Ogólnym terminem określającym tradycyjny japoński czajniczek jest Kyusu (急須 ). Istnieje sześć wariantów w tym dwa z uchwytem z boku: jeden z pokrywką, Yokode Kyusu, i jeden bez pokrywki, Futanashi Kyusu.
Yokode Kyusu
Japoński czajniczek z bocznym uchwytem, jest to model najczęściej używany w Japonii. Uchwyt jest ergonomicznie umieszczony, aby umożliwić płynne i szybkie nalewanie herbaty bez dotykania korpusu czajniczka. Zmniejsza to ryzyko poparzenia i jest szczególnie interesującym czajniczkiem do parzenia zielonej herbaty, w przypadku której szybkie nalewanie pomaga uniknąć goryczy.
Futanashi Kyusu
Czajniczek bez pokrywki z bocznym uchwytem, odpowiedni do parzenia herbaty gorącą lub zimną wodą. Bez pokrywki, która zakrywałaby piękne liście, łatwo jest obserwować, jak rozwijają się, nadając wodzie swój pyszny aromat. W praktyce futanashi kyusu jest zalecany do parzenia delikatnych herbat, w przypadku których woda może szybko ostygnąć.