Każdy czajniczek Kariny Klages jest unikalnym dziełem. Ta niemiecka ceramiczka odważyła się zinterpretować japońską i chińską ceramikę, łącząc tradycyjne kształty z szorstką teksturą, która ponownie łączy Cię z naturą za każdym razem, gdy cieszysz się filiżanką herbaty. Ten mały gaiwan nie jest wyjątkiem i nigdy nie będziesz chciał się z nim rozstać.
Szybka dostawa we Francji w ciągu 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Terakota – Ceramika – Kamionka
Pochodzenie: Dolna Saksonia, Niemcy
Zawartość: 100ml (0,1L)
Kolor: Białe szkliwo kremowe
Bez filtra, pokrywka służy jako filtr
Produkcja: Ręcznie
Artysta: Karina Klages
Dowiedz się więcej:
Theière Karina Klages
Jej prace inspirowane są estetyką Wabi-Sabi. Ideał piękna „Sabi” staje się doskonały tylko z uczuciem „Wabi”. Wabi nie przekazuje idealnego, nieskazitelnego, olśniewającego piękna, ale spokojne, ponure, dyskretne piękno. Piękno dojrzałości, w bezruchu.
Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.
Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Wielokrotne zaparzanie liści herbaty.
Do wielokrotnego zaparzania herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Monitoruj napar.
Liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, dzięki czemu możesz podziwiać jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy przerwać parzenie.
Używanie gaiwana
Umieszczanie liści herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Załóż pokrywkę na filiżankę
Licz od 10 sekund do kilku minut naparu. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Otwór powinien być na tyle duży, aby woda mogła wypłynąć, a na tyle mały, aby liście nie wydostawały się na zewnątrz.
Utrzymaj gaiwan.
Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje Ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Użyj palca wskazującego (lub stawu wskazującego), aby mocno przytrzymać pokrywę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Nalewanie herbaty
Chwyć gaiwan mocno, przechyl go w kierunku filiżanki (lub dzbanka aby podać kilku osobom równomierny napar). Zrób to pewnie, herbata wyleje się delikatnie. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.