To nie sen, ten Gaiwan Artisanal wyprodukowany w Belgii jest wykonany z porcelany Limoges! Czajniczek emaliowany szkliwem „rzeki popiołu”, kubek do degustacji z pokrywką, udane partnerstwo między Chinami, Francją i Belgią. Okiełznaj ten mały czajniczek, nie będziesz mógł się bez niego obejść.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Terakota – ceramika – szkliwiona porcelana
Styl : Chiński, typ Gaiwan
Pochodzenie : Belgia
Pojemność : 100ml (0,1L)
Kolor : żółty, brązowy i szary
Pokrywka służy jako filtr
Wykonanie : W całości wykonany ręcznie
Autor: Inge Nielsen
Garncarstwo Inge Nielsen
Inge Nielsen, artystka, która przez dekadę mieszkała w Chinach i na Tajwanie, uczyła się garncarstwa przez cztery lata w Tajpej.
Inge reinterpretuje tradycyjne kształty chińskich czajniczków. Jej prace wykonane są z porcelany, gliny bogatej w żelazo lub różnych mieszanek tych dwóch („brudna porcelana”). Szkliwa są głównie pochodzenia azjatyckiego, takie jak tenmoku, shino, nuka i celadon. Wiele z nich jest wrażliwych na atmosferę i warunki wypalania, dając unikalny rezultat, który jest trudny do odtworzenia.
Handmade pottery
Turned on a potter’s wheel, fired for 10 hours in a gas piece at 1260°C.
Gaiwan: mały pojemnik do parzenia herbaty.
W języku chińskim oznacza „miskę z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.
Zalety gaiwana
Zaparzanie liści herbaty
Do wielokrotnego zaparzania herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty rzadziej zachowują swój aromat podczas wielokrotnego parzenia.
Kontrola naparu
Liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, co pozwala uwolnić ich aromat i lepiej ocenić, kiedy należy przerwać parzenie.
Używanie gaiwana
Umieszczanie liści herbaty w miseczce.
Ilość zależy od mocy herbaty, wielkości gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.
Dodaj gorącą wodę
Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.
Załóż pokrywkę na filiżankę
Odliczaj od 10 sekund do kilku minut naparu. Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Otwór powinien być na tyle duży, aby woda mogła wypłynąć, a na tyle mały, aby liście nie wydostawały się na zewnątrz.
Przytrzymaj gaiwan.
Eksperymentuj, aby znaleźć metodę, która wydaje Ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Użyj palca wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywę. Raz lub dwa razy poparzysz sobie palce, ale to normalne!
Nalewanie herbaty
Przytrzymaj gaiwan, przechylając go w kierunku filiżanki (lub dzbanka). Zrób to pewnie, a herbata wyleje się delikatnie. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć (gorzki smak).