Możesz być świadomy, że chińska kultura uważa herbatę za napój odpowiedni na każdą porę dnia. Dlatego może wydawać się sprzeczne z intuicją, że pomimo dużych ilości herbaty spożywanej w Chinach, tradycyjne czajniki (takie jak te z Yixing) rzadko mieszczą więcej niż 250 ml wody.
Dla tych z nas, którzy są przyzwyczajeni do zachodnich tradycji, mały rozmiar chińskich lub japońskich czajników może wydawać się niezwykły, jeśli nie wręcz niepraktyczny. Istnieje jednak kilka bardzo logicznych powodów, dla których warto używać małego czajniczka, nawet jeśli nie jesteś Chińczykiem. Oto one:
1. Indywidualny czajniczek do użytku osobistego
Czajniczek dla 1 osoby
Podczas gdy europejski czajniczek został zaprojektowany do obsługi wielu gości na arystokratycznych ucztach, chiński czajniczek, który go poprzedzał&.został spopularyzowany przez zwykłych robotników, którzy nosili ze sobą swój osobisty czajniczek podczas dnia pracy w czasach dynastii Ming.
W przeszłości herbata była mielona na proszek i sztucznie ubijana, podobnie jak współczesna matcha. Ale kiedy całe liście herbaty stały się nową normą (dzięki dekretowi cesarskiemu), czajniki ułatwiły parzenie dzięki wbudowanemu systemowi filtracji, a zwykli ludzie zaczęli wprowadzać herbatę do swojego codziennego życia.
Nomadyczny czajniczek
Mały czajniczek łatwo wsuwa się do kieszeni, torby lub walizki, gotowy do użycia w każdej chwili. Koniec z wymówkami, by decydować się na spożywanie przemysłowych torebek herbaty podawanych podczas hotelowego śniadania lub w ekspresie do kawy w pracy, koniec z wymówkami, by kupować plastikowe butelki wody smakowej i innych „herbacianych” napojów w pracy.
Mały czajniczek będzie ci towarzyszył wszędzie w różnych formach, poznaj różne rodzaje koczowniczych czajniczków !
2. Czajniczki do parzenia wielu naparów: wiele naparów
Wiele naparów
Przenieśmy się kilka wieków wstecz. Pomimo rosnącej popularności, herbata wciąż była cennym towarem, a całe liście uwalniały swój aromat znacznie wolniej niż stare sproszkowane gatunki. Aby nie marnować tego cennego smaku, chińscy herbaciarze zaczęli używać tych samych liści herbaty więcej niż jeden raz. Odkryli, że wiele herbat było nawet lepszych przy drugim lub trzecim parzeniu niż przy pierwszym.
Zamiast tworzyć dużą ilość gorzkiej, gotującej się herbaty na kuchence, pijący herbatę przechowywali porcję liści w swoich małych przenośnych czajniczkach i po prostu dodawali gorącą wodę do każdej przerwy na herbatę w ciągu dnia.
Krótkie napary
Krótki napar ogranicza gorycz herbat, nawet tych gorszej jakości. Krótkie i wielokrotne napary pozwalają w pełni wykorzystać każdy liść herbaty.
3. Dla lepszej kontroli temperatury
Gorąca herbata bez goryczy
Mniejsze ilości wody pozwalają na bardziej precyzyjną kontrolę temperatury. Krótkie napary zapewniają, że herbata jest nadal gorąca w momencie nalewania, podczas gdy małe ilości pozwalają na szybkie schłodzenie herbaty do picia.
Pod wieloma względami mały czajniczek zapewnia większą precyzję parzenia, ponieważ woda szybciej wchłania smak, a kontakt z liśćmi jest również łatwiejszy, co pozwala uniknąć nadmiernej infuzji odpowiedzialnej za goryczkę.
Czajniczek o małej pojemności zarówno ogranicza gorycz gotowej herbaty, jak i maksymalizuje jej smak, co ostatecznie skutkuje procesem gong fu cha stosowanym obecnie podczas chińskiej ceremonii parzenia herbaty lub do testowania nowych herbat.
Testowanie nowej herbaty
Mały czajniczek pozwala na przygotowanie skoncentrowanego naparu (podobnego do espresso), który pomoże ci spróbować subtelnych różnic w smaku i określić ogólną jakość herbaty, którą chcesz ocenić.
4. Gong Fu Cha: okazja do spotkań towarzyskich
W dzisiejszych czasach wielu Chińczyków pijących herbatę parzy swoje liście w nowoczesnym termosie podróżnym lub dużym kubku, podobnie jak wielu ludzi Zachodu. Jednak mały czajniczek jest nadal obecny w metodzie parzenia herbaty gong fu cha, gdzie jest używany do serwowania kilku małych filiżanek. Ponownie, osoby przyzwyczajone do europejskiego stylu serwowania herbaty mogą uznać małe objętości za niepraktyczne, a nawet skąpe, ale po bliższym przyjrzeniu się staje się jasne, że zaproszenie do siedzenia i rozmowy nie polega na degustacji, ale na nalewaniu.
W rzeczywistości niewielka objętość czajniczka zachęca całą grupę do pozostania i kontynuowania rozmowy przy kilku krótkich naparach, niezależnie od tematu. Małe filiżanki są napełniane natychmiast po opróżnieniu, dzięki czemu każdy gość może wypić tyle herbaty, ile chce. Wreszcie, doskonała kontrola oferowana przez małe naczynie do zaparzania pozwala gospodarzowi na dostosowanie naparu do własnych potrzeb, pozwalając każdemu zrezygnować z dodatków, takich jak cukier, miód, mleko lub cytryna.
Jeśli chcesz regularnie praktykować degustację Gong Fu Cha, zalecamy skorzystanie z Yixing clay teapot i wyjaśnić jak go wybrać.
Jesteś teraz przekonany, że mały czajniczek to odpowiedni rozmiar dla Ciebie? Oto różne rodzaje czajników o małej pojemności:
Mały czajniczek ceramiczny
Gaiwan
Niewielki czajniczek pochodzenia chińskiego gaiwan lub zhong, deformacja czasownika „chong”, który oznacza „nalewać wodę” w języku chińskim, może być przetłumaczona jako „miska z pokrywką”. Gaiwan to filiżanka bez uchwytu, wyposażona w pokrywkę i czasami spodek. Jego rozmiar jest zaprojektowany tak, aby można go było obsługiwać jedną ręką.
Jest to bardzo praktyczny czajniczek, a dla 5 dobrych powodów.
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek nosi nazwę Kyusu (急須 ). Jest on bardzo często wykonany z terakoty.
Najbardziej rozpowszechnionymi modelami kyusu są te z bocznymi uchwytami zwanymi yokode kyusu. Istnieje pięć innych wariantów kyusu: ushirode kyusu (uchwyt naprzeciwko dzióbka), dobin lub uwade kyusu (uchwyt nad czajniczkiem), houhin kyusu (bez uchwytu z filtrem), shiboridashi (bez uchwytu bez filtra) i futanashi kyusu (boczny uchwyt bez pokrywki). Możesz poszerzyć swoją wiedzę na temat japońskiego czajnika w kilka minut, jeśli potrzebujesz.
Mały japoński czajniczek zwany shiboridashi będzie idealny do parzenia prestiżowych japońskich zielonych herbat, takich jak gyokuro:
Yixing Teapot
O Téières en Terre Cuite de Yixing mówi się.span> „pamięć” ponieważ aromaty parzonej herbaty są przenoszone na glinę, uważaną za najlepszą w Chinach.
Zaleca się zatem, aby zarezerwować gliniany czajniczek tylko dla jednej rodziny herbat, a nawet tylko dla jednej herbaty.
To najlepszy czajniczek do degustacji gong fu cha.
Mały szklany czajniczek
Z małym szklanym czajniczkiem będziesz podziwiać kolor swojego naparu, dodając przyjemność dla oczu do przyjemności dla innych zmysłów. Szkło jest również najbardziej neutralnym materiałem, więc idealnie nadaje się do odkrywania różnorodnych herbat.
Mały żeliwny czajniczek
Główną zaletą małego żeliwnego czajniczka jest to, że zatrzymuje on ciepło naparu dłużej niż inny rodzaj małego czajniczka. Jest to szczególnie przydatne, gdy mały czajniczek zatrzymuje ciepło przez krótszy czas niż większy czajniczek.
Théière Nomade
.Jak na ironię, małe czajniki, które przez wieki napędzały codzienne parzenie, są obecnie często postrzegane jako niszowe narzędzia dla ekspertów od herbaty, podczas gdy duże czajniki opracowane na arystokratyczne europejskie przyjęcia herbaciane są powszechnie akceptowane jako przedmioty codziennego użytku.
Na szczęście przywilejem współczesnego herbaciarza jest wybór rozmiaru, który najbardziej mu odpowiada!
Czy wolisz kontrolę, jaką oferuje mały czajniczek, czy wygodę parzenia dużej ilości herbaty? Daj nam znać w komentarzach poniżej!