Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml

530.00

Przedstawiamy królową japońskich czajniczków, czajniczek Tokoname Yaki. Kyusu wykonany ręcznie przez japońskiego mistrza garncarstwa z gliny Tokoname w Japonii.

Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml
Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml
Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml
Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml
Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml

Oto królowa japońskich czajniczków: czajniczek Tokoname Yaki! Czajniczek Kyusu wykonany ręcznie przez japońskiego mistrza garncarstwa przy użyciu gliny Tokoname i japońskiej techniki. Doskonała ergonomia, szeroki górny otwór, drobny gliniany filtr, nieporowata glina bogata w żelazo, duża pojemność, ten japoński czajniczek łączy w sobie wszystkie cechy wymagane do optymalnego delektowania się herbatą.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname (Japan)

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 420ml (0.42L)

Kolor: Jasny lub ciemny brąz

Filtr: Glina typu Sasame (z tej samej gliny co czajniczek, zintegrowana z przodu wylewki)

Wykonanie: Handmade

Mistrz rzemiosła: Jinsui

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname wciąż ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w redukcji (czarna glina).

Pielęgnacja czajniczka Tokoname

Wewnętrzna

Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Wszechstronny czajniczek (nieporowata glina), ale nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez długi czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.

Ostrzeżenie 

 Ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml
Japoński czajniczek Tokoname Yaki Kyusu 420 ml

530.00

530.00