Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml

396.00

Przedstawiamy kultowy japoński gliniany czajniczek Tokoname shudei. Ta bogata w żelazo glina ma idealne właściwości dla zielonej herbaty.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml

Oto kultowy czajniczek Tokoname, słynny japoński gliniany czajniczek. Ta bogata w żelazo glina ma idealne właściwości do parzenia zielonej herbaty. Tokoname słynie z naturalnej czerwonej gliny używanej do produkcji słynnego czajniczka shudei lub shudei kyusu, takiego jak ten prosty i zrównoważony model, wyposażony w filtr ziemny.  

Szybka dostawa we Francji w ciągu 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 280ml (0.28L)

Kolor: Pomarańczowy czerwony

Filtr: gliniany, typ sasame (zintegrowany z przodu wylewki)

Produkcja: handmade

Warsztat: Isobe

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą, ujawniając wszystkie aromaty herbaty.

Filtr przed wylewką: herbata unosi się i swobodnie parzy (pełna ekstrakcja składników i aromatów). Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.

Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i największe japońskie centrum produkcyjne.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w oksydacji (czerwona glina)

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzna

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Przeznaczony do czajniczka (nieporowata glina) nieszkliwionego od wewnątrz: zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem („Culottage”, poprawia i intensyfikuje smak herbaty w miarę upływu czasu).

Ostrzeżenie 

 Ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny , który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 280ml

396.00

396.00