To wspaniałe Shiboridashi z Tokoname Mogake zostało ukształtowane ręcznie przez mistrza Hakusana, trzeciego z jego imienia. Ten czajniczek z Tokoname w Japonii wyróżnia się techniką mogake, która polega na tworzeniu drobnych nieregularnych wzorów na glinie przy użyciu wodorostów ” amamo ” układanych i owijanych wokół czajniczka podczas wypalania. Ten wspaniały japoński czajniczek nadaje się szczególnie do mocnych zielonych herbat, takich jak Sencha, Tamaryokucha i Kamairicha lub słynnego gyokuro.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Wypalana glina – ceramika – glina
Styl : Japoński, typ Shiboridashi
Pochodzenie : Tokoname Yaki – Japonia
Pojemność : około 60ml (0,06L)
Kolor: Brązowo-czerwony i Czarny
Bez filtra, to pokrywka służy jako filtr
Wykonanie : Całkowicie ręcznie.
Odwzorowanie kolorów i wzór mogake są unikalne i mogą się nieznacznie różnić dla każdego egzemplarza w porównaniu do zdjęć.
Autor : Mistrz Hakusan, trzeci w imieniu. Trzeci w pokoleniu garncarzy, Hakusan pracuje w Tokoname od prawie 50 lat
Opanuje technikę mogake, ale także efekt&Yohen (jap. 窯変), połączenie wypalania utleniającego i redukcyjnego, dające kolor zmieniający się od zielonego do czarnego.
Dowiedz się więcej:
Shiboridashi : Japoński odpowiednik gaiwana
Jest to niewielkie naczynie infuzyjne którego pokrywka do blokowania liści podczas nalewania. Duży otwór pozwala liściom herbaty w pełni się rozwinąć.
Użycie shiboridashi będzie odpowiednie dla delikatnych herbat takich jak zielona herbata, wczesna zielona herbata, biała herbata, żółta herbata. Idealnie nadaje się do cennych herbat długoliściastych, takich jak temomicha (ręcznie zwijana japońska zielona herbata) lub gyokuro, delikatna japońska zielona herbata umbra. Nazywana „Precious Dew” lub „Dew Pearl”, herbata ombre jest produkowana, gdy 3 tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane są pozbawione światła, aby zachęcić do rozwoju smaku umami.
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki założonych w Japonii (bogata w glinę gleba wulkaniczna) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum produkcji ceramiki.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada jej złoża.
Aby uzyskać Kyusu o różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką składającą się z czerwonej gliny i naturalnych pigmentów = Char-gake). Czajniki wykonane z gliny Shudei mają charakterystyczny polerowany wygląd, ale nie są szkliwione, ponieważ kyusu jest polerowane metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci wolą, aby naturalna glina mówiła sama za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Tokoname Kyusu jest następnie wypalany przez utlenianie (czerwona glina, między 1100 a 1200 ° C) lub redukcję (czarna glina). Niektóre pracownie, szczególnie te korzystające z obecności znanych artystów, łączą te dwie techniki, co pozwala na uzyskanie bardzo szerokiej gamy kolorów kyusu.
Czyszczenie
Zewnętrzne
Używaj tylko czystej wody i miękkiej szmatki. W przypadku zabrudzeń przecierać ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płukać wyłącznie czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek uniwersalny (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez dłuższy czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.
Ostrzeżenie
Ceramika nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.