Z historią sięgającą kilku tysiącleci, herbata (茶) jest czymś więcej niż tylko napojem to społeczna i kulinarna instytucja w Chinach. Herbata jest centralną częścią chińskiego życia codziennego, pije się ją przez cały dzień, zarówno w domu, jak i w pracy. Herbata, w szczególności słynna herbata, może być również spożywana okazjonalnie w herbaciarni lub podarowana komuś w prezencie.
Podczas gdy na Zachodzie pijący herbatę są przyzwyczajeni do zaparzania liści herbaty tylko raz, praktyka wielokrotnego zaparzania jest bardzo popularna w Azji. W rzeczywistości, to właśnie wokół degustacji wielokrotnych naparów powstała Gong Fu Cha, chiński rytuał przygotowywania herbaty, preferowany do picia najlepszych odmian.
Ten rodzaj degustacji wyjaśnia główną cechę chińskiego zestawu do herbaty: jego niewielką pojemność. Oto krótki przegląd istniejących chińskich zestawów do herbaty, który pomoże ci dokonać właściwego wyboru.
Który chiński czajniczek do jakiej herbaty?
Chińczycy przywiązują dużą wagę do modelu zestawu do herbaty używanego do przygotowywania ich ulubionego napoju. Zestaw do herbaty w zależności od rodzaju materiału będzie miał wpływ na smak i aromat herbaty. Przed wyborem zestawu do herbaty warto zatem wiedzieć, jaki rodzaj herbaty będziemy najczęściej przygotowywać.
Jaki czajniczek do zielonej i białej herbaty?
Do picia zielonej lub białej herbaty najlepiej sprawdzi się czajniczek ceramiczny bez pamięci (porcelanowy, gliniany bez pamięci, kamionkowy lub szklany) lub szklany, ponieważ nie ma ryzyka wchłonięcia ich delikatnych aromatów.Delikatne herbaty, takie jak zielona herbata, wczesna zielona herbata, biała herbata, żółta herbata i herbaty kształtowe (herbaciane kulki lub herbaciane kwiaty) wymagają umiarkowanej temperatury naparu.Ceramika i szkło to materiały, które uszanują ich kruchość.
Jak pić czarną herbatę?
Czarna herbata, nazywana w Chinach czerwoną herbatą ze względu na kolor naparu, wymaga wysokiej temperatury parzenia. W związku z tym można używać wszystkich rodzajów czajniczków, ale materiały, które dobrze zatrzymują ciepło, będą bardziej odpowiednie. Doskonałym wyborem będzie zatem żeliwny, emaliowany lub kamionkowy czajniczek.
Całe czarne herbaty liściaste są łatwe do przygotowania w gaiwanie lub małym czajniczku bez koszyczka do zaparzania, wystarczy zwykły filtr zintegrowany przed dziobkiem.
Picie herbaty Oolong
Oolong lub wulong to herbata półfermentowana, zwana również herbatą niebieską lub niebiesko-zieloną.Rozróżnia się lekko oksydowane oolongi (od 10 do 30%) i mocno oksydowane oolongi (od 40 do 70%). Aromaty ewoluują w zależności od stopnia utlenienia, przechodząc od kwiatowych i słodkich nut podobnych do zielonej herbaty do bardziej drzewnych i owocowych nut w przypadku herbat silnie utlenionych.
Aby uwolnić wszystkie swoje aromaty, herbata wu-long niezależnie od stopnia utlenienia musi być parzona w wysokiej temperaturze, często bliskiej wrzenia (95°C). Tak więc, chociaż wszystkie rodzaje czajników mogą być odpowiednie, zalecamy użycie glinianego, kamionkowego lub żeliwnego czajnika o doskonałych właściwościach termicznych.
Jeśli chcesz poznać różne rodzaje oolongów, zalecamy przygotowanie ich w ceramicznym gaiwanie który zapewni neutralne warunki do eksperymentów z parzeniem.
Jeśli ograniczasz się do tylko jednej kategorii oolong, możesz zainwestować w czajniczek Yixing, słynnej chińskiej glinki pamięciowej, idealny do degustacji w Gong Fu Cha. Wybierając czajniczek Yixing do swoich ulubionych oolongów, weź pod uwagę kształt liści, ponieważ kształt czajniczka powinien umożliwiać ich pełne rozwinięcie. Im mniejszy czajniczek, tym bardziej skoncentrowane będą aromaty!
Picie herbaty Pu Erh
Słynną chińską ciemną herbatę (Pu Erh tea and Yunnan tea) można przygotować w klasycznym czajniczku. wyposażonym w zintegrowany filtr lub łącząc go z filtrem do liści lub sitkiem do herbaty, do umieszczenia na filiżance lub dzbanku.
Do odkrywania nowych herbat polecane będą czajniczki bez pamięci: żeliwne i ceramiczne (kamionkowe, porcelanowe, gliniane). Z tych materiałów bez pamięci, kamionkowe i żeliwne czajniki są najbardziej odpowiednie ze względu na wysokie temperatury parzenia.
Aby cieszyć się herbatą Pu Erh w tradycyjny sposób, zaleca się użycie gaiwan, słynnego chińskiego czajniczka z pokrywką lub glinianego czajniczka Yixing.
Gaiwan a czajniczek Yixing
Kamionkowy lub porcelanowy gaiwan nie wpływa na smak herbaty. Można zatem przygotować w nim dowolny napar bez zapamiętywania smaków. Z drugiej strony, jeśli zdecydujesz się na czajniczek Yixing, będziesz musiał poświęcić jeden rodzaj herbaty na czajniczek (jeden dla dojrzałego pu erh i jeden dla surowego pu erh). Dzieje się tak dlatego, że glinka Yixing jest podwójnie porowata, dzięki czemu herbata może oddychać i zachowywać swój aromat podczas parzenia. Czajniczek wykonany z glinki Yixing z czasem wzbogaci napar, więc musi być dopasowany do wybranego rodzaju herbaty. Niezależnie od rodzaju pu-erh dedykowanego do glinianego czajniczka, do tych ciemniejszych herbat zalecamy czajniczki o grubszych ściankach, które lepiej utrzymują wysokie temperatury. Przed zaparzeniem herbaty należy podgrzać czajniczek gorącą wodą, aby zapewnić maksymalną retencję ciepła!
Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem, który pomoże Ci wybrać gliniany czajniczek.
Jak z pewnością zdałeś sobie sprawę, rodzaj wybranego czajnika nie jest bez znaczenia. Jeśli jednak chcesz podarować chiński zestaw do herbaty i nie znasz gustu odbiorcy prezentu lub jeśli chcesz urozmaicić przyjemności i używać chińskiego zestawu do herbaty do różnych stylów herbaty, wybierz uniwersalny ceramiczny zestaw do herbaty, taki jak porcelana lub kamionka.
Skład zestawu do herbaty chińskiej
Zestaw do herbaty Gong Fu Cha
Tradycyjny zestaw do herbaty chińskiej przeznaczony jest do degustacji w Gong Fu Cha. Składa się z co najmniej jednego małego czajniczka o pojemności od 100 do 400 ml oraz małych filiżanek o pojemności od 30 do 100 ml. Do tego można dodać różne akcesoria:
- dzbanek, którego pojemność powinna być co najmniej równa pojemności czajniczka.
- pojemnik na herbatę
- duża miska lub łódka na herbatę
- taca na herbatę ze zbiornikiem lub bez
- dzbanek na herbatę
- narzędzia do herbaty: łyżeczka, szczypce, pędzelek
- ręcznik
Chiński serwis do herbaty do degustacji w zachodnim stylu
.Jeśli chcesz cieszyć się pięknem i doświadczeniem chińskich zestawów do herbaty do degustacji w stylu zachodnim, możesz mieć pewność, że istnieją również doskonałe zestawy do herbaty o większej pojemności. Ten rodzaj serwisu składa się zazwyczaj z dużego czajniczka z filtrem z otworami zintegrowanymi przed wylewką ze stali nierdzewnej lub koszem na napar oraz pasujących filiżanek
Podróżny serwis do herbaty
Ścieżka herbaty może zaprowadzić Cię do wielu miejsc. Aby towarzyszyć Ci w drodze, tradycyjny chiński serwis do herbaty staje się nomadyczny i może być przenoszony w pomysłowych twardych futerałach lub torbach.
Przyjrzyjmy się teraz bliżej różnym materiałom, z których wykonane są chińskie zestawy do herbaty:
Chiński ceramiczny zestaw do herbaty – najlepsze narzędzie do przygotowywania herbaty
Ceramika jest podstawowym materiałem używanym do produkcji chińskich zestawów do herbaty. Ich różnorodność i piękno są niezrównane i są najlepszym wyborem do przygotowywania herbaty w Gong Fu Cha. Dostępne są chińskie zestawy do herbaty wykonane z gliny, porcelany i kamionki.
Chiński gliniany zestaw do herbaty – król zestawów do herbaty
Yixing teapot
.Wśród ceramicznych zestawów do herbaty, Chińczycy uważają te wykonane z purpurowej glinki Yixing za najbardziej odpowiednie do parzenia herbaty. Porowatość tej glinki zapewnia czajniczkowi wyjątkową zdolność do zachowania aromatu herbaty przy jednoczesnym wchłanianiu niewielkiej ilości garbników które uwolni podczas kolejnych naparów, zjawisko zwane culottage”.
Zestaw do herbaty Yixing
O ile glinka Yixing jest atutem przy parzeniu samej herbaty, a zatem stanowi materiał z wyboru dla czajniczka, jej zalety są mniej interesujące dla kompozycji filiżanek lub dzbanka. Dlatego też istnieje niewiele zestawów do herbaty wykonanych w całości z glinki Yixing.
Z tego powodu zalecamy, aby stworzyć swój serwis do herbaty Yixing, wybierając osobno wysokiej jakości gliniany czajniczek Yixing i resztę serwisu z porcelany lub szkła: dzbanek, miskę, filiżanki. Taca na herbatę z drewna, ceramiki lub nawet żeliwa może uzupełnić serwis do herbaty Gong Fu Cha.
Chińskie porcelanowe zestawy do herbaty – najczęściej używane
Porcelana jest bez wątpienia najczęściej używaną ceramiką w produkcji chińskich zestawów do herbaty.Nie tylko chińska porcelana cieszy się światową renomą, ale także długa tradycja jej stosowania sprawia, że chiński porcelanowy serwis do herbaty znajduje się w sercu każdego gospodarstwa domowego w
Porcelana jest neutralną i odporną ceramiką i występuje w kilku formach: twardej, miękkiej, Bone China, celadon, ziarna ryżu, malowanej, szkliwionej lub nieszkliwionej porcelany. Najtrudniejszą częścią będzie wybór spośród stylów i wzorów!
Dlaczego warto wybrać chiński porcelanowy serwis do herbaty?
- Porcelana to gładka ceramika, która jest odporna na ciepło, korozję, zarysowania i kwasy
- Jest to najbardziej neutralna ceramika. Bez pamięci, porcelanowy zestaw do herbaty może być używany do wszystkich parzonych odkryć
- Porcelana jest łatwą do czyszczenia ceramiką
Chiński kamionkowy zestaw do herbaty – najbardziej różnorodny
Kamionka to ceramika wypalana w bardzo wysokich temperaturach, co zapewnia jej wytrzymałość i dobre zatrzymywanie ciepła.
Nieszkliwiony kamionkowy serwis do herbaty
Wybierając nieszkliwiony kamionkowy czajniczek do herbaty, możesz wykorzystać jego szorstkie wnętrze, pozwalając garbnikom z herbaty stopniowo osadzać się na ściankach. Można również, czyszcząc czajniczek między kolejnymi degustacjami, używać go do różnych rodzajów herbaty, ponieważ kamionka jest ceramiką bez pamięci.
Szklany kamionkowy serwis do herbaty
Dzięki zastosowaniu glazury lub lakieru, półpłynnej żywicy pozyskiwanej z soków różnych krzewów, emaliowane i lakierowane zestawy do herbaty mają wiele zalet. Oprócz tego, że są wysoce odporne na szok termiczny, korozję i kwasy, a emalia zwiększa ich wszechstronność po nałożeniu na wnętrze czajnika, mają również wysoką jakość artystyczną, gdy ozdobione są wspaniałymi ręcznie malowanymi motywami.
Szklane zestawy do herbaty – wizualne piękno i wszechstronność
Używanie zestawu do herbaty wykonanego ze szkła, najbardziej przezroczystego i neutralnego dostępnego materiału, pozwala lepiej docenić proces parzenia herbaty i wszystkie napary, które chcesz przygotować. Szkło jest stosunkowo niedrogie i łatwe w kształtowaniu.
Ale dwie główne wady tego typu zestawu do herbaty to jego kruchość i słabe właściwości termiczne. Tak więc nie będziesz w stanie utrzymać gorącego naparu przez bardzo długi czas i ryzykujesz poparzeniem palców podczas obsługi filiżanek.
Aby uniknąć tych niedogodności, rozważ zestaw do herbaty z podwójnymi ściankami szklanych filiżanek!
Metalowy zestaw do herbaty – najstarszy
W Chinach metalowy zestaw do herbaty jest jednym z najstarszych rodzajów artykułów gospodarstwa domowego. Obecnie jest on jednak praktycznie zapomniany. Piękno miedzianych i brązowych zestawów do herbaty nie rekompensuje ich braku wszechstronności i trudnej konserwacji.
Można również znaleźć chińskie zestawy do herbaty z żeliwa lub srebra, które nie są powszechnie używane w Chinach. Żeliwny czajniczek jest najczęściej używany w Chinach w swojej nieszkliwionej formie. Nowoczesna wersja z emaliowanym wnętrzem jest używana głównie na Zachodzie.
Dlaczego warto wybrać chiński zestaw do herbaty?
Wiele naparów
Głównym zastosowaniem chińskiego zestawu do herbaty jest przygotowanie wielu naparów. Zalecany jest czajniczek o małej pojemności, od 100 do 300 ml, dla lepszej kontroli naparu. Po wybraniu zestawu do herbaty chińskiej, odkryj sztukę degustacji z Gong Fu Cha.
Korzyści płynące z wielokrotnego parzenia
-
Każdy napar pozwala odkryć nieco inny smak tej samej herbaty. Oznacza to, że możesz eksperymentować z szeroką gamą smaków przy użyciu tych samych liści.
-
Poziom teiny zmniejsza się z każdym naparem, pozwalając na nawodnienie organizmu bez wchłaniania zbyt dużej ilości teiny
-
.Przygotowanie kilku naparów pozwala nie spieszyć się z herbatą i dzielić się wrażeniami
-
W pełni wykorzystujesz każdą dawkę herbaty. Wysokiej jakości herbata kosztuje, więc równie dobrze można ją w pełni wykorzystać
Szybkie parzenie
Używane podczas przygotowywania herbaty w Gong Fu Cha, szybkie parzenie herbaty może być również używane na co dzień dla wszystkich rodzajów herbaty.
Korzyści z szybkiego parzenia
Smaki i garbniki niektórych herbat (pu erh, wulong) są szybko ekstrahowane podczas tego typu parzenia, co generalnie jest ich zaletą. Powinieneś wybrać czajniczek o małej pojemności (80-200 ml), który można szybko opróżnić, co pozwoli ci lepiej kontrolować czas parzenia. Zalecamy wybór czajniczka wykonanego z ceramiki (porcelany, gliny lub kamionki), a nie ze szkła, które zatrzymuje mniej ciepła.
Przyrządzanie szybkiego naparu
-
Ilość użytej herbaty jest większa niż w przypadku konwencjonalnego naparu (4-8 g herbaty na 100 ml wody).
-
Woda powinna być tak gorąca, jak to możliwe, bliska wrzenia.
-
jeśli liście herbaty są zakurzone (w szczególności niektóre puerh), będą musiały zostać umyte pierwszym szybkim naparem, który zostanie wyrzucony.
-
otwórz pokrywkę czajniczka, wlej wodę, zamknij pokrywkę czajniczka, natychmiast opróżnij czajniczek do dzbanka, miski lub filiżanek.Pierwszy czas parzenia powinien być jak najkrótszy, z wyjątkiem niektórych herbat prasowanych lub zwijanych, dla których pierwszy napar powinien być dłuższy w celu otwarcia liści.
-
W przypadku kolejnych naparów można wydłużyć czas parzenia z kilku sekund do 1 minuty lub, jeśli wolisz, zachować bardzo krótki czas parzenia.
To wszystko! Teraz już wiesz, jak (i dlaczego!) wybrać chiński zestaw do herbaty, aby cieszyć się herbatą. Odkryj naszą pełną kolekcję!
.