Czajniczek z terakoty
Przedmiot kolekcjonerski lub produkt przemysłowy, czajniczek z terakoty istnieje od kilku stuleci i przetrwał próbę czasu, aby nadal być najczęściej używanym czajniczkiem na całym świecie.
Czajniczek z terakoty jest również znany jako czajniczek garncarski lub czajniczek ceramiczny. Chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach czajników z terakoty? Sprawdź nasz artykuł, aby znaleźć drogę.
Chiński gliniany czajniczek
Clay teapot
W Chinach czajniczek gliniany jest używany głównie do przygotowywania herbaty podczas Gong-Fu Cha, chińskiego rytuału degustacji herbaty. Można go porównać do herbacianej ceremonii, ale nie do końca. Nie ma w tym nic podniosłego, a jedynie wielka dbałość o każdy wykonywany gest. Tłumaczenie może brzmieć „sztuka przygotowywania herbaty z zastosowaniem” lub „poświęcanie czasu herbacie”.
Chińskie czajniczki z terakoty są często nieszkliwione. Używana glina pozostaje lekko porowata, a garbniki herbaty są przeznaczone do kumulowania się wewnątrz czajniczka. Z czasem ziemia łagodzi smak herbaty i poprawia go, dodając swój własny, unikalny „smak” nagromadzonych garbników.
Różnych herbat nie należy zatem parzyć w tym samym czajniczku, chyba że pochodzą one z tej samej rodziny lub klasy herbat, np. różne rodzaje herbaty czarna lub Oolong. Puryści powinni nawet zarezerwować czajniczek tylko dla jednej herbaty, ponieważ niektóre herbaty z tej samej rodziny mają mocniejszy smak niż inne. Uważaj także na bardzo subtelne herbaty, których smak może zostać zbytnio „wchłonięty” przez czajniczek.
Wybraną krainą dla czajniczków z porowatej gliny jest ta produkowana i obrabiana w Yixing, w Chinach.
Ceramiczny czajniczek
Rozwiązanie dla tych, którzy chcą używać glinianego czajniczka z różnymi herbatami lub do subtelnego parzenia różnych herbat./strong> lub do subtelnych zielonych herbat będzie wybór modeli z nieporowatej terakoty (porcelany, kamionki lub szkliwionej ceramiki). Dziękipodwójnemu wypalaniu w wysokiej temperaturze i/lub obecności szkliwa, ten rodzaj czajniczka nie wchłania naparu (czajniczek znany jako bez pamięci lub neutralny).
W Chinach miasta Jingdezhen i Dehua słyną z wysokiej jakości warsztatów ceramicznych.
Japoński gliniany czajniczek
.Gliniane czajniki z Japonii znane są jako kyusu. Aby dowiedzieć się wszystkiego o japońskich czajniczkach, prześledź przewodnik!
Podsumowując, istnieje kilka wariantów Kyusu:
-
Uchwyt boczny: yokodé kyūsu, najczęściej spotykany
-
Uchwyt z tyłu, naprzeciwko wylewki: ushiro plated kyūsu,
-
Uchwyt nad czajniczkiem: uwadé kyūsu,
-
Bez uchwytu z filtrem:hohin kyūsu,
-
Bez uchwytu, bez filtra i z pokrywką: shiboridashi
-
Boczny uchwyt bez pokrywy: futanashi kyūsu.
Godną uwagi cechą kyusu jest zintegrowany filtr. Rozmiar filtra jest doskonale dostosowany do przygotowania zielonej herbaty. Jeśli siatka filtra jest zbyt duża, do naparu przedostanie się nadmiar cząstek lub nawet fragmentów liści. Jeśli siatka jest zbyt drobna, aromat pozostanie uwięziony w czajniczku, a do filiżanki dotrze zbyt mało zdrowych mikrocząsteczek zielonej herbaty.Ten integralny filtr do kyusu może być różnego typu:
- Obi ami (metalowy filtr biegnący dookoła czajniczka),
- Ita ami (okrągły metalowy filtr umieszczony tylko przed dzióbkiem),
- Sasame (filtr wykonany z tej samej gliny co czajniczek).
Ponieważ kyusu zazwyczaj nie jest wyposażony w koszyczek do zaparzania, a raczej filtr przy wylewce, herbata może swobodnie unosić się i parzyć w czajniczku, co pozwala na całkowitą ekstrakcję jej składników i aromatów. Dzięki temu herbata pozostaje świeża i może być parzona kilkukrotnie (= wielokrotne napary).
Japońskie gliniane czajniczki przeznaczone są przede wszystkim do degustacji zielonej herbaty, która stanowi 99% japońskiej produkcji herbaty. Aby nie wchłaniać delikatnych aromatów zielonej herbaty, japoński czajniczek jest wykonany z nieporowatej ceramiki. W ciągu ostatnich kilku dekad w Japonii powstały setki ośrodków produkcji ceramiki, a dokładniej we wszystkich miejscach, w których gleba wulkaniczna jest bogata w glinę. Niektóre z tych ośrodków działają do dziś, 6 najważniejszych „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Czysta naturalna glinka (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza, co nadaje jej bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści, jakie zapewnia zielonej herbacie. W przeciwieństwie do innych regionów, w których złoża gliny są praktycznie wyczerpane, Tokoname ma to szczęście, że nadal posiada złoża swojej cennej naturalnej gliny.
Aby uzyskać Kyusu w różnych kolorach, garncarz spryskuje uformowane kyusu mieszanką czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Japońskie gliniane czajniki mają szczególnie wypolerowany wygląd, bez glazurowania, ponieważ czajniczek jest polerowany metalową szpatułką lub kawałkiem tkaniny przed wypaleniem. Producenci zwykle wolą pozwolić naturalnej glinie mówić samej za siebie, bez glazurowania lub lakierowania czajników.
Wybór glinianego czajniczka, (chiński) ból głowy?
Czajniczek jest bez wątpienianajważniejszym elementem w przygotowywaniu herbaty (nie licząc samej herbaty, oczywiście). Należy dopasować rozmiar i kształt czajniczka, rodzaj gliny i temperaturę, w której glina jest wypalana, do rodzaju herbaty i liczby obsługiwanych osób.
Ponieważ Twój czajniczek może być używany każdego dnia, powinien on być wygodny w obsłudze, trwały i przyjemny dla oka.
Zalety glinianego czajniczka
Podobnie jak żeliwne czajniczki, czajniczki z terakoty są odporne i bardzo dobrze utrzymują ciepło i smak herbaty. Entuzjaści Gong-Fu Cha spędzają wiele godzin debatując nad zaletami swoich czajniczków, ale wszyscy zgadzają się co do tych czterech punktów:
- Wszystkie herbaty najlepiej smakują w glinianych czajniczkach, a najlepsze czajniczki wykonane są z tzw./strong> są wykonane z „purpurowej gliny” (Zisha) z regionu Yixing (Yee-zhing) w Chinach.
- glina Zisha ma doskonałą porowatość i właściwości zatrzymywania ciepła, które znacznie poprawiają smak herbaty w porównaniu do szklanych, porcelanowych lub szkliwionych ceramicznych czajników.
- Czajniczek Yixing powinien być używany tylko do jednego rodzaju herbaty.
- Czajniczki wypalane w wysokiej temperaturze z drobniejszej gliny są doskonałe do każdej herbaty i są niezbędne do zielonych, białych i Oolong herbat. Czajniczki niskotemperaturowe, które używają grubszej, bardziej porowatej gliny, najlepiej nadają się do czarnej herbaty (zwanej czerwoną herbatą w Chinach) i herbaty Pu-Erh.
Cena glinianego czajniczka
Zakres jest szeroki. Należy liczyć się z wydatkiem (w przybliżeniu):
Od 40 euro za dobrej jakości modele przemysłowe (formowane).
Od 70 euro za czajniki wykonane w połowie ręcznie.
Od 90 euro za czajniki wykonane w całości ręcznie z czystej gliny Yixing.
Cena będzie się różnić w zależności od:
- proporcji prawdziwej gliny Yixing,
- jeśli kształtowanie jest ręczne, w połowie ręczne lub formowane,
- zawartość./strong>,
- możliwa sława artysty, który zaprojektował model
Czajniczki z gliny Yixing mogą więc osiągnąć cenę kilku tysięcy euro za kolekcjonerskie czajniczki.
Théières Du Monde oferuje kompletną gamę Czajniki gliniane Yixing wysokiej jakości w uczciwych cenach. Dokonaj wyboru!
Kryteria wyboru glinianego czajnika :
Pięć głównych kryteriów wyboru glinianego czajnika to:
- Size
- Shape
- Manufacture
- Glina (jakość, skład i wypalanie)
- Temperatura.