Ten mały japoński czajniczek bez uchwytu, którego pokrywka służy jako filtr, to wspaniały Shiboridashi Artisanal, wykonany w Shigaraki, jednym z 6 japońskich „starych pieców”. Podobnie jak my, będziesz zahipnotyzowany jego pokrywką ozdobioną zwojami niebieskiej emalii i docenisz jego czyste, nieemaliowane wnętrze, które pozwoli Ci podziwiać swoje napary. Shiboridashi to japoński czajniczek idealny do delikatnych herbat (szczególnie zielonych, w tym legendarnej gyokuro).
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Terakota – ceramika – porcelana
Styl : Japoński, typ Shiboridashi
Pochodzenie : Shigaraki – Japonia
Pojemność : 120ml (0,12L)
Kolor: różowobiały, pokrywka niebieska
Filtr: Rowki w czajniczku przy wylewce + pokrywka działają jak filtr
Autor: Houzan Sawa
Dowiedz się więcej:
Shiboridashi : Japoński odpowiednik gaiwana
Jest to niewielki przedmiot do naparu którego pokrywka służy do blokowania liści podczas nalewania. Duży otwór pozwala liściom herbaty w pełni się rozwinąć.
Shiboridashi nadaje się do delikatnych herbat, takich jak zielona herbata, wczesna zielona herbata, biała herbata, żółta herbata. Idealnie nadaje się do cennych herbat długolistnych, takich jak temomicha (ręcznie zwijana japońska zielona herbata) lub gyokuro, delikatna japońska zielona herbata umbra. Nazywana „Precious Dew” lub „Dew Pearl”, herbata cieniowana jest produkowana, gdy 3 tygodnie przed zbiorem krzewy herbaciane są pozbawione światła, aby zachęcić do rozwoju smaku umami.