Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml

396.00

Ten duży, czarny japoński czajniczek z bocznym uchwytem, wykonany ręcznie w Japonii z gliny Tokoname, to doskonały czajniczek.

Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml
Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml
Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml
Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml
Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml

Symbolicznym czajniczkiem Japonii jest yokode kyusu, a najsłynniejsza kraina znajduje się w Tokoname. Ten duży Japanese Black Teapot ręcznie wykonany z bocznym uchwytem i gliną z Tokoname jest zatem doskonałym czajniczkiem. Posiada zintegrowany gliniany filtr przed dziobkiem, który doskonale filtruje liście zielonej herbaty, a wypalanie w atmosferze ubogiej w tlen nadaje mu czarny kolor.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Wypalana glina – ceramika – glina

Pochodzenie: Tokoname – Japonia

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Zawartość: 590ml (0,59L)

Kolor: Czarny

Filtr: gliniany, typu sasame (gliniana kulka zintegrowana z przodu wylewki)

Produkcja: Handmade

Artysta: Shunshu

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor (bogata w żelazo, o specyficznych właściwościach pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest prawie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w redukcji (czarna glina)

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Czajniczek uniwersalny  (nieporowata glina) nie glazurowany od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem  (poprawia i intensyfikuje smak herbaty z upływem czasu).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml
Czarny japoński imbryk Tokoname 590 ml

396.00

396.00