Azjatycki czajniczek terakotowy Yixingen 250 ml

Czajniczek Gong Fu Cha

Wyświetlanie 1–52 z 344 wyników

Gong Fu Cha – L’Art du Thé Chinois Traditionnel

Le Gong Fu Cha est bien plus qu’une simple méthode de préparation du thé. C’est un véritable art chinois qui consiste à préparer le thé avec une attention méticuleuse aux détails. Si vous êtes passionné par l’univers du thé, cette tradition vous permettra de découvrir toute la richesse de la culture théière. Dans notre collection, vous trouverez tout le nécessaire pour pratiquer le Gong Fu Cha chez vous, avec des accessoires de qualité adaptés à chaque étape de cette préparation délicate.

Les Secrets du Gong Fu Cha

Le terme Gong Fu signifie littéralement « faire avec compétence ». Cela fait référence à la préparation du thé de manière experte, en utilisant de petites quantités de thé et une grande précision dans la température de l’eau et le temps d’infusion. La méthode Gongfu Cha met en avant des gestes précis et une attention particulière aux sens, que ce soit pour sentir, observer ou goûter les subtilités du thé. C’est une expérience immersive qui transforme chaque tasse en un moment d’évasion et de découverte.

Les Accessoires Incontournables pour Pratiquer le Gong Fu Cha

Pour réaliser un Gong Fu Cha parfait, il est essentiel d’avoir les bons accessoires. Que vous soyez un débutant ou un connaisseur, notre collection vous propose des kits complets comprenant tout le nécessaire : théières en porcelaine, tasses petites et élégantes, et accessoires spécialisés pour ajuster la température de l’eau. Ces éléments sont essentiels pour réaliser un gongfu cha traditionnel, en garantissant que chaque infusion soit parfaite et pleine de saveurs.

Dans notre boutique, vous trouverez aussi des théières gong fu en différents matériaux, comme le zisha (argile pourpre), qui est particulièrement prisé pour ses propriétés permettant de mieux diffuser les arômes du thé. Ces théières traditionnelles sont conçues pour capturer la quintessence des thés fins, qu’il s’agisse de thé vert, oolong ou encore thé noir.

Chaque accessoire est soigneusement sélectionné pour sa capacité à améliorer l’expérience du gongfu cha. Que vous soyez à la recherche de la perfection dans la préparation ou simplement d’un moment de calme et de relaxation, notre collection vous aide à recréer chez vous une véritable cérémonie du thé chinoise.

Jeśli szukasz idealnego czajniczka do picia herbaty metodą Gong Fu Cha Nasze małe czajniczki pozwolą Ci cieszyć się herbatą zgodnie z zasadami tej chińskiej sztuki przygotowywania.

„Gong Fu Cha” (lub Kung Fu Cha) to sposób przygotowywania herbaty, a nie ceremonia.Od chińskiego „gong fu” oznaczającego opanowanie praktyki, pracy, sztuki, gong fu cha, którego tłumaczenie mogłoby brzmieć „poświęcenie czasu na herbatę”, będzie odnosić się do wszystkich gestów, które należy wykonać, aby prawidłowo przygotować herbatę.

Czajniczek jest ważną zmienną, a entuzjaści Gong-Fu Cha zgadzają się, że&nbspnajlepiej jest przygotować herbatę w nieszkliwionym terakotowym (glinianym) czajniczku z Yixing.

Glinka z Yixing, na zachód od Szanghaju w Chinach, ma idealne właściwości do degustacji herbaty, ponieważ nie odkształca się podczas wypalania, jej wyjątkowa porowatość (przepuszczalna dla powietrza, ale nie dla wody) pozwala herbacie dotlenić się, uwalniając aromaty, i dobrze zatrzymuje ciepło. Należy jednak zarezerwować czajniczek Yixing dla rodzaju herbaty, której aromaty zapamięta w trakcie naparów.

Dla nowych odkryć można wybrać ceramikę bez pamięci, taką jak kamionka lub porcelana.Czajniczek kamionkowy będzie preferowany do herbat wymagających wysokich temperatur naparu dzięki dobremu zatrzymywaniu ciepła, podczas gdy porcelana zachowa smak najbardziej delikatnych herbat.

Jednym z ważnych elementów przygotowania Gong Fu Cha jest przygotowanie naparów w małych ilościach, rzędu 100-200 ml. W tym celu użycie małego czajniczka (o pojemności 400 ml) i gaiwana pozwoli ci kontrolować napar, w przeciwieństwie do dużych objętości.

Tani i tradycyjny wybór? Wybierz gaiwan, słynny chiński czajniczek.

Najczęściej wykonany z porcelany, często niedrogi, wyposażony w pokrywkę lub nawet spodek, gaiwan występuje w kilku rozmiarach i może być używany do wszystkich herbat, ponieważ można go wypłukać po użyciu, jeśli jest wykonany z materiału bez pamięci (porcelana, kamionka, szkło). Istnieją oczywiście bardziej luksusowe gaiwany, wykonane ręcznie z kamionki, porcelany kostnej, srebra, a nawet gliny.

Możesz również zdecydować się na mały szklany czajniczek, często używany do zielonych, białych i „kwitnących” herbat, ponieważ szklane czajniczki nie pochłaniają delikatnego zapachu herbaty jak czajniczki z terakoty i można zobaczyć, jak liście się rozwijają.

Potrzebujesz więcej informacji? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem na temat przygotowywania herbaty z Gong Fu Cha>.