Żeliwny czajniczek, przedmiot przesiąknięty historią i tradycją, przetrwał próbę czasu i stał się modnym narzędziem do przygotowywania herbaty. Ale jak prawidłowo korzystać z żeliwnego czajnika?
Powinieneś wiedzieć, że aby żeliwny czajniczek był trwały, musisz używać go zgodnie z jego przeznaczeniem, tj. jako czajnika lub imbryka. Tak więc, zanim dowiesz się, jak używać żeliwnego czajnika, należy zadać sobie pytanie, dlaczego używać żeliwnego czajnika?
Dlaczego używać żeliwnego czajnika
Żeliwnego czajnika nie należy mylić z żeliwnym czajnikiem. Żeliwny czajniczek służy do parzenia herbaty liściastej, luzem lub w torebkach, a także do utrzymywania ciepła naparu przez długi czas. Jest to nowoczesna pochodna rodowego tetsubina, który z kolei jest przeznaczony do podgrzewania wody w celu przygotowania herbaty lub nawilżenia pomieszczenia.
Emaliowany czajniczek żeliwny : Kyusu Tetsubin
Wnętrze żeliwnego imbryka jest najczęściej pokryte ochronną warstwą emalii. Ta warstwa izolacyjna blokuje wymianę pomiędzy wodą a żeliwem i chroni je przed rdzewieniem. Pozwala również na parzenie herbaty bezpośrednio w czajniczku bez przenoszenia lub zapamiętywania smaków przez żeliwo, które jest naturalnie lekko porowatym materiałem w przypadku braku emalii.
Japoński czajniczek żeliwny
Jeśli chodzi o żeliwne czajniki, istnieją wszystkie jakości i wszystkie ceny. Używaj swojego emaliowanego żeliwnego czajnika w całkowicie bezpieczny sposób, wybierając tradycyjną japońską produkcję w renomowanej odlewni. Oigen, Iwachu, Wazuqu, ci japońscy producenci gwarantują niezrównaną jakość i bezpieczeństwo użytkowania. Podążaj za przewodnikiem, który pomoże Ci dokonać wyboru.
Zalety żeliwnego czajnika
Utrzymanie gorącej herbaty
Dlaczego warto używać żeliwnego czajnika? Przede wszystkim dlatego, że żeliwo ma wyjątkowe właściwości termiczne. Herbata przygotowana w żeliwnym czajniczku będzie zatem dłużej gorąca niż np. w czajniczku szklanym lub porcelanowym, i to dla czajniczka o takiej samej pojemności.
Czajniczek do czarnej herbaty, herbaty rooibos i herbaty ziołowej
Żeliwny czajniczek jest idealny do parzenia czarnej herbaty i przygotowywania herbat ziołowych wymagających wody o wysokiej temperaturze, pomiędzy 80 a 100°C. Będzie on również idealny do parzenia herbaty rooibos, zwłaszcza że żeliwny czajniczek jest zwykle wyposażony w wyjmowany koszyk do naparu ze stali nierdzewnej z drobnym sitkiem.
Do parzenia bardziej delikatnych herbat zielonych, białych i żółtych należy wybrać wodę podgrzewaną w czajniku z regulacją temperatury lub czajniku elektrycznym z regulacją temperatury. Ten środek ostrożności zapobiegnie gotowaniu i denaturacji liści przez nadmierne ciepło wody.
Jedyny napar, którego należy unikać w żeliwnym czajniczku? Tego zawierającego kwaśne kawałki owoców, ponieważ długotrwała kwasowość może uszkodzić szkliwo.
Jak używać żeliwnego czajnika
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku i nie używaj żeliwnego czajnika na płycie grzewczej, ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Pierwsze użycie żeliwnego czajnika
Przed pierwszym użyciem nowego żeliwnego czajnika napełnij go wrzątkiem 2 lub 3 razy, a następnie wylej wodę.
Zasady korzystania z żeliwnego czajnika
1) Zagotuj wodę w rondlu lub czajniku
2) Wlej 1 cm wrzącej wody do czajnika i delikatnie nim potrząśnij, aby woda zetknęła się z bokami.
3) Wylej wodę
Robisz to tuż przed włożeniem liści herbaty, aby mogły one skorzystać z delikatnego, wilgotnego ciepła.
4) Doprowadź wodę (najlepiej o niskiej zawartości minerałów lub przefiltrowaną) do wrzenia do pożądanej temperatury w zależności od herbaty, którą chcesz przygotować (pomyśl o czajniku z regulacją temperatury lub czajniku z regulacją temperatury)
5) Umieść liście herbaty w czajniku.5) Umieść liście herbaty (2 do 2,5 g, tj. łyżeczkę na filiżankę) w filtrze ze stali nierdzewnej, jeśli jest to herbata sypka, a następnie umieść je w czajniczku lub umieść torebkę herbaty bezpośrednio w czajniczku i wlej wodę do czajniczka
6) Pozostaw do zaparzenia na odpowiedni czas w zależności od przygotowywanej herbaty (postępuj zgodnie z instrukcjami dostawcy herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz, aby zatrzymać napar i wreszcie ciesz się!
Chociaż żeliwny czajniczek nie może wytrzymać bezpośredniego ciepła z obawy przed uszkodzeniem emaliowanej powłoki, można go umieścić na podgrzewaczu. Przyrząd ten generuje bardzo delikatne, bardziej odległe ciepło i pomoże utrzymać temperaturę herbaty na dłużej.
Dlaczego warto używać żeliwnego czajnika
Żeliwny czajnik służy do podgrzewania wody bezpośrednio na źródle ciepła.
Czajnik żeliwny nieszkliwiony : Tetsubin
Czajnik żeliwny, znany również jako tetsubin, jest wykonany z surowego żeliwa, bez powłoki emaliowanej. Podczas procesu gotowania cząsteczki żelaza migrują do wody i stopniowo wzbogacają ją w biodostępne żelazo. Aby uzyskać znaczącą suplementację żelaza, woda musi gotować się w tetsubinie przez około 30 minut. Żeliwo wchłonie również część kamienia z wody, nadając jej łagodniejszy, słodszy smak.
Jeśli przygotujesz napar bezpośrednio w czajniku, jego kolor będzie ciemniejszy (normalna nieszkodliwa reakcja).
Tetsubin Iwachu
W przypadku zarówno żeliwnych imbryków, jak i czajników, zalecamy wybór wysokiej jakości produkcji. Oto na przykład proces produkcji żeliwnego czajnika Iwachu, wykonanego przez prestiżową japońską odlewnię:
Chociaż żeliwny czajnik nie jest przeznaczony do parzenia herbaty, wysokiej jakości Tetsubiny mają wiele zalet poza byciem prostym narzędziem do podgrzewania wody.
Przygotowywanie zielonej herbaty
Tetsubin jest doskonałym narzędziem do przygotowywania zielonej herbaty, w połączeniu z wysokiej jakości glinianym czajniczkiem, takim jak Gliniany czajniczek Tokoname. Takie połączenie pozwala w pełni wykorzystać potencjał zielonej herbaty.
Czajnik kompatybilny ze wszystkimi źródłami ciepła
Żeliwny czajnik może być używany na wszystkich źródłach ciepła, nawet na indukcji, o ile podstawa jest płaska i ma wystarczającą średnicę.
Dostępne biologicznie żelazo w napoju
Podczas gdy woda z tetsubiny może być używana zaraz po gotowaniu na wolnym ogniu przez 1 minutę w czajniku, zaleca się pozostawienie wody na wolnym ogniu przez 30 minut w celu wzbogacenia jej w żelazo. Upewnij się, że czajnik jest wystarczająco pełny, aby nie nagrzewał się pusty.
Wytrzymały czajnik żeliwny
Przy odpowiedniej pielęgnacji, wysokiej jakości czajnik żeliwny jest przedmiotem, który będzie z Tobą przez całe życie i może zostać przekazany Twoim potomkom.
Symbolika tradycyjnego przygotowywania zielonej herbaty
Poza walorami estetycznymi, żeliwny czajnik ma wartość symboliczną. W swojej rodowej formie czajnik tetsubin jest kwintesencją „spokojnego życia”, nadając przygotowywaniu herbaty powagę starożytnego rytuału. Czajnik tetsubin jest tradycyjnie używany do podgrzewania wody do przygotowania herbaty matcha podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty Cha No Yu.
Jak używać żeliwnego czajnika
Pierwszy raz używając Tetsubin
Używając tetsubin po raz pierwszy, należy zagotować wodę i wyrzucić ją, a następnie powtórzyć ten proces kilka razy. Usunie to zapach nowego czajnika. Jeśli ten krok nie usunie całkowicie zapachu z żeliwnego czajnika, umieść kilka liści herbaty lub imbiru we wrzącej wodzie. Te naturalne składniki mają właściwości przeciwutleniające i chronią powierzchnię żeliwa, jednocześnie eliminując zapach nowego żeliwnego czajnika.
Zasady korzystania z żeliwnego czajnika
1) Jedna z najważniejszych zasad do zapamiętania? Nigdy nie podgrzewaj pustego czajnika, ponieważ ryzykujesz jego uszkodzenie lub nawet pojawienie się pęknięć.
2) W przypadku wielokrotnego gotowania wody, przed dodaniem zimnej wody należy zostawić niewielką ilość gorącej wody w czajniku. Dodawanie zimnej wody do gorącego czajniczka grozi skurczeniem się i pęknięciem żeliwa.
3) Tradycyjnie używane z piecami węglowymi, które nie wytwarzały rdzewiejącej wilgoci na zewnątrz, dzisiejsi miłośnicy herbaty muszą zadowolić się blatami pieców opalanych drewnem.strong>piecyków opalanych drewnem, płyt elektrycznych i witroceramiki.
4) Zarówno kuchenki gazowe, jak i indukcyjne mogą być bezpiecznie używane, ale w tym drugim przypadku należy ustawić niższy poziom grzania, aby chronić czajnik i przedłużyć jego użytkowanie. W przypadku intensywnego podgrzewania na płycie indukcyjnej, tetsubina może z czasem stać się krucha, a nawet pęknąć. Korzystanie z tych nowoczesnych źródeł ciepła wytwarza również parę wodną, powodując powstawanie rdzy na dnie czajnika. Jest to całkowicie normalne i nieszkodliwe. Jeśli jednak chcesz usunąć zewnętrzną rdzę ze względów estetycznych lub jeśli jest jej zbyt dużo, możesz użyć zielonej herbaty, która, uwaga, nieco przyciemni kolor czajnika.
5) Nie pocieraj wnętrza tetsubiny i oprzyj się powszechnej radzie, aby ją naoliwić. Z czasem utworzy się biała patyna złożona z minerałów, której nie należy usuwać.
5) Wreszcie, nigdy nie pozostawiaj wody w czajniku zbyt długo i nie pozwól wodzie ostygnąć wewnątrz, co przyspiesza tworzenie się rdzy.
Żeliwny czajniczek i rdza
Mówiąc o rdzy, w twoim żeliwnym czajniczku pojawi się rdza wraz z upływem czasu i użytkowania. Jest to nieuniknione i naturalne zjawisko, nawet w przypadku japońskich czajników żeliwnych zabezpieczonych podczas produkcji techniką Kamayaki.
Technika Kamayaki
Żeliwo, które zwykle jest podatne na rdzę (chūtetsu, 鋳鉄), jest wypalane węglem drzewnym w wysokiej temperaturze (800°C). To wypalanie tworzy utlenioną warstwę na wewnętrznej powierzchni i zapobiega osadzaniu się rdzy. Żeliwo, specjalnie utlenione i aktywowane, otrzymuje w ten sposób naturalną ochronę przed rdzą.
Czajnik z zardzewiałego żeliwa
Woda w czajniku z zardzewiałego żeliwa jest bezpieczna do picia. W Japonii niektóre tradycyjne przepisy zawierają nawet dodatek zardzewiałego gwoździa, aby dodać koloru potrawom. Mimo to zaleca się usuwanie rdzy w miarę jej narastania, ponieważ ostatecznie osłabi ona żeliwo i zmniejszy trwałość czajnika.
Usuwanie rdzy z żeliwnego czajnika
Aby usunąć rdzę z żeliwnego czajnika, zagotuj napar z zielonej herbaty lub oolong przygotowany w czajniczku lub bezpośrednio liście zielonej herbaty w wodzie, a następnie pozwól mieszaninie ostygnąć w czajniczku. Te naturalne przeciwutleniacze zmniejszą rdzę i nadadzą wnętrzu ciemniejszy kolor.
W przypadku zewnętrznej rdzy można używać miękkiej szmatki i płynnej zielonej herbaty. Możesz również użyć tego procesu, aby odmłodzić błyszczącą powierzchnię lakieru i sprawić, że czajniczek będzie wyglądał jak nowy.
Przy odpowiedniej pielęgnacji, tetsubin może przetrwać całe życie. Czajniki te mają stać się pamiątkami rodzinnymi, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Znajdź nasz kompletny artykuł poświęcony pielęgnacji żeliwnych czajników i imbryków