Uwielbiamy naszą kolekcję żeliwnych czajników Wazuqu! Wykonany w Japonii w odlewni, która ma ponad 400 lat, ten czajniczek żeliwny w kolorze czerwonym jest wynikiem połączenia wiedzy przodków i najnowocześniejszej technologii, dzięki czemu jest o 25% lżejszy niż konwencjonalny żeliwny czajniczek o równoważnej pojemności. Najwyższej klasy emaliowany żeliwny czajniczek, jego czerwony kolor w wersji pomarańczowo-czerwonej lub ciemnoczerwonej jest szalenie elegancki, a jego designerski kształt oczaruje Cię każdego dnia.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Producent : Wazuqu
Pochodzenie : Yamagata – Japonia
Styl : Skandynawski
Pojemność : 550ml (0,55L) – od 2 do 5 filiżanek w zależności od pojemności
Model : Mayu
Kolor : „New Red” złoty czerwony lub ciemnoczerwony
Filtr: Zaparzacz ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Projekt: Ken Okuyama
Konserwacja żeliwnego imbryka
Japoński czajniczek z emaliowanego żeliwa
Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go.
Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Wa-zuqu
Czajniczek Wa-zuqu produkowany przez firmę Kikuchi Hojudo założoną w 1604 roku, zarządzaną przez 15 pokolenie tej samej rodziny. Żeliwo „Wa-zuqu” jest typowe dla Japonii, rzadkie i bardzo czyste.
Zachowano doskonałe techniki przodków. W porównaniu z masowymi metodami produkcji, żeliwne czajniki Wazuqu praktycznie nie generują odpadów przemysłowych, a ich waga jest zmniejszona średnio o 25% w porównaniu z innymi żeliwnymi czajnikami. Żeliwo jest wykonane w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, co gwarantuje jakość identyczną z jakością czajnika wykonanego z nowych surowców.Opakowanie wykonane z odpadów pochodzących z recyklingu (pszenica) może być utylizowane wraz z odpadami spożywczymi.
Dzięki szczególnej uwadze poświęconej wylewce, jest ona całkowicie „niekapiąca”.
Każdy żeliwny czajniczek Wazuqu;charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem jakości. Kolor z czasem ewoluuje i ciemnieje, nadając każdemu czajnikowi unikalną patynę, która gwarantuje jego długowieczność.
Czajnik żeliwny na jakim ogniu?
Czajnik żeliwny (nie czajnik) nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Warstwa emalii wytrzyma bardziej odległe ciepło, takie jak czajniczek.
Jeśli emalia ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasze ciała, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć napar z kwaśnych owoców, które mogą uszkodzić szkliwo w dłuższej perspektywie.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
Nie podgrzewać wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie wstrząsnąć (woda w kontakcie z bokami).
3) Wylej wodę
Operację wykonaj przed włożeniem herbaty, aby korzystała z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Zagotuj wodę do pożądanej temperatury
5) Umieść liście (2-2,5 g, około łyżki na filiżankę) w filtrze. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas
7) Wyjmij zaparzacz, podawaj