Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml

218.00

Ten biały porcelanowy zestaw podróżny Gaiwan dla 3 osób jest idealny do przygotowywania herbaty Gong Fu Cha w najczystszej chińskiej tradycji.

Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml

Oto Gaiwan w Serwisie dla 3 osób. Idealny do przygotowywania herbaty Gong Fu Cha w najczystszej chińskiej tradycji, jest to biały porcelanowy serwis składający się z gaiwan (chiński czajniczek z pokrywką), szklanego lub porcelanowego chahai (dzbanek lub dzbanek do serwowania), 3 małych filiżanek oraz sitka z porcelany i stali nierdzewnej. Zestaw jest dostarczany w praktycznym, twardym futerale. Można go używać do wszystkich rodzajów herbat, od najbardziej delikatnych do najmocniejszych, ponieważ porcelana i szkło są materiałami bez pamięci, które szanują herbaty parzone w niskich temperaturach.

Materiał:

  • Gaiwan i filiżanki: terakota – ceramika – porcelana

  • Dzbanki: Szkło lub porcelana w zależności od modelu

Origine : China

Contenance : Gaiwan 120ml – Dzbanek 190-200ml – Filiżanka 35-40ml

Przybliżone wymiary: patrz zdjęcie

Kolor: biały

Filtr : porcelanowy i ze stali nierdzewnej, który umieszcza się na dzbanku lub na filiżankach

Dostawa od 2 do 4 tygodni

Naucz się używać gaiwan w kilka minut

 

Dowiedz się więcej o produkcie:

Co to jest gaiwan?

Gaiwan to małe naczynie do parzenia herbaty.

To chińskie słowo odnosi się do „miski z pokrywką” i zastępuje mały czajniczek lub filiżankę. Gaiwany są używane w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawia się gaïwan) składa się z trzech części: miski, pokrywki i spodka lub filiżanki. Zwykle jest na tyle mały, że wszystkie trzy części można chwycić jedną ręką.

Zalety gaiwana

Gaiwan pozwala pijącemu herbatę na wielokrotne zaparzanie liści.

Jest idealny do wielokrotnego parzenia, najczęściej praktykowanego w przypadku herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Tak zwane herbaty czarne (znane w Chinach jako herbaty czerwone) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Gaiwan zapewnia również bardzo dobrą kontrolę nad naparem.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz obserwować, jak rozwijają się i uwalniają cały swój smak oraz lepiej ocenić, kiedy nadszedł czas, aby zatrzymać napar. Gaiwan sprawia, że czujesz się, jakbyś prowadził doświadczenie picia herbaty, a nie był tylko widzem.

Jak korzystać z gaiwana

Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z gaiwana na zdjęciach można znaleźć w naszym wpisie na blogu. W skrócie:

Umieść liście herbaty w miseczce.

Ilość różni się w zależności od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistego gustu. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas. Radzimy przeprowadzić własne eksperymenty degustacyjne i robić notatki.

Dodaj gorącą wodę do miski

Temperatura wody powinna się różnić w zależności od rodzaju używanej herbaty. Użyj pokrywki gaiwana do mieszania liści i obserwuj z podziwem jak tańczą i pęcznieją.

Zamknij pokrywkę.

Po zakończeniu naparu (od 10 sekund do kilku minut), umieść pokrywkę z powrotem na filiżance. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.

Utrzymywanie gaiwana.

Istnieje kilka sposobów trzymania gaiwana. Poeksperymentuj i znajdź metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać krawędź miski (trzymaj tylko górę, aby uniknąć poparzenia palców). Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Możesz użyć obu rąk i podnieść gaiwan za spodek. Raz lub dwa razy poparzysz sobie palce, ale to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Chwyć mocno gaiwan, przechyl go w kierunku dzbanka, a następnie podaj kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, a herbata będzie nalewać się gładko. Wymaga to trochę praktyki. Nie ćwicz przed komputerem lub widzem za pierwszymi kilkoma razami. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz herbatę w gaiwanie, będzie ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.

Pij herbatę z radością, wiedząc, że ci się udało.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącą wodę do gaiwana i ponownie zaparz liście.

.
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml
Chiński czajniczek Gaiwan Service 120ml

218.00

218.00