Żeliwny imbryk

Wyświetlanie 1–52 z 171 wyników

Żeliwny czajniczek: wyjątkowa retencja ciepła!

Pierwsze żeliwne czajniki pojawiły się w Chinach w IV wieku p.n.e., a następnie zostały zaadoptowane przez Japończyków, którzy na przestrzeni wieków uczynili z nich narzędzie codziennego użytku, ale także niezbędny przedmiot dekoracyjny.

Żeliwny czajniczek był pierwotnie używany jako czajnik (Tetsubin), ponieważ żeliwo przewodzi i zatrzymuje ciepło lepiej niż jakikolwiek inny materiał.

Czajniki żeliwne są kompatybilne ze wszystkimi palnikami (gazowymi, elektrycznymi, szklano-ceramicznymi, węglowymi), w tym indukcyjnymi, o ile mają płaską podstawę i średnicę odpowiednią dla płyty indukcyjnej.

Czajniki żeliwne następnie ewoluowały w tear (Kyusu tetsubin) poprzez nałożenie warstwy emalii 

na wewnętrzne ścianki.Lakier ten umożliwia uniknięcie powstawania rdzy która nawet jeśli jest nieszkodliwa dla zdrowia, jest mało ceniona przez ludzi Zachodu, i pozwala na parzenie wszystkich rodzajów herbaty w żeliwnym czajniczku bez mieszania smaków.

Odkryj nasze wysokiej jakości japońskie i chińskie czajniki żeliwne, wykonane przez renomowanych rzemieślników i producentów, w tym słynne Iwachu, Wazuqu, Oiharu i Oigen.

Konserwacja żeliwnego czajnika

Dowiedz się więcej o żeliwnych czajnikach