Kyusu

Wyświetlanie 1–52 z 277 wyników

Tradycyjny japoński czajniczek nazywany jest Kyusu (急須 ). Bardzo często wykonany jest z terakoty.

Chociaż modele z bocznym uchwytem są najbardziej rozpowszechnione, ponieważ są bardzo praktyczne w użyciu, zwłaszcza do wielokrotnego parzenia zielonej herbaty, istnieje sześć wariantów kyusu: Yokode kyusu, ushirode kyusu, dobin, houhin kyusu, shiboridashi i futanashi kyusu.

Kyusu: dowiedz się więcej

Kyusu pochodzi z Chin z czasów dynastii Song (960-1279). Następnie rozprzestrzenił się w Japonii na przestrzeni wieków, aby stać się głównym narzędziem do przygotowywania zielonej herbaty. Ten japoński czajniczek jest najczęściej wykonany z terakoty, a jego pojemność wynosi zazwyczaj od 120 do 400 ml, czasem więcej, szczególnie w przypadku Dobin. Oto 6 rodzajów kyusu, które można znaleźć:

Uchwyt boczny: yokodé kyūsu (横手急須) lub yokode no kyusu

Uchwyt z tyłu, naprzeciwko wylewki: ushirodé kyūsu (後手急須) lub atode no kyusu

Uchwyt na górze czajniczka: uwadé kyūsu (上手急須) lub dobin.

Bez uchwytu i z filtrem: houhin lub hohin kyūsu  

Bez uchwytu i bez filtra (pokrywka służy jako filtr): Shiboridashi

Uchwyt boczny bez pokrywki: futanashi kyūsu

Istnieją również różne rodzaje filtrów do japońskiego czajniczka kyusu, oto one w skrócie:

Sasame lub Tou-ami: w tym samym podłożu co czajniczek, zintegrowany przed wylewką czajniczka

Obi ami: w drobnej siatce ze stali nierdzewnej, okalającej czajniczek

Ita ami: drobna siatka ze stali nierdzewnej, okrągła, znajdująca się tylko przed dzióbkiem czajniczka

Czajniczek Tokoname

Większość naszych kyusu jest produkowana w Japonii w Tokoname, mekce japońskiej ceramiki, ale nie tylko tam. Odkryliśmy również japońskie czajniki wykonane we Francji, Belgii, Niemczech, Stanach Zjednoczonych i Chinach przez utalentowanych rzemieślników!