Wybór czajnika Tokoname, oznacza pewność nieskazitelnej jakości czajnika wyprodukowanego w Japonii. Ten wspaniały, drobno prążkowany czarny czajniczek kyusu jest wyposażony w duży, bardzo drobny filtr ze stali nierdzewnej umieszczony przed dziobkiem i wyściełający dno czajniczka. Ten tradycyjny japoński czajniczek jest idealnym narzędziem do przygotowywania wszystkich zielonych herbat, zwłaszcza mocno parzonych herbat Sencha, takich jak Fukamushi (bardzo pudrowa).
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine: Tokoname (Japan)
Yokode Kyusu: uchwyt boczny
Content: 370ml (0,37L)
Kolor: Czarny, zielony i biały wzór
Filtr: Stal nierdzewna z bardzo drobnym sitkiem, umieszczonym przed dzióbkiem i wyściełającym dno czajniczka
Wykonanie: Ręcznie
Warsztat produkcyjny: Isobe
Więcej o produkcie
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje na wodę i herbatę ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się, parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki założonych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
Tokoname jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (jap.: roku koyo, 日本六古窯) w Japonii.Z około 200 tradycyjnymi piecami ceramicznymi, miasto to jest najważniejszym ośrodkiem produkcji ceramiki w Japonii.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. Żelazo to nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że wciąż posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.
Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, ale nie są szkliwione, ponieważ kyusu jest polerowane metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą, aby naturalna glina mówiła sama za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Kyusu wypalane w redukcji (czarna glina)
Czyszczenie
Zewnętrzne
Tylko czystą wodą i miękką szmatką. W przypadku zabrudzeń przecierać szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika ceramiczna, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.