Czajniczek Gong Fu Cha

Wyświetlanie 1–52 z 344 wyników

Jeśli szukasz idealnego czajniczka do picia herbaty metodą Gong Fu Cha Nasze małe czajniczki pozwolą Ci cieszyć się herbatą zgodnie z zasadami tej chińskiej sztuki przygotowywania.

„Gong Fu Cha” (lub Kung Fu Cha) to sposób przygotowywania herbaty, a nie ceremonia.Od chińskiego „gong fu” oznaczającego opanowanie praktyki, pracy, sztuki, gong fu cha, którego tłumaczenie mogłoby brzmieć   „poświęcenie czasu na herbatę”, będzie odnosić się do wszystkich gestów, które należy wykonać, aby prawidłowo przygotować herbatę.

Czajniczek jest ważną zmienną, a entuzjaści Gong-Fu Cha zgadzają się, że&nbspnajlepiej jest przygotować herbatę w nieszkliwionym terakotowym  (glinianym) czajniczku z Yixing.

Glinka z Yixing, na zachód od Szanghaju w Chinach, ma idealne właściwości do degustacji herbaty, ponieważ nie odkształca się podczas wypalania, jej wyjątkowa porowatość (przepuszczalna dla powietrza, ale nie dla wody) pozwala herbacie dotlenić się, uwalniając aromaty, i dobrze zatrzymuje ciepło. Należy jednak zarezerwować czajniczek Yixing dla rodzaju herbaty, której aromaty zapamięta w trakcie naparów.

Dla nowych odkryć można wybrać ceramikę bez pamięci, taką jak kamionka lub porcelana.Czajniczek kamionkowy będzie preferowany do herbat wymagających wysokich temperatur naparu dzięki dobremu zatrzymywaniu ciepła, podczas gdy porcelana zachowa smak najbardziej delikatnych herbat.

Jednym z ważnych elementów przygotowania Gong Fu Cha jest przygotowanie naparów w małych ilościach, rzędu 100-200 ml. W tym celu użycie małego czajniczka (o pojemności 400 ml) i gaiwana pozwoli ci kontrolować napar, w przeciwieństwie do dużych objętości.

Tani i tradycyjny wybór? Wybierz gaiwan, słynny chiński czajniczek.

Najczęściej wykonany z porcelany, często niedrogi, wyposażony w pokrywkę lub nawet spodek, gaiwan występuje w kilku rozmiarach i może być używany do wszystkich herbat, ponieważ można go wypłukać po użyciu, jeśli jest wykonany z materiału bez pamięci (porcelana, kamionka, szkło). Istnieją oczywiście bardziej luksusowe gaiwany, wykonane ręcznie z kamionki, porcelany kostnej, srebra, a nawet gliny.

Możesz również zdecydować się na mały szklany czajniczek, często używany do zielonych, białych i „kwitnących” herbat, ponieważ szklane czajniczki nie pochłaniają delikatnego zapachu herbaty jak czajniczki z terakoty i można zobaczyć, jak liście się rozwijają.

Potrzebujesz więcej informacji? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem na temat przygotowywania herbaty z Gong Fu Cha>.