Królowa żeliwnych czajników: Iwachu Cast Iron Teapot, wyprodukowany w Japonii przez Iwachu, firmę założoną w 1902 roku, z siedzibą w mieście Morioka (prefektura Iwate). Wysokiej jakości żeliwo, wyjątkowi rzemieślnicy z rodową wiedzą na temat żeliwnych czajników wyprodukowanych w Japonii, łączących design, prostotę użytkowania, łatwość konserwacji i długowieczność.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Producent: Iwachu
Pochodzenie: Morioka – Japonia
Zawartość: 600ml (0,6L) od 2 do 6 filiżanek w zależności od pojemności
Kolor: Czerwony
Model : Wave
Filtr : Zaparzacz ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczek
Dowiedz się więcej:
Czajniczek żeliwny z powłoką emaliowaną
Powłoka emaliowana wewnątrz, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Żeliwo, idealne do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Iwachu Japoński czajniczek
Każdy Iwachu czajniczek jest wyprodukowany w Japonii i opatrzony ich pieczęcią gwarantującą najwyższą jakość.
Proces produkcji trwa około 3 tygodni:
Przygotowanie form
Odlewanie płynnego żelaza
- .
Wewnętrzne/zewnętrzne formy rozbite, czajniczek wyczyszczony
Równe krawędzie przycięte szlifierką
- ./p>
Wewnętrzne emaliowane / zewnętrzne malowane
Nadmiar koloru usunięty, farba patynowana suchą szmatką
Kontrola jakości na każdym etapie i przed pakowaniem.
Japoński czajniczek żeliwny czerwony
Kolor czajniczka będzie ewoluował z czasem, unikalna patyna gwarantuje jego autentyczność.
Powierzchnia jest ozdobiona japońskim motywem fali Seigaiha, symbolem spokoju i szczęścia. Ślady tego tradycyjnego przedstawienia morza można znaleźć już w VI wieku.
Żeliwny czajniczek na jakim ogniu?
Jest to żeliwny czajniczek (nie imbryk) nieprzeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Warstwa emalii będzie w stanie wytrzymać bardziej odległe ciepło bez przeszkód, poprzez teapot stove.
Jeśli warstwa emalii ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nienagannej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używaj detergentów.
1) Zagotuj wodę (rondel/czajnik)
2) Wlej trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie nim potrząśnij (woda styka się z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście (2 do 2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w zaparzaczu umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od rodzaju herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz i ciesz się smakiem
.