Jak wybrać gliniany czajniczek?

Czajniczek z terakoty

Przedmiot kolekcjonerski lub produkt przemysłowy, czajniczek z terakoty istnieje od kilku stuleci i przetrwał próbę czasu, aby nadal być najczęściej używanym czajniczkiem na całym świecie.

Czajniczek z terakoty jest również znany jako czajniczek garncarski lub czajniczek ceramiczny. Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach czajników z terakoty? Sprawdź nasz artykuł, aby znaleźć drogę.

collection theiere yixing

Gong Fu Cha Tea Service

Chiński gliniany czajniczek

Clay teapot

W Chinach czajniczek gliniany jest używany głównie do przygotowywania herbaty podczas Gong-Fu Cha, chińskiego rytuału degustacji herbaty. Można go porównać do herbacianej ceremonii, ale nie do końca. Nie ma w tym nic podniosłego, a jedynie wielka dbałość o każdy wykonywany gest. Tłumaczenie może brzmieć „sztuka przygotowywania herbaty z zastosowaniem” lub „poświęcanie czasu herbacie”.

Czajniczek Gong Fu Cha

Chińskie czajniczki z terakoty są często nieszkliwione. Używana glina pozostaje lekko porowata, a garbniki herbaty są przeznaczone do kumulowania się wewnątrz czajniczka. Z czasem ziemia łagodzi smak herbaty i poprawia go, dodając swój własny, unikalny „smak” nagromadzonych garbników.

Różnych herbat nie należy zatem parzyć w tym samym czajniczku, chyba że pochodzą one z tej samej rodziny lub klasy herbat, np. różne rodzaje herbaty czarna lub Oolong. Puryści powinni nawet zarezerwować czajniczek tylko dla jednej herbaty, ponieważ niektóre herbaty z tej samej rodziny mają mocniejszy smak niż inne. Uważaj także na bardzo subtelne herbaty, których smak może zostać zbytnio „wchłonięty” przez czajniczek.

Wybraną krainą dla czajniczków z porowatej gliny jest ta produkowana i obrabiana w Yixing, w Chinach.

Ceramiczny czajniczek

Rozwiązanie dla tych, którzy chcą używać glinianego czajniczka z różnymi herbatami lub do subtelnego parzenia różnych herbat./strong> lub do subtelnych zielonych herbat będzie wybór modeli z nieporowatej terakoty (porcelany, kamionki lub szkliwionej ceramiki). Dziękipodwójnemu wypalaniu w wysokiej temperaturze i/lub obecności szkliwa, ten rodzaj czajniczka nie wchłania naparu (czajniczek znany jako bez pamięci lub neutralny).

W Chinach miasta JingdezhenDehua słyną z wysokiej jakości warsztatów ceramicznych.

Ceramiczny czajniczek

Japoński gliniany czajniczek

.Gliniane czajniki z Japonii znane są jako kyusu. Aby dowiedzieć się wszystkiego o japońskich czajniczkach, prześledź przewodnik!

Podsumowując, istnieje kilka wariantów Kyusu:

  • Uchwyt boczny: yokodé kyūsu, najczęściej spotykany

  • Uchwyt z tyłu, naprzeciwko wylewki: ushiro plated kyūsu,

  • Uchwyt nad czajniczkiem: uwadé kyūsu,

  • Bez uchwytu z filtrem:hohin kyūsu,

  • Bez uchwytu, bez filtra i z pokrywką: shiboridashi

  • Boczny uchwyt bez pokrywy: futanashi kyūsu.

Japanese kyusu
Godną uwagi cechą kyusu jest zintegrowany filtr. Rozmiar filtra jest doskonale dostosowany do przygotowania zielonej herbaty. Jeśli siatka filtra jest zbyt duża, do naparu przedostanie się nadmiar cząstek lub nawet fragmentów liści. Jeśli siatka jest zbyt drobna, aromat pozostanie uwięziony w czajniczku, a do filiżanki dotrze zbyt mało zdrowych mikrocząsteczek zielonej herbaty.Ten integralny filtr do kyusu może być różnego typu:

  • Obi ami (metalowy filtr biegnący dookoła czajniczka),
  • Ita ami (okrągły metalowy filtr umieszczony tylko przed dzióbkiem),
  • Sasame (filtr wykonany z tej samej gliny co czajniczek).

Ponieważ kyusu zazwyczaj nie jest wyposażony w koszyczek do zaparzania, a raczej filtr przy wylewce, herbata może swobodnie unosić się i parzyć w czajniczku, co pozwala na całkowitą ekstrakcję jej składników i aromatów. Dzięki temu herbata pozostaje świeża i może być parzona kilkukrotnie (= wielokrotne napary).

Japońskie gliniane czajniczki przeznaczone są przede wszystkim do degustacji zielonej herbaty, która stanowi 99% japońskiej produkcji herbaty. Aby nie wchłaniać delikatnych aromatów zielonej herbaty, japoński czajniczek jest wykonany z nieporowatej ceramiki. W ciągu ostatnich kilku dekad w Japonii powstały setki ośrodków produkcji ceramiki, a dokładniej we wszystkich miejscach, w których gleba wulkaniczna jest bogata w glinę.  Niektóre z tych ośrodków działają do dziś, 6 najważniejszych „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Czysta naturalna glinka (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza, co nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści, jakie zapewnia zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że nadal posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.

Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Japońskie gliniane czajniki mają szczególnie wypolerowany wygląd, bez glazurowania, ponieważ czajniczek jest polerowany metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci zwykle wolą pozwolić naturalnej glinie mówić samej za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.

Czajniczek Tokoname

Wybór glinianego czajniczka, (chiński) ból głowy?

Czajniczek jest bez wątpienianajważniejszym elementem w przygotowywaniu herbaty (nie licząc samej herbaty, oczywiście). Należy dopasować rozmiar i kształt czajniczka, rodzaj gliny i temperaturę, w której glina jest wypalana, do rodzaju herbaty i liczby obsługiwanych osób.

Ponieważ Twój czajniczek może być używany każdego dnia, powinien on być wygodny w obsłudze, trwały i przyjemny dla oka.

Zalety glinianego czajniczka

Podobnie jak żeliwne czajniczki, czajniczki z terakotyodporne i bardzo dobrze utrzymują ciepło i smak herbaty. Entuzjaści Gong-Fu Cha spędzają wiele godzin debatując nad zaletami swoich czajniczków, ale wszyscy zgadzają się co do tych czterech punktów:

  • Wszystkie herbaty najlepiej smakują w glinianych czajniczkach, a najlepsze czajniczki wykonane są z tzw./strong> są wykonane z „purpurowej gliny” (Zisha) z regionu Yixing (Yee-zhing) w Chinach.
  • glina Zisha ma doskonałą porowatość i właściwości zatrzymywania ciepła, które znacznie poprawiają smak herbaty w porównaniu do szklanych, porcelanowych lub szkliwionych ceramicznych czajników.
  • Czajniczek Yixing powinien być używany tylko do jednego rodzaju herbaty.
  • Czajniczki wypalane w wysokiej temperaturze z drobniejszej gliny są doskonałe do każdej herbaty i są niezbędne do zielonych, białych i Oolong herbat. Czajniczki niskotemperaturowe, które używają grubszej, bardziej porowatej gliny, najlepiej nadają się do czarnej herbaty (zwanej czerwoną herbatą w Chinach) i herbaty Pu-Erh.

Cena glinianego czajniczka

Zakres jest szeroki. Należy liczyć się z wydatkiem (w przybliżeniu):

Od 40 euro za dobrej jakości modele przemysłowe (formowane).

Od 70 euro za czajniki wykonane w połowie ręcznie.

Od 90 euro za czajniki wykonane w całości ręcznie z czystej gliny Yixing.

Cena będzie się różnić w zależności od:

  • proporcji prawdziwej gliny Yixing,
  • jeśli kształtowanie jest ręczne, w połowie ręczne lub formowane,
  • zawartość./strong>,
  • możliwa sława artysty, który zaprojektował model

Czajniczki z gliny Yixing mogą więc osiągnąć cenę kilku tysięcy euro za kolekcjonerskie czajniczki.

Théières Du Monde oferuje kompletną gamę Czajniki gliniane Yixing wysokiej jakości w uczciwych cenach. Dokonaj wyboru!

Collection théière Yixing Theieres Du Monde

Kryteria wyboru glinianego czajnika :

Pięć głównych kryteriów wyboru glinianego czajnika to:

  • Size
  • Shape
  • Manufacture
  • Glina (jakość, skład i wypalanie)
  • Temperatura.

1) Rozmiar czajnika

  Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, szukając czajnika, jest wybór jego rozmiaru w zależności od liczby osób, dla których najczęściej będziesz parzyć herbatę.
Czajniki gliniane są dostępne w wielu różnych pojemnościach, ale można je pogrupować w następujący sposób:
.

<./tbody>

Przybliżona pojemność (ml)
Liczba obsługiwanych osób
70
1 – 2
100 2 – 4
175 3 – 5
225
 4 – 6

  Zauważyłeś, że objętości są niskie, ale to nie pomyłka. Zasadą przygotowywania herbaty w Gong Fu Cha jest delektowanie się każdą kroplą herbaty i przedkładanie jakości degustacji nad ilość. Nawiasem mówiąc, filiżanki są również znacznie mniejsze niż zachodnie filiżanki.

2) Kształt czajniczka

  uchwyt i pokrywka czajniczka muszą pasować do palców, a pokrywka musi dokładnie pasować do górnego otworu.dokładnie pasować do górnego otworu, a jednocześnie być łatwe do zdjęcia, a otwór musi być wystarczająco duży, aby pomieścić rozmiar liści, których będziesz używać.

Mniejszy otwór ma tendencję do zatrzymywania zapachu herbaty w czajniczku, podczas gdy większy otwór pozwala na ucieczkę zapachu. Tak więc herbata o małych lub zwiniętych liściach i intensywnym zapachu (zielona, biała, oolong) będzie korzystać z mniejszego otworu. Większy otwór jest preferowany dla herbaty o dużych liściach i słabym zapachu (czarna i Pu-Erh).

Wylewka nie powinna być zbyt duża, aby umożliwić swobodny przepływ herbaty. Gong Fu Cha (chińska metoda przygotowywania herbaty) szybko rozwija smak herbaty dzięki krótkim czasom parzenia, tak aby otwór wylewki nie był zbyt duży.strong>otwór wylewki powinien być jak najszerszy, aby nie utrudniać przepływu nalewanej herbaty, co wydłużyłoby proces parzenia.

spout pourer teapot yixing

Większość najnowszych czajników posiada filtr zintegrowany. Jeśli twój czajniczek nie ma filtra, musisz go kupić.

Różne kształty czajniczków pozwalają różnym rodzajom liści rozwijać się na swój własny, unikalny sposób, aby zmaksymalizować powierzchnię wystawioną na działanie wody podczas parzenia wewnątrz czajniczka. Czajniczki są dostępne w 2 podstawowych profilach: wysoki profil i niski profil, a każdy z nich jest odpowiedni dla wielu herbat.

Kształty czajniczków według rodzaju herbaty

Taiwanese Oolong (High Profile)

Green Tea / White (High Profile)

Tie Guan Yin (Gun Yam, Iron Buddha, Chinese Oolong, Buddha of Mercy) (Low Profile)

Chińska czarna herbata (znana jako czerwona herbata w Chinach)  Pu-Erh (Bow Lay) (High Profile)

Da Hong Pao (Cliff Tea) & Phoenix Tea (Low Profile)

 

  Kolekcjonowanie oryginalnych czajniczków może być bardzo przyjemne&nbsp.nbsp;okiem i satysfakcjonujące, ale nie należy mylić dobrego glinianego czajniczka z takim, który ma również dekoracyjny cel.

Zauważysz, że powyższe kształty mają bardzo proste formy. Powodem tego braku zdobień jest to, że herbata jest bardzo wrażliwa na wahania temperatury, a najlepsze czajniki rozprowadzają ciepło równomiernie. Dekoracje tworzą różne gęstości w czajniczku, co może tworzyć gorące i zimne punkty.

Ponadto, podczas przygotowywania Gong Fu Cha, gorąca woda jest wylewana na czajniczek, a przy jakichkolwiek reliefach woda będzie potencjalnie odchylana, tworząc nowe gorące i zimne punkty w czajniczku podczas parzenia.

3) Wytwarzanie czajniczka

  W przeciwieństwie do zachodnich technik wyrobu ceramiki, w których gliniana ziemia jest obracana na kole, strong>praktyczny czajniczek jest sztywny.bardziej sztywna jakość gliny Zisha pozwala na wcześniejsze wykonanie elementów imbryka, a następnie złożenie ich kawałek po kawałku. Istnieją 3 rodzaje produkcji:

  • Handmade
  • .W połowie ręcznie robione
  • Formowane

.Czajniki wykonane ręcznie są kształtowane przez artystę, który ręcznie wycina elementy i składa je przy użyciu tradycyjnych narzędzi, takich jak drewniane kilofy i łopatki.

traditional tools clay teapot making

Przy przygotowywaniu gliny Zisha do wykonania różnych części ręcznie robionego imbryka, artysta składa ją kilka razy, podobnie jak przy tworzeniu japońskiej katany (miecza samurajskiego). To składanie wzmacnia glinę i tworzy kieszenie powietrzne w glinie, które pozwalają powietrzu na cyrkulację w obu kierunkach przez czajniczek. Uważa się, że ta „podwójna porowatość” dostarcza dodatkowy tlen do herbaty podczas parzenia  a jak wiedzą osoby pijące wino, tlen intensyfikuje smak.

Ręczny montaż za pomocą tradycyjnych narzędzi części formowanych maszynowo  (prasa) daje nazwę „pół ręcznie robione”. Wiele dobrych glinianych czajników jest wykonanych w ten sposób.

Blue Teapot

   Formowane imbryki są wytwarzane przy użyciu procesu produkcji seryjnej. który obejmuje maszynowy montaż wstępnie uformowanych części, takich jak dwie połówki czajnika i pokrywki, oraz dołączenie wstępnie uformowanego dziobka i uchwytu. Chociaż formowane czajniki nie są tak cenne jak ręcznie robione lub pół-ręcznie robione czajniki, wiele z nich jest wykonanych z gliny Yixing i dlatego nadal przewyższają emaliowane lub porcelanowe czajniki do parzenia herbaty Gong-Fu Cha.

 Istnieje oczywiście pewna duma z posiadania ręcznie robionego czajnika, zwłaszcza jeśli jest on wykonany przez słynnego artystę. Produkcja czajników jest sztuką wymagającą wysokich umiejętności, a niektóre czajniki Zisha autorstwa znanych artystów są przedmiotami kolekcjonerskimi i osiągają bardzo wysokie ceny, zwłaszcza jeśli pochodzą z lat 80-tych lub 50-tych, a nawet z czasów dynastii Qing (1644-1912). Antyczne czajniki są cenione, ponieważ nie ma dwóch takich samych, każdy z własną unikalną historią, patyną, „smakiem” i „osobowością”. Znajomość prawdziwych antyków wymaga wysoce wyspecjalizowanej wiedzy, więc współpracuj tylko z ekspertem, któremu możesz zaufać.

4) Argile

a) Jakość gliny

Glinka Yixing (wymawiana Yee-zhing) to słynna glinka z Yixing.) to słynna glina z regionu Yixing w prowincji Jiangsu w środkowych Chinach, gdzie od wieków produkuje się najlepsze czajniki do herbaty. Istnieje wiele rodzajów gliny Yixing, ale ogólnie można je podzielić na dwie kategorie jakości:

  • „Earth Clay” wykonana z błota (Clay Earth).)
  • „Glina kamienna” wykonana z kamienia (Zisha)
  • .

glina jest zwykle używana do produkcji średniej i dobrej jakości czajników, które są szeroko dostępne w wielu wzorach w przystępnych cenach. Jej naturalny kolor jest biały i można go łatwo zabarwić.

Glinka kamienna, wyższej jakości, znana jest jako „Zisha” lub „fioletowa glinka” (choć kolor glinki niekoniecznie jest fioletowy) i występuje naturalnie w różnych kolorach. Dlatego glinka Zisha jest również znana jako „naturalna” lub „oryginalna” glinka.

  ziarnista struktura i unikalny skład mineralny glinki Zisha nadaje jej doskonałe właściwości obróbki cieplnej.doskonałe właściwości odprowadzania ciepła, które nie mają sobie równych w utrzymywaniu stabilnej temperatury w czajniczku, łagodząc wahania temperatury, które mogą pogorszyć smak herbaty.

  Zawartość minerałów i metali w Zisha obejmuje tlenek żelaza, kaolinit, kwarc i mikę, dzięki czemu ceramika ta jest wysoce odporna na wypalanie i uszkodzenia w porównaniu z delikatniejszą ceramiką zachodnią. Wysokiej jakości glina Yixing jest od 3 do 6 razy mniej chłonna niż inne gliny, co pomaga tym czajniczkom zachować aromat herbat.

Jakość glinki Yixing

.Glinka Yixing „Ziemia” (ten przykład jest sztucznie barwiony by przypominać czarną glinkę Zisha „Wuni”)

Glinka „kamienna” Yixing 

(znana również jako „Purpurowa Glinka” Zisha, „Naturalna Glinka” lub „Oryginalna Glinka”).


b) Skład gliny

Istnieją 3 podstawowe składy gliny, które są często mieszane ze sobą w nieskończonej różnorodności kombinacji.

  • Glinka Zisha, znana również jako „Qing Shui Ni„, gdy nie jest mieszana lub barwiona.
  • Glinka mieszana (Pingni). Może być dowolną kombinacją glinek Yixing, innych niż Yixing i sztucznych.
  • Sztuczna glinka = barwiona. Może być również używana jako glina mieszana.

Grafika:  Skład gliny

Yixing Zisha lub fioletowa glina. Ten przykład nie zawiera gliny, więc można go również nazwać Qing Shui Ni

Mixed clay (Pingni)

Argile artificielle (colorée)

Glinki mieszane nazywane są Pingni. „Naturalne” lub „oryginalne” glinki Zisha są często mieszane w celu uzyskania tradycyjnych i nowych kolorów. Naturalne i sztuczne kolory mogą być mieszane lub nakładane warstwami w różnych wzorach. Bardzo często niewielka ilość gliny Yixing lub nawet gliny Zisha jest dodawana do gorszej gliny innej niż Yixing, a czajniczek jest następnie sprzedawany jako „czajniczek Yixing”.

„Sztuczna” glina (glina „ziemna” Yixing i/lub glina inna niż Yixing) to glina barwiona sztucznymi barwnikami, często replikująca naturalne kolory Zisha. Te czajniki nie działają tak dobrze jak czajniki Zisha i nie będą wyglądać tak ładnie z czasem, ponieważ kolor wyblaknie, w przeciwieństwie do czajników z gliny Zisha, które zachowują swój naturalny kolor.

Ocena jakości czajnika na podstawie koloru gliny jest wysoce wyspecjalizowaną umiejętnością i przedmiotem wielu debat wśród ekspertów. Oto kilka informacji, które pomogą ci lepiej ocenić chińskie czajniki według koloru.

Naturalnym kolorem „gliny” Yixing jest biały. Glinka Zisha jest dostępna w różnych naturalnych kolorach, z których najpopularniejsze to:

  • Red (Hongni)
  • Violet (Zhini)
  • Zielony (Luni) – zwykle mieszany z innymi glinkami lub powlekany nimi.

Kolory glinki Zisha

.

Hongni (Red)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *