Czajniczek Tokoname-Yaki

Wyświetlanie 1–52 z 81 wyników

Odkryj  czajniczek Tokoname-Yaki z naszej kolekcji tych wspaniałych czajniczków wykonanych w Japonii w najczystszej tradycji ręcznie ze słynnej gliny Tokoname.

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi) jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszym centrum produkcji ceramiki w Japonii.

Japońskie czajniki terakotowe 

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza, co nadaje czajnikom Tokoname bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie.Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz rozpyla na kyusu (= Char-gake) mieszankę czerwonej gliny i naturalnych pigmentów.Wypolerowany, błyszczący wygląd czajników z gliny Shudei wynika z polerowania Kyusu za pomocą metalowej szpatułki lub kawałka tkaniny przed fazą wypalania. Producenci zwykle wolą pozostawić glinę w jej naturalnej formie, bez glazurowania lub lakierowania czajników. Tokoname Kyusu jest następnie wypalany przez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina) w piecu gazowym lub elektrycznym. Niektóre pracownie łączą te dwie techniki, uzyskując bardzo szeroką gamę kolorów kyusu.

Tea Made In Japan

Tokoname słynie w Japonii i na całym świecie z czerwonej gliny toki, używanej do produkcji Kyusus Shudei. Ośrodki ceramiczne w regionie słyną również z wielu innych technik ceramicznych, takich jak szkliwienie popiołem (yakishime) lub ciemne ślady wypalania wykonane przez impregnację węglem (koge) i wiele innych.

Ręcznie wykonane japońskie czajniki

Czajniki Tokoname są nadal wytwarzane w tradycyjny, rzemieślniczy sposób, gwarantując unikalny przedmiot z własną duszą.