Czajniczek Gaiwan dla początkujących

307.00

Gaiwan dla początkujących to łagodne wprowadzenie do degustacji Gong Fu Cha: czajniczek z chińską pokrywką i podwójnymi ściankami z otworami.

Czajniczek Gaiwan dla początkujących
Czajniczek Gaiwan dla początkujących
Czajniczek Gaiwan dla początkujących
Czajniczek Gaiwan dla początkujących
Czajniczek Gaiwan dla początkujących

Łagodnie zapoznaj się z degustacją Gong Fu Cha dzięki temu Gaiwan dla początkujących. Posiada on wszystkie cechy klasycznego gaiwana, małego czajniczka z tradycyjną chińską pokrywką, ale jest wyposażony w mały dodatek: podwójną ściankę z otworami! Oznacza to, że można korzystać z gaiwana, nie martwiąc się o położenie pokrywki, ponieważ herbata będzie filtrowana przez wewnętrzną ściankę, która ma wiele małych otworów. Dostępnych jest kilka kolorów.

Materiał: terakota – ceramika – porcelana

Pochodzenie: Chiny

Pojemność: około 120 ml (0,12 l)

Kolory: Kremowo-biały, Niebiesko-biały, Czarny, Czerwony lub Jasnozielony

Filtr: ceramiczny, wewnętrzna ścianka z otworem idącym dookoła czajniczka

Dostawa 3 do 4 tygodni

Dowiedz się więcej

Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.

Teapot co po chińsku oznacza „miska z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić jedną ręką.

Zalety gaiwana

Do wielokrotnego parzenia liści herbaty.

Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Kontroluj napar.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.

Używanie gaiwana

Umieszczanie liści herbaty w miseczce.

Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.

Dodaj gorącą wodę

Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.

Odłóż pokrywkę na filiżankę

po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut).

Przytrzymaj gaiwan.

Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca, aby przytrzymać rozszerzoną krawędź miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i smakować gorzko.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj gorącej wody i ponownie zaparz liście.

.
Czajniczek Gaiwan dla początkujących
Czajniczek Gaiwan dla początkujących

307.00

307.00