Superb Czajniczek od mistrza Jinshu Seiji Ito, słynnego japońskiego rzemieślnika. Płaski kształt, szeroki otwór, bogata w żelazo glina Tokoname, wyjątkowo drobny filtr sasame: ten ręcznie wykonany czajniczek jest doskonałym narzędziem do degustacji najbardziej prestiżowych zielonych herbat i prawdziwym przedmiotem sztuki o pozornej prostocie.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname-Yaki, Japan
Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Colour : Pomarańczowo-czerwony
Pojemność : 160ml (0,16L)
Filtr : Gliniany, sasame (kulka z wieloma otworami z przodu wylewki)
Wykonanie : W całości wykonane ręcznie
Autor: Jinshu Seiji Ito, japoński mistrz rzemiosła
Dowiedz się więcej:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje na kontakt z wodą i herbatą, ujawniając jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Czajniczek Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i największe japońskie centrum produkcji ceramiki.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname wciąż ma złoża.
Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem, aby glina mówiła sama za siebie.
Mistrz Jinshu Seiji Ito
Jinshu (Seiji Ito 伊藤 成二,) urodził się w Tokoname. Absolwent Nagoya City Technical High School, rozpoczął swoją karierę w ręcznie robionej ceramice, gdzie odniósł sukces. Certyfikowany przez Ministra Gospodarki, Handlu i Przemysłu, został odznaczony Medalem Zasługi dla Tradycyjnego Rzemiosła. Jego prace były prezentowane podczas wielu międzynarodowych wydarzeń i wystaw, a także wielokrotnie nagradzane prestiżowymi nagrodami za doskonałość. Projektując swoje prace, chętnie ucieka się do tradycyjnych materiałów i technik, takich jak Mogake, Yōhen i Chara. Jego arcydzieła łączą w sobie formę i funkcję i są idealnym połączeniem nowoczesnego, minimalistycznego designu i tradycyjnych technik Tokoname-yaki.
Wielokrotnie nagradzane, płaskie Kyusu Jinshu są pierwszym wyborem dla Gyokuro i innych aromatycznych zielonych herbat parzonych w niskiej temperaturze.
Czajniczek Tokoname do parzenia herbaty
Wewnętrzna
Tylko przy użyciu czystej wody i miękkiej szmatki. Zaplamiony czajniczek? Przetrzeć miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.