Kiedy mówimy o „żeliwnym czajniku”, w rzeczywistości istnieją dwa rodzaje żeliwnych naczyń pod tym ogólnym terminem:
Cast Iron Kettle
-
The Czajnik żeliwny, TetsubinTetsubin w języku japońskim, tradycyjny przedmiot, wykonany z żeliwa szkliwionego od wewnątrz i używany do gotowania wody na herbatę.
Czajniczek żeliwny
Żeliwny „czajniczek”, po japońsku Tetsubin Kyusu, tym razem emaliowany wewnątrz, który otrzymuje liście herbaty i wrzącą wodę do naparu, ale który nie może być umieszczony bezpośrednio na ogniu w celu podgrzania wody. Ten przedmiot jest nowoczesną pochodną tetsubin, który pojawił się później i pozwala korzystać z zalet termicznych żeliwa (doskonałe zatrzymywanie ciepła) i parzyć wszystkie rodzaje herbat w jednym neutralnym narzędziu.
Użytkowanie i konserwacja tych dwóch przedmiotów, żeliwnego czajnika i imbryka, nie będą dokładnie takie same.
Znajdź nasze kompletny artykuł na temat tych wyjątkowych żeliwnych przedmiotów.
JAK CZYŚCIĆ ŻELIWNĄ MISKĘ ?
Zacznijmy od Tetsubin, czyli czajnika żeliwnego.
1) Używanie czajnika żeliwnego po raz pierwszy
-
Nie zapełniaj czajnika.napełniać czajnika tylko do 2/3 wodą
-
Podgrzej do niskiej temperatury./strong> (zachowaj ostrożność, jeśli używasz płyty indukcyjnej, ustaw najniższą temperaturę)
-
.Spuść wodę
-
Powtórz proces 3 razy
-
.wysusz lub użyj bezpośrednio do zagotowania wody na herbatę
.
2) Wskazówki dotyczące korzystania z żeliwnego czajnika
Nawet jeśli twój tetsubin jest czajnikiem i dlatego jest przeznaczony do umieszczenia na źródle ciepła w celu podgrzania wody, musisz przestrzegać kilku instrukcji, aby uniknąć skrócenia jego żywotności:
– Nigdy nie podgrzewaj żeliwnego czajnika na pusto
Nigdy nie podgrzewaj Tetsubin bez napełnienia go wodą.
Uważaj, nawet przy niewielkiej ilości wody, żeliwo dzięki wyjątkowemu przewodzeniu ciepła spowoduje gwałtowny wzrost temperatury do ponad 100°C, powodując wyparowanie wody, jeśli jest jej zbyt mało.
Istnieje ryzyko, że żeliwny korpus tetsubiny pęknie i stanie się przepuszczalny. Najbardziej wrażliwymi obszarami są perforacje u stóp korpusu, stygmaty gwoździ wbudowane w formy używane do produkcji. Otwory są wypełniane żeliwem po pierwszym zalaniu.
– Nie wlewaj zimnej wody do swojego gorącego czajnika
.p>Najgorszą rzeczą w żeliwnym czajniku jest napełnianie go zimną wodą, gdy jest jeszcze gorący.Szok termiczny może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, nawet w przypadku najlepszej jakości żeliwa.
– Napełnij czajnik żeliwny nie więcej niż do 2/3
Zostaw trochę miejsca, aby woda mogła się spokojnie zagotować. W przeciwnym razie wrząca woda ryzykuje przelaniem i prowadzić do wypadku ze źródłem ciepła (kuchenka gazowa, elektryczna, witroceramiczna lub płyta indukcyjna).
– Podgrzewaj czajnik żeliwny na małym ogniu
Czajniki żeliwne nie lubią szoku termicznego, .dlatego lepiej podgrzewać czajnik na małym ogniu (zwłaszcza na płycie indukcyjnej lub kuchence gazowej).
– Płyty indukcyjne, gazowe, płomieniowe, elektryczne, szklano-ceramiczne
Tetsubin jest kompatybilny ze wszystkimi źródłami ciepła, płytami indukcyjnymi, gazowymi, płomieniowymi, elektrycznymi lub szklano-ceramicznymi. W przypadku płyt elektrycznych, szklano-ceramicznych lub indukcyjnych dno czajnika musi być jednak płaskie.
-Czas podgrzewania wody
Jak tylko woda przesiąknie przez 1 minutę w czajniku żeliwnym, można jej użyć do przelania do imbryka. Jednakże, aby cieszyć się wszystkimi zaletami surowego żeliwa i uzyskać wodę bogatą w biodostępne żelazo, można pozwolić wodzie moknąć bardzo delikatnie przez 30 minut w Tetsubin.Bądź ostrożny, objętość wody musi być wystarczająca, aby czajnik nie nagrzał się pusty!
– Zachowaj ostrożność podczas nalewania wody
pokrętło i pokrywka mogą zostać uszkodzone. mogą być bardzo gorące, mimo że są zaprojektowane tak, aby gromadzić mniej ciepła niż reszta tetsubiny.
Jeśli zdejmiesz pokrywkę, uważaj na gorącą parę, która może się nagle ulotnić.
Aby wylać gorącą wodę, nałóż grubą szmatkę na pokrywkę lub użyj klipsa do pokrywki, bardzo przydatny!
– Nie kładź tetsubiny na źródle ciepła
po podaniu wody, aby zapobiec jej nagrzaniu.
3) Po użyciu czajnika żeliwnego
.- Całkowicie spuść wodę z czajnika
Całkowicie spuść wodę z tetsubin, gdy jest jeszcze gorący. Nie używaj czajnika dłużej niż przez kilka minut, aby utrzymać gorącą wodę, ponieważ spowoduje to szybkie rdzewienie. Nie zostawiaj zimnej wody w żeliwnym czajniku.
– Pozostaw czajnik do wyschnięcia bez pokrywki
Po użyciu, pozostaw Tetsubin do wyschnięcia bez pokrywki, natychmiast po wylaniu wody, ponieważ jest jeszcze gorący.
– Nie czyścić wewnątrz
Żeliwny czajnik wymaga jedynie płukania czystą wodą.
Nie używaj żadnej szmatki ani gąbki wewnątrz, nawet miękkiej szmatki, ani ŻADNEGO OBCIĄŻAJĄCEGO PRZEDMIOTU. Nie pocieraj ani nie skrob.
Twój tetsubin rozwinie patynę w trakcie użytkowania, a ściereczka usunie tę ochronną patynę złożoną z minerałów, co jest normalnym i pożądanym efektem.
Nie zaleca się stosowania mydła, płynu do mycia naczyń ani detergentu. Żeliwo jest porowate i wchłonęłoby smak mydła, psując smak wody i Tetsubin.
Tworzenie dobrej patyny antykorozyjnej zajmie od 6 do 12 miesięcy. Rdza jest nieszkodliwa i nie musi być usuwana. Jeśli zauważysz małe białe plamki na spodzie tetsubiny, nie martw się, są to minerały dlatego pierwsze ślady patyny.
Odrzuć powszechne porady dotyczące zapobiegania lub leczenia rdzy olejem lub innymi substancjami tłuszczowymi. Ryzykują one zmianę smaku wody w dłuższej perspektywie.
Nigdy nie pozwalaj, aby Twój żeliwny czajnik wszedł w kontakt z solą lub olejem.
Chociaż możliwe jest parzenie herbaty w żeliwnym czajniku, należy jednak pamiętać, że żeliwo nie jest materiałem neutralnym, a zatem zapamięta niewielką część aromatów herbaty. Dlatego też zaleca się używanie czajniczka do parzenia herbaty w wodzie podgrzanej w żeliwnym czajniku.
JAK CZYŚCIĆ GOTOWY ŻELIWNY KOCIOŁ?
1) Żeliwny czajniczek zardzewiał na zewnątrz
W miarę upływu lat, dobrze utrzymany Tetsubin nie powinien rdzewieć na zewnątrz.
W ramach zapobiegania lub w przypadku pojawienia się rdzy, można od czasu do czasu przygotować napar z zielonej herbaty i przepuścić go na zewnątrz czajnika;zewnętrzną stronę tetsubiny namoczoną szmatką z zielonej herbaty i pocierać liśćmi, z których utworzy się kompres.
2) Żeliwny czajnik zardzewiały od wewnątrz
W mało prawdopodobnym przypadku że rdza pojawiła się pomimo regularnego użytkowania lub jeśli tetsubin został źle wysuszony, a woda stagnowała w nim zbyt długo, pojawi się rdza.
Przede wszystkim należy pamiętać, że czajniczek może być nadal używany. rdza żeliwnego czajnika jest nietoksyczna i całkowicie bezpieczna. W rzeczywistości wielu japońskich miłośników herbaty preferuje nawet smak herbaty z zardzewiałego żeliwnego czajnika!”
Trzeba tylko upewnić się, że żeliwo użyte do produkcji czajnika jest wysokiej jakości.
Nigdy nie musisz skrobać, ścierać rdzy ani czyścić go mydłem lub płynem do mycia naczyń.
– Na zdjęciach najprostsza technika pozbycia się rdzy na Twoim Tetsubinie: wrząca woda!
Rewolucyjne, nieprawdaż?
Ta technika jest odpowiednia dla rdzy, która jeszcze nie zdążyła się osadzić.
Jeśli znajdziesz stary żeliwny czajniczek, który został zapomniany i chcesz go przywrócić, jeśli&.nbsp;nie używałeś swojego tetsubina od jakiegoś czasu, lub jeśli odkopałeś stary żeliwny czajniczek w sklepie z używanymi rzeczami, na pchlim targu, wyprzedaży garażowej, i wymaga on dobrego czyszczenia, masz 2 opcje:
– Zielona herbata przeciw rdzy
Naturalnym sposobem zapobiegania i leczenia rdzy jest umieszczenie małej łyżeczki herbaty do ogrzewania bardzo powoli w Tetsubin 2/3 pełny. Niech woda powoli się gotuje i zmniejszy o około 20%. Wylej resztę wody. Powtórz operację 3 razy. Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie mają taki sam wpływ na rdzę jak w naszych ciałach, czyż to nie magiczne?
– Naturalne rozwiązanie przeciwko rdzy: woda ryżowa!
i tak, gotuj ryż w swoim tetsubin i żegnaj rdzo! To takie proste:
Teraz, gdy już wiesz, jak doskonale dbać o żeliwny czajnik, przejdźmy do żeliwnego imbryka.
JAK CZYŚCIĆ ŻELIWNY CZAJNIK?
Jeśli używasz swojego emaliowanego żeliwnego czajnika (tetsubin kyusu) regularnie, wymagana jest tylko bardzo lekka konserwacja : płukanie czystą wodą.
Zwykłe wlanie wrzątku i zaparzenie herbatą zapewnia barierę ochronną przed rdzą.
Czyszczenie żeliwnego czajnika od czasu do czasu zgodnie z poniższymi krokami pomoże utrzymać go w dobrym stanie przez bardzo długi czas. Pamiętaj jednak, że nie musisz tego robić za każdym razem, gdy używasz czajnika, wrząca woda i parzona herbata stworzą patynę wewnątrz czajnika, która zapobiegnie jego rdzewieniu.
Czyszczenie żeliwnego czajnika:
1) Zagotuj wodę
Ten krok jest ważny ponieważ bakterie gromadzą się w wilgotnych, ciemnych miejscach, a żeliwny piec jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii.
2) Zdejmij pokrywkę i zaparzacz (wyjmowany filtr) z czajniczka.
3) Wlej trochę wrzącej wody do czajniczka
Woda musi mieć kontakt z całym czajniczkiem. Jeśli po prostu wlejesz ją na dno, zdezynfekowana zostanie tylko dolna część tetsubin kyusu.
4) Opróżnij czajniczek
Poczekaj, aż czajniczek ostygnie. Większość wody wyparuje samoczynnie. Uważnie osusz pozostałą wilgoć, wewnątrz i na zewnątrz, miękką ściereczką.
5) Odwróć czajniczek do góry dnem na ściereczce
To zapewni usunięcie wszystkich śladów wody.
6) Wyczyść wyjmowany filtr
Nie zapomnij wyczyścić zaparzacza i dobrze go wysusz.
Dzięki tej niewielkiej regularnej konserwacji Twój emaliowany żeliwny czajniczek będzie mógł służyć Tobie i Twoim potomkom przez całe życie!
Co jeśli posiadasz żeliwny czajniczek w bardzo złym stanie?
JAK CZYŚCIĆ ŻELIWNY CZAJNICZEK?
Tak jak w przypadku żeliwnych czajników, zielona herbata przyjdzie ci na ratunek:
-
Napełnij czajniczek zużytymi liśćmi herbaty
-
Wlej wrzątek.
-
Pozostawić na 20 minut,
- .
Wyrzucić i
-
Płukać!
Garbniki zawarte w herbacie reagują z rdzą i tworzą naturalną warstwę uszczelniającą, pomagając zapobiec jej ponownemu pojawieniu się.
Teraz już wiesz, jak utrzymać żeliwny czajniczek w nienaruszonym stanie przez kilka dekad. Chcesz mieć możliwość zmiany żeliwnego czajniczka w zależności od nastroju lub okazji?
Poznaj naszą kompletną kolekcję żeliwnych czajników!
.