Jak wybrać czajniczek
Wybór czajniczka, kompletny przewodnik, jak się w tym odnaleźć
Chcesz podarować czajniczek miłośnikowi herbaty, ale nic o nim nie wiesz? Lubisz herbatę, ale ponieważ nie poświęciłeś jej zbyt wiele czasu, masz tendencję do wlewania wrzątku do kubka i parzenia w nimherbatki przez kilka minut? Tak. Racja. To jedno z rozwiązań, jeśli torebka herbaty jest doskonała. Ale można zrobić to lepiej. O wiele lepiej!
Nie martw się, jesteśmy tutaj, aby pomóc Ci cieszyć się herbatą. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w tym kompleksowym przewodniku.
Który czajniczek kupić w zależności od potrzeb? Który czajniczek wybrać w zależności od herbaty?
W rzeczywistości pytanie nie dotyczy tego, jak wybrać dobry czajniczek, ale raczej:
jak DOBRZE wybrać SWÓJ czajniczek!
Zaczynajmy!
Który czajniczek do jakiej herbaty?
Aby wybrać odpowiedni czajniczek do parzenia herbaty, możesz po prostu zdecydować na podstawie swojego gustu do tego czy innego materiału, ale wchodząc w nieco więcej szczegółów, istnieją zalety i wady każdego rodzaju czajniczka.
Być może nie ma właściwego lub niewłaściwego czajniczka dla każdej kategorii herbaty, ale w każdym przypadku istnieją czajniczki zaprojektowane specjalnie dla określonego rodzaju herbaty.
Istnieje wiele czajniczków o różnych kształtach, kolorach i materiałach. Skupiając się na właściwościach organoleptycznych herbaty, materiał użyty do stworzenia czajniczka odgrywa bardzo ważną rolę. Każdy materiał ma pewne cechy, które są odpowiednie dla różnych rodzajów herbaty.
Istnieją trzy główne rodzaje czajniczków:szklane, ceramiczne (gliniane, porcelanowe, kamionkowe lub gliniane ) oraz wykonane z żeliwa.
Istnieją również inne materiały metalowe rzadziej używane do czajnika i z korzyścią jako czajnik,&.a mianowicie inox, miedź czy nawet srebro.
Aby wybrać odpowiedni czajniczek do herbaty, wszystko będzie oczywiście zależeć od herbaty, którą zamierzasz pić: zielona herbata, czarna herbata (lub czerwona herbata w Chinach), herbata oolong (lub wulong, herbata półfermentowana lub Blue Tea w Chinach), White Tea, Yellow Tea.
Jaki czajniczek do zielonej herbaty?
Idealny czajniczek do picia zielonej herbaty? Czajniczek wykonany z nieporowatej ceramiki (porcelany, kamionki lub kamionki).
Inna bardzo dobra opcja? szklany czajniczek.
Dlaczego, można zapytać? Po prostu dlatego, że zielona herbata jest delikatna, a ceramika i szkło szanują jej kruchość.
Czajniczek chiński:
temperatura wody jest najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę podczas parzenia lekkich herbat, takich jak zielona herbata, ponieważ miękkie liście można łatwo ugotować w zbyt gorącej wodzie. Spośród czajników ceramicznych, czajniki porcelanowe będą zatem idealne do parzenia zielonych herbat. Często cienkie ścianki porcelanowych czajniczków (cieńsze niż kamionkowych lub glinianych) i ich niższe przewodzenie ciepła w porównaniu z innymi materiałami (żeliwo) oznaczają, że temperatura herbaty jest utrzymywana dobrze, ale nie tak długo jak w przypadku kamionki, która przewodzi ciepło bardziej dzięki grubszym ściankom. Ponieważ zielone herbaty muszą być parzone w niższych temperaturach (niż na przykład czarne herbaty), porcelanowe czajniki będą najbardziej odpowiednie do użycia, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo „ugotowania” zielonej herbaty.
Ziemny czajniczek Tokoname
.Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi) jest najstarszym z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszym centrum produkcji ceramiki w Japonii. Siła regionu leży w bogatej w żelazo glinie Shudei, która ma charakterystyczny naturalny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. Glinka ta nadaje czajniczkom Tokoname bardzo specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych zielonej herbacie.
Wybór czajniczka Tokoname do parzenia zielonej herbaty to doskonały wybór. Ponieważ wnętrze czajniczka nie jest szkliwione, w trakcie parzenia na jego powierzchni pojawi się patyna. Jeśli jej nie usuniesz, będziesz musiał parzyć w czajniczku tylko zieloną herbatę, aby uniknąć mieszania się smaków.
Szklany czajniczek
Szklane czajniki są również odpowiednie, ponieważ utrzymują niewielką ilość ciepła. Ścianki szklanych czajników mają różną grubość, ale zazwyczaj są cienkie, co powoduje szybką utratę ciepła. Będą one polecane do zaparzania herbat prezentacyjnych lub każdego innego rodzaju herbaty wartej obejrzenia, na przykład herbaty kwiatowej. Kwiaty herbaty są wykonane z białych lub zielonych herbat i wysokiej jakości kwiatów. Liście herbaty są oplatane wokół jadalnych kwiatów, tworząc kulę, która w kontakcie z gorącą wodą otwiera się, uwalniając kwiat. Wielką atrakcją szklanki jest więc to, że liście i kolor naparu można wyraźnie zobaczyć podczas parzenia.
A spektakl jest często imponujący, więc równie dobrze możesz usiąść w pierwszym rzędzie!
Odkryj inne zalety szklanego czajniczka w naszym artykule mu poświęconym
W tradycyjnych regionach zielonej herbaty, jeden z najpopularniejszych sposobów jej przygotowywania jest powszechnie znany jako „grandfather style„. Używając tylko jednej dużej szklanki, delikatne wiosenne liście są moczone w wodzie, która nie jest zbyt gorąca do picia. Bez filtra, liście są pozostawiane w szklance, gdzie powoli opadają na dno w miarę zaparzania. Zaparzoną herbatę pije się od góry, a gdy szklanka jest w dwóch trzecich pusta, dodaje się gorącą wodę, aby kontynuować napar. Ostatecznie jest to najprostszy sposób parzenia dowolnej herbaty, ale działa najlepiej z herbatami wysokiej jakości, które nie będą gorzkie. A jeśli zdarzy ci się połknąć liść podczas picia herbaty, są one pyszne!
Jak pić czarną herbatę?
Do czarnej herbaty (zachodniej) lub czerwonej herbaty (chińskiej) można użyć dowolnego rodzaju czajniczka. Ponieważ herbaty te wymagają bardzo gorącej wody, aby lepiej uwolnić swój aromat, najbardziej odpowiednie będą czajniki, które dobrze przenoszą i zatrzymują ciepło.
Ceramiczny czajniczek
Czarne herbaty obejmują szeroką gamę stylów.szeroki zakres stylów, naturalne lub aromatyzowane, same lub z dodatkami, i najlepiej parzyć je w szkliwionej ceramice, aby uzyskać najczystszy smak. Określenie czajniczek ceramiczny obejmuje kamionkę, porcelanę lub szkliwione naczynia gliniane
Z korpusem czajniczka wykonanym z neutralnego, pozbawionego pamięci materiału, mieszanki lub czarne herbaty aromatyzowane, takie jak Earl Grey, mogą być parzone w tym samym czajniczku, co bardziej subtelne czarne herbaty jednopochodne, bez ryzyka zmieszania smaków.
Całolistne czarne herbaty są łatwe do przygotowania w gaiwanie lub małym czajniczku bez zaparzacza, wystarczy prosty filtr. Z drugiej strony, powszechnie używane herbaty z posiekanymi liśćmi wymagają zaparzacza lub worka do zaparzania, aby zatrzymać małe kawałki. Niezależnie od rozmiaru liści, upewnij się, że mają one wystarczającą ilość miejsca do cyrkulacji i wzrostu w zaparzaczu. Równomierne parzenie zawsze zmaksymalizuje smak herbaty, jednocześnie minimalizując goryczkę.
Czajniczek żeliwny lub gliniany
Czarne herbaty wymagająwysokiej temperatury wody do parzenia. Żeliwo i porowata glina, doskonałe przewodniki ciepła, będą zatem przystosowane.
Uważaj jednak, jeśli lubisz różne rodzaje czarnej herbaty (aromatyzowane lub zwykłe), jeśli używasz szkliwionego porowatego czajniczka z terakoty wewnątrz (czajniczek z pamięcią), będziesz musiał zapewnić jeden czajniczek na rodzaj herbaty.
Jak pić białą herbatę?
Dla bardzo delikatnych herbat, takich jak wczesne herbaty zielone, herbaty białe, herbaty żółte, herbaty kształtowane (kulki herbaciane lub kwiaty herbaciane) (herbaciane kulki lub herbaciane kwiaty), wybierz czajniczek wykonany ze szkła lub emaliowanej ceramiki (kamionka, porcelana, ceramika).
Należy unikać dla tych herbat:
- czajniczek z porowatej gliny : te czajniczki mają właściwość natleniania herbaty i zapamiętywania aromatów w trakcie naparów! Z jednej strony istnieje ryzyko, że smak herbaty zostanie „wchłonięty” przez porowatą glinę, a z drugiej strony szybko się utleni, co może sprawić, że napar będzie gorzki.
- żeliwny czajniczek, który, ponieważ bardzo dobrze przewodzi ciepło i zatrzymuje je przez długi czas, grozi „ugotowaniem” herbaty.
Najlepszym sposobem jest wlanie części wody do ogrzania korpusu czajniczka do pustego czajniczka, odczekanie chwili i dodanie odpowiedniej ilości herbaty. Następnie wlej resztę gorącej wody.
Nie zapominaj, że
- dla zielonej herbaty temperatura wody powinna wynosić około zielonej herbaty./strong> wynosi około 80°C,
- 70°C dla herbaty białej lub herbaty białej./strong> lub żółtej, oraz
- 50 do 60°C dla zielonej herbaty w proszku (
- zielona herbata w proszku)./strong> (herbata matcha) używanej w japońskiej ceremonii parzenia herbaty (Cha No Yu) lub dla gyokuro (herbata cieniowana).
Dla wielkich fanów wczesnych zielonych herbat istnieje również kwintesencja chińskiego kubka typu „wszystko w jednym”, gaiwan (lub zhong). Dowiedz się jak korzystać z tego niezwykłego narzędzia do degustacji herbaty. Liście herbaty można następnie podawać kilka razy (najczęściej co najmniej 2 lub 3 razy).
Aby używać wody o odpowiedniej temperaturze, warto rozważyć Czajnik elektryczny z regulacją temperatury !
Drinking Oolong Tea
Dla herbaty oolong, znanej również jako wulong, blue lub niebiesko-zielona, która jest półfermentowaną herbatą, każdy rodzaj czajnika może być odpowiedni.
Herbaty oolong różnią się tak bardzo stylem i smakiem, że niemożliwe jest uogólnienie całej kategorii. Jeśli chcesz poznać różne rodzaje herbat oolong, zalecamy parzenie ich w chińskim, kamionkowym lub szklanym gaiwanie, który zapewni neutralne warunki do eksperymentów z parzeniem. Użyj szerokiego otworu, aby monitorować ekspansję i kolor liści, aby w razie potrzeby dostosować czas parzenia.
Jeśli ograniczasz się do tylko jednej kategorii oolong, możesz chcieć zainwestować w czajniczek Yixing. Historycznie opracowane wraz z pojawieniem się herbaty liściastej, czajniki Yixing są często kojarzone z bardziej tradycyjnymi stylami oolong, takimi jak herbaty prażone na węglu drzewnym z gór Wuyi, ale obecnie są powszechnie używane do wszystkich czterech różnych stylów. Kiedy wybierasz czajniczek Yixing do swoich ulubionych oolongów, rozważ kształt liści i sprawdź, czy kształt czajniczka pozwala na pełną ekspansję. Jeśli to możliwe, przesuń pokrywkę wokół krawędzi otworu i wsłuchaj się w dźwięk. Ogólnie rzecz biorąc, wyższe tony wskazują na gęstszą glinę, która podkreśli aromat, podczas gdy niższe tony wskazują na bardziej porowatą glinę, która może złagodzić smak herbaty.
Im drobniejsza będzie twoja herbata, tym bardziej sublimowana będzie dzięki użyciu czajniczka wykonanego z glinki Yixing, królowej czajniczków. Wykonany z surowej, nieszkliwionej gliny gliniany czajniczek, jeden na herbatę, będzie idealny, ponieważ zapamiętuje aromaty podczas parzenia. Im mniejszy czajniczek, tym bardziej skoncentruje aromaty!
Temperatura parzenia dla tych herbat wynosi od 80 do 95°C, zgodnie z zaleceniami ulubionego dostawcy.
Picie herbaty Pu Erh
W przypadku chińskich ciemnych herbat (herbata Pu Erh i herbata Yunnan), chińska herbata Pu Erh i herbata Yunnan to tylko niektóre z nich./strong>), czajniczki bez pamięci będą polecane, jeśli chcesz odkryć nowe herbaty: czajniczki wykonane z żeliwa oraz ceramiki emaliowanej (kamionka, porcelana, ceramika). Spośród tych pozbawionych pamięci materiałów najbardziej odpowiednie są czajniki kamionkowe i żeliwne.
Czajniki kamionkowe
Czajniki kamionkowe dobrze przewodzą ciepło i zazwyczaj mają grube ścianki, które pomagają dobrze utrzymać temperaturę wody. Ponieważ herbata puer erh (podobnie jak herbata czarna) jest parzona w wyższych temperaturach niż inne rodzaje herbaty, używanie kamionkowych czajników zapobiega utracie ciepła i utrzymuje herbatę wewnątrz czajnika na dłużej.
Żeliwny czajniczek
Żeliwne czajniczki są również całkiem odpowiednie dzięki doskonałemu przewodzeniu i zatrzymywaniu ciepła. Jeśli żeliwny czajniczek nie jest emaliowany, należy pamiętać, że żeliwo jest materiałem lekko porowatym, a cząsteczki żelaza, nieszkodliwe dla zdrowia, mogą mieszać się z herbatą i nieznacznie zmieniać jej smak.
Czajniczek Yixing
Czajniczki Yixing są również często zalecane dla herbat pu-erh, ale jako że te mocne herbaty są starzone.strong>starzone herbaty mogą mieć tak szeroką gamę smaków, dobrym pomysłem jest rozpoczęcie od odkrycia ich za pomocą gaiwana lub małego neutralnego czajniczka. Zawsze zalecamy spróbowanie nowych herbat w gaiwanie przed zaparzeniem ich w czajniczku Yixing, aby upewnić się, że pasują one do profilu smakowego wybranego podczas selekcji czajniczka.
Jeśli wybierzesz czajniczek Yixing dla herbaty pu-erh, radzimy wybrać cięższą, bardziej porowatą glinkę, która generalnie podkreśla bogactwo smaku, jednocześnie tonując wysokie nuty. Ciemniejsze shou najlepiej nadają się do tego typu gliny, podczas gdy „jaśniejsze” sheng pu-erh lepiej pasują do gęstszej gliny. Niezależnie jednak od rodzaju pu-erh, do tych ciemniejszych herbat zalecamy czajniczki o grubszych ściankach, które lepiej utrzymują wyższe temperatury. Pamiętaj, aby przegrzać czajniczek gorącą wodą przed zaparzeniem herbaty, aby zapewnić maksymalne utrzymanie ciepła!
Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykuł, który pomoże Ci wybrać gliniany czajniczek.
Czajniczek do herbaty śniadaniowej
Czym jest herbata śniadaniowa?
Słynna angielska herbata śniadaniowa to najczęściej mieszanka czarnych herbat z następujących odmian:
- Herbata Darjeeling z Indii, jedna z najlepszych i najbardziej prestiżowych czarnych herbat na świecie.
- Assam Black Tea: dzika odmiana krzewów herbacianych z północno-wschodnich Indii
- Ceylon Black Tea: pierwotnie wprowadzona do tego regionu Sri Lanki jako alternatywa dla upraw kawy w tym czasie spustoszonych przez szkodniki.
Wykwalifikowani „blenderzy” umożliwiają mieszanie różnych roczników tych herbat, aby uzyskać czarną herbatę śniadaniową o spójnym smaku od jednej produkcji do drugiej.
Jaki czajniczek do English Tea?
Herbata śniadaniowa to herbata wymagająca wysokiej temperatury parzenia, powyżej 90 do 95°C.
Aby przygotować herbatę „à l’anglaise „, zwyczajowo zaczyna się od zaparzenia czajniczka przed włożeniem liści lub torebki herbaty. Należy zatem preferować czajniczek porcelanowy, ceramiczny najbardziej odporny na szoki termiczne, czajniczek żeliwny, który dobrze zatrzymuje ciepło, lub czajniczek metalowy (ze stali nierdzewnej, srebrny), który jest odporny na szoki termiczne, zarysowania i korozję.
Herbata śniadaniowa często dostępna jest w torebkach, więc czajniczek niekoniecznie musi mieć wbudowany filtr; w rzeczywistości angielskie porcelanowe czajniczki często nie mają żadnego filtra. Jeśli używasz sypanej herbaty śniadaniowej i wolisz czajniczek bez wbudowanego filtra, nie martw się. Gdy napar będzie gotowy, liście należy przefiltrować za pomocą sitka do herbaty lub sitka do herbaty umieszczonego nad filiżanką.
Mleko, cytryna i cukier będą oferowane oddzielnie w małych spodeczkach i zostaną dodane, gdy herbata zostanie podana w filiżankach z porcelany. Dodatki te pomagają zmniejszyć gorycz niektórych szczególnie pełnych angielskich czarnych herbat. Zgodnie z tradycją, herbacie w stylu angielskim towarzyszy podpłomyk z masłem lub świeżą śmietaną i cienką warstwą dżemu.
Aby dowiedzieć się więcej o rytuale picia angielskiej herbaty, sprawdź nasz artykuł o angielskim czajniczku !
Czajniczek do naparów ziołowych
Do naparów ziołowych i herbat aromatyzowanych, różnorodnych i urozmaiconych mieszanek, które są powszechnie dostępne na Zachodzie, aby zadowolić wszystkie podniebienia, potrzebny będzie absolutnie czajniczek bez pamięci. Rzeczywiście, herbaty ziołowe powinny być zawsze przygotowywane w pojemniku (czajniczku lub filiżance) wykonanym ze szkła lub emaliowanej ceramiki, ponieważ mogą mieć bardzo zróżnicowane smaki i bardzo mocny aromat.
- ceramika ze szkliwionym (emaliowanym) wnętrzem: ceramika, czyli kamionka, szkliwione naczynie gliniane lub porcelana
- .czajniczek szklany
- czajniczek z żeliwa emaliowanego
Uwielbiamy parzyć herbaty ziołowe w naszych szklanych czajniczkach, które oferują piękny widok na kolorowe kwiaty lub mieszanki ziołowe lub kawałki owoców zaparzone w środku.
Ponieważ herbaty ziołowe są często przygotowywane z drobno zmielonych przypraw lub drobnych płatków kwiatów.zalecamy użycie drobnego sitka do zaparzacza lub torebki herbaty, aby utrzymać herbatę ziołową w wodzie. Zachowaj ostrożność, ponieważ większość tradycyjnych chińskich lub japońskich czajników ma filtr lub sitko wbudowane w dziobek, ale zwykle nie jest ono wystarczająco drobne, aby ograniczyć małe kawałki mieszanek ziołowych. W takim przypadku warto rozważyć Liść Bodhi, idealny do filtrowania herbaty ziołowej, gdy wychodzi ona z czajniczka!
W zależności od herbaty, którą zamierzasz pić, czy wybrałeś rodzaj czajniczka? Dobrze. Przyjrzyjmy się teraz zaletom, wadom i głównym kryteriom wyboru dobrego czajniczka dla każdego rodzaju materiału:
Wybór odpowiedniego czajniczka
Jedną z przyjemności związanych z piciem herbaty jest wybór akcesoriów: Naczynia, filiżanki, czajniki, pudełka do przechowywania i oczywiście czajniczki. Wybór jest legendarny, z olśniewającą gamą kształtów, rozmiarów i dekoracyjnych akcentów. To czasami przesłania nam jedną z najważniejszych decyzji, jaką musimy podjąć podczas wyboru czajnika: jego funkcję!
Czajniczek to w rzeczywistości po prostu dzbanek z uchwytem, wylewką i pokrywką, w którym parzy się herbatę i z którego się ją wylewa. Wybierając czajniczek, większość z nas skupia się na jego designie i rozmiarze, ale nie są to najważniejsze czynniki.Idealny czajniczek to taki, który nie tylko dobrze wygląda i parzy odpowiednią ilość herbaty, ale także wydobywa najlepszą jakość herbaty. Starannie wyselekcjonowane liście herbaty zasługują na parzenie w czajniczku, który wydobywa z nich pełnię smaku.
Wybór żeliwnego imbryka
Musimy dokonać wyraźnego rozróżnienia między 2 narzędziami: czajnikiem i żeliwnym imbrykiem.
Czajnik żeliwny znany jest jako japoński tetsubins.
W ostatnich dziesięcioleciach pojawiła się nowoczesna forma tetsubin: żeliwny czajniczek z powłoką emaliowaną, która chroni żeliwo przed rdzą i umożliwia parzenie różnych rodzajów herbaty (ponieważ żeliwo jest z natury lekko porowatym materiałem). Czajniczek ten nosi nazwę Tetsubin Kyusu.
Czajniki żeliwne wykonane wyłącznie z surowego żeliwa mogą być używane do parzenia jednego rodzaju herbaty (której kolor będzie ciemniejszy, co jest normalnym zjawiskiem), a także jako doskonałe czajniki.
Żeliwne imbryki są wyposażone w wyjmowany zaparzacz ze stali nierdzewnej, aby ułatwić parzenie herbaty liściastej.
Żeliwne czajniki zatrzymują i utrzymują ciepło przez długi czas. Pierwotnie były używane do przechowywania gorącej wody. Żeliwo jest dobre dla wszystkich rodzajów herbaty, ponieważ umożliwia równomierne parzenie. Jedynym minusem jest to, że ścianki rdzewieją z czasem. Ale nie martw się, rdza jest nieszkodliwa dla zdrowia i można ją wyczyścić, pocierając zardzewiałe miejsce zużytym liściem herbaty
Dla 1 do 2 osób wystarczy żeliwny czajniczek o pojemności 300 ml. Do użytku jako czajnik lub do obsługi większej liczby gości dostępne są modele do 1,5 l. Powyżej tej wartości, żeliwny czajniczek będzie trudny w obsłudze ze względu na swoją wagę.
Znajdź nasz kompletny artykuł, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o żeliwnym imbryku. jak również nasze wskazówki dotyczące„konserwacja żeliwnego czajnika.
Podsumowując, oto zalety żeliwnego czajnika:
- wyjątkowe