Szczególnie podziwiamy ten japoński czajniczek od Tokoname : jego elegancki design, jego graficzna dekoracja pozornej prostoty, jego bogata w żelazo wulkaniczna ziemia podobno sublimuje zieloną herbatę. Ten japoński ceramiczny czajniczek to autentyczne japońskie piękno.
Szybka dostawa we Francji – Do domu w ciągu 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Wypalana glina – ceramika – glina
Pochodzenie: Tokoname – Japonia
Typ: Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Pojemność : 340ml (0,34L)
Kolor : Czarny
Filtr : Stal nierdzewna, typ Obi ami (bardzo drobne sitko otaczające czajniczek)
Produkcja: Ręcznie
Warsztat produkcyjny : Isobe
Znajdź więcej :
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony wewnątrz, reaguje na wodę i herbatę, ujawniając wszystkie jej aromaty.
Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się, parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. Sześć „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Rodzaj gliny i metoda wypalania to dwa główne czynniki, które odróżniają te różne ośrodki, wpływając na smak herbaty parzonej w Kyusu.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
Tokoname jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (jap.: roku koyo, 日本六古窯) w Japonii. Z około 200 tradycyjnymi piecami ceramicznymi, czyni to miasto najważniejszym ośrodkiem produkcji ceramiki w Japonii.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. Żelazo to nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że wciąż posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.
Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, ale nie są szkliwione, ponieważ kyusu jest polerowane metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą pozwolić naturalnej glinie mówić samej za siebie, bez szkliwienia lub glazurowania czajników.
Kyusu wypalane w redukcji (czarna glina)
Konserwacja czajniczka Tokoname
Czyszczenie zewnętrzne czajniczka
Używaj tylko czystej wody i miękkiej szmatki.
Jeśli czajniczek jest poplamiony lub brudny, przetrzyj go miękką szmatką nasączoną wcześniej zaparzoną zieloną herbatą.
Czyszczenie wewnętrzne czajniczka
W miarę możliwości płucz tylko czystą wodą o niskiej zawartości kamienia. W trakcie użytkowania na wewnętrznej stronie czajniczka Kyusu pojawi się patyna, której nie należy usuwać.
Suszenie
Aby wysuszyć czajniczek Kyusu, pozostaw go na świeżym powietrzu do góry dnem na czystej ściereczce lub delikatnie przetrzyj jego zewnętrzną część miękką, czystą ściereczką.
Nawet jeśli czajniczek Tokoname jest czajniczkiem uniwersalnym, ponieważ glina jest nieporowata, jeśli nie jest on szkliwiony od wewnątrz, zaleca się długoterminowe przygotowywanie podobnych odmian herbaty w tym samym Kyusu ze względu na stopniowe tworzenie się wewnętrznej patyny w kontakcie z zaparzoną herbatą. Patyna ta z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty. Również z tego powodu podczas przygotowywania i czyszczenia najlepiej jest używać miękkiej wody o niskiej zawartości kamienia.
Ostrzeżenie
ceramikanawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.