W Chinach herbata jest zwykle przygotowywana w małej Chinese Bowl with Lid zwanej gaiwan lub zhong. Te 3 porcelanowe modele są wspaniałe, z motywem kwiatowym w stylu vintage. Pozwól się przenieść do serca chińskiej tradycji, aby odkryć nowe herbaty, wszystko czego potrzebujesz to trochę praktyki, aby nauczyć się korzystać z gaiwana.
Materiał : terakota – ceramika – porcelana
Pochodzenie : Chiny
Zawartość : 90ml (0,09L) lub 150ml (0.15L) w zależności od modelu
Wymiary : patrz nazwa modelu
Kolor : białe kolorowe wzory
Brak filtra (pokrywka służy jako filtr)
Wykonanie : Ręcznie. Każdy przedmiot jest unikalny i może nieznacznie różnić się od zdjęć
Dostawa 3 do 4 tygodni
Dowiedz się więcej
Gaiwan: małe naczynie do parzenia herbaty.
Teapot co oznacza „miska z pokrywką” w języku chińskim. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Kilkukrotne rafinowanie liści herbaty.
Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.
Kontroluj napar.
Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.
Użyj swojego gaiwana
Umieść liście herbaty w misce.
Ilość różni się w zależności od mocy herbaty, wielkości gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Odłóż pokrywkę na filiżankę
po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.
Przytrzymaj Gaiwan.
Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!
Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.
Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.