Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml

530.00

Ten piękny, wysokiej jakości japoński czajniczek z terakoty Tokoname o dużej pojemności jest doskonałym narzędziem do przygotowywania herbaty.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml

Piękny, o dużej pojemności i wysokiej jakości, ten japoński gliniany czajniczek jest doskonałym narzędziem do przygotowywania herbaty. Jego glina Tokoname, bardzo drobny zintegrowany filtr ziemny,  jego  boczny uchwyt i pojemność 500 ml sprawiają, że nadaje się do użycia dla kilku filiżanek do dzielenia się.  Jego drobne ryciny i motyw liści są wykończeniem, które również sprawiają, że jest to przedmiot sztuki.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 500ml (0.5L)

Kolor: Zielony

Filtr: kamionka, typ sasame (ta sama glina co czajniczek, zintegrowany z przodu dzióbka)

Wykonanie: ręcznie

Znajdź więcej :

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed wylewką : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Polerowany, nieszkliwiony wygląd uzyskuje się poprzez polerowanie kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Pielęgnacja czajnika Tokoname

Wewnętrzne

Tylko czysta woda i miękka szmatka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Przeznaczony do czajniczka (nieporowata glina) nieszkliwionego od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem (z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty).

Ostrzeżenie 

 ceramika, nawet najlepszej jakości, jest&nbspmateriałem&nbspwrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 500 ml

530.00

530.00