Jak utrzymać odpowiednie nawodnienie? Odkryj zimną infuzję

Woda jest głównym składnikiem naszego ciała, Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie magazynować wody, musi być ona regularnie dostarczana poprzez jedzenie i picie. Jeśli nawodnienie organizmu jest niewystarczające, pojawia się pragnienie. Odwodnienie może być łagodne, umiarkowane lub poważne, w zależności od ilości płynów utraconych lub niezastąpionych przez organizm. Aby zrekompensować średnią dzienną utratę 2,5 litra wody, jedynego niezbędnego napoju dla naszego organizmu, zaleca się picie od 1 do 1,5 litra wody i uzupełnianie spożycia pokarmem do około 2 litrów. 

Zmiany w zapotrzebowaniu na nawodnienie

Możesz potrzebować więcej, jeśli ćwiczysz lub jeśli pogoda jest szczególnie gorąca. W rzeczywistości każda aktywność, która powoduje pocenie się, oznacza konieczność zwiększenia spożycia wody. Dlaczego potrzebujesz więcej wody? Pot składa się prawie wyłącznie z wody i ważne jest, aby zastąpić płyny, które tracisz podczas treningu lub gdy jesteś gorący lub gorączkujesz.

Ponadto, środowisko, w którym się znajdujesz, odgrywa ważną rolę w Twoim zapotrzebowaniu na nawodnienie.
Wybierasz się w góry? Tutaj również musisz mieć oko na swoje nawodnienie. Na dużych wysokościach występują dwie rzeczy: niższa wilgotność i niższy poziom tlenu. Na dużych wysokościach wilgotność jest niższa niż na poziomie morza, więc pot paruje szybciej, a organizm musi ciężej pracować, aby oddychać z powodu niskiego poziomu tlenu. Gdy poziom tlenu jest niższy, organizm reaguje szybszym i głębszym wdechem i wydechem, co powoduje utratę wody podczas oddychania.

W Francji 2 na 3 osoby nie piją wystarczającej ilości wody każdego dnia! 

Jak uniknąć odwodnienia?

Najlepszą obroną przed odwodnieniem jest zapobieganie. W upalne dni, jeśli intensywnie trenujesz lub jeśli pojawiły się już objawy odwodnienia, takie jak bóle lub zawroty głowy, konieczne jest dodanie elektrolitów do wody.

Oto nasze wskazówki dotyczące utrzymania nawodnienia:

Nie czekaj, aż poczujesz pragnienie, aby się napić

Kiedy czujesz pragnienie, jesteś już lekko odwodniony. Pij wodę regularnie przez cały dzień i pij więcej płynów niż zwykle, gdy jest gorąco, zwłaszcza jeśli jesteś aktywny.

Pij wodę ani bardzo gorącą, ani lodowatą

Ludzie są zwierzętami homeotermicznymi, zdolnymi do regulowania swojej temperatury wewnętrznej, aby utrzymać ją na mniej więcej stałym poziomie. Aby to zrobić, zużywają energię.

Więc, gdy jest bardzo gorąco, picie bardzo gorących napojów podniesie temperaturę ciała, które zacznie się pocić, aby powrócić do 37°C. Należy więc uważać, aby nie pocić się zbyt mocno i nie ryzykować odwodnienia.

Z drugiej strony, choć mrożony napój jest kuszący, gdy jest bardzo gorąco, ponieważ zapewnia często mile widziane uczucie chłodu, picie mrożonego napoju nie jest najlepszym sposobem na nawodnienie. Dzieje się tak, ponieważ nasze wewnętrzne czujniki termiczne otrzymują fałszywe informacje, a pocenie się (a tym samym eliminacja ciepła) jest spowolnione lub nawet zatrzymane.

W związku z tym, gdy jest gorąco, idealnie jest nie pić bardzo gorących lub bardzo zimnych napojów, ale pić letnie napoje o temperaturze od 12 do 14°C, które pozwolą zarówno ugasić pragnienie, jak i skutecznie nawodnić organizm.

Jaki napój jest przyjemny do picia? Oczywiście wodę, ale możesz też zaparzyć herbatę z gorącej wody, którą następnie pozostawisz do ostygnięcia lub, prościej, przygotować tak zwany „zimny” napar.

Nadaj swojej wodzie trochę smaku

how to stay well hydrated

Jeśli zwykła woda wydaje Ci się nudna, możesz dodać do niej świeże owoce lub odrobinę soku owocowego. Jeśli picie wody nie jest twoją ulubioną filiżanką herbaty, oto kilka sposobów na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia.

Zacznij dzień od płatków owsianych

To klasyk. Nie tylko są obfite i sycące, ale także bardzo dobrze nawadniają organizm. Kiedy płatki owsiane się gotują, rozszerzają się i wchłaniają wodę lub mleko, z którym są połączone. Nie lubisz gorącego śniadania w upalny dzień? Wypróbuj owsiankę na noc. Podawana na zimno, owsianka na noc oferuje wszystkie korzyści gorącej owsianki, bez ciepła. Aby uzyskać dodatkowy zastrzyk energii, posyp owsiankę nasionami chia podczas jej przygotowywania. Wchłoną one 10-krotność swojej wagi w dodatkowym płynie i utrzymają sytość przez cały poranek.

Pij mleko

Mleko jest dobrym źródłem nawodnienia, podobnie jak woda lub napoje dla sportowców, ze względu na źródło białka, węglowodanów, wapnia i elektrolitów.

Pij koktajle

Pomiędzy jogurtem i dowolnymi świeżymi owocami, koktajle są świetnym i smacznym sposobem na utrzymanie nawodnienia. Nie wiesz, które owoce i warzywa wybrać? Truskawki, brzoskwinie, ogórki, szpinak i jagody to świetne opcje.

Pij zupy

Kiedy masz ochotę na sycący, nawadniający posiłek, nie szukaj dalej niż zupy na bazie bulionu lub gazpacho. Podawane schłodzone, gazpacho nie sprawi, że spocisz się latem. Zmiksuj ogórki, paprykę, pomidory, cebulę i ząbki czosnku, aby przygotować tę pyszną letnią zupę.

Zamroź swoje owoce

Masz ochotę wrócić do lizaków lodowych, które lubiłeś w dzieciństwie? Przywróć ten klasyczny przysmak jako pyszny sposób na nawodnienie. Wymieszaj składniki nawilżające, takie jak arbuz, wypełnij foremki do lizaków i zamroź na godzinę.

Wreszcie, naszym zdaniem, najlepsza alternatywa dla czystej wody:

Zimny napar

Zalety zimnego naparu

.Metoda parzenia na zimno jest nie tylko prostsza, ale często pozwala uzyskać bardziej zrównoważony smak w porównaniu do parzenia gorącej herbaty. Prostsze i bardziej aromatyczne niż wtórnie schłodzony gorący napar, parzenie na zimno jest najlepszym sposobem na przygotowanie mrożonej herbaty.

Podsumowując, parzenie herbaty na zimno jest idealną techniką, ponieważ kroki są niezawodne, smak jest gładki i złożony, a proces może zwiększyć niektóre korzyści odżywcze.

Parzenie na zimno jest łatwe

Aby uzyskać mrożoną herbatę parzoną na zimno, nie trzeba używać czajnika, martwić się o dokładną temperaturę wody ani uważać, aby nie przesadzić z zaparzaniem liści. Zimny napar jest niezawodny!

Oczywiście, stosowanie wysokiej jakości składników jest ważne, ale bardzo łatwo jest połączyć herbatę i zimną lub umiarkowaną wodę w słoiku i umieścić go w lodówce.

Zimny napar, smaczny napój

Gorący napar często uwalnia garbniki i towarzyszącą im gorycz, zwłaszcza jeśli herbata jest parzona zbyt długo. Zimny napar będzie miał łagodniejszy, bardziej złożony smak. Zimny napar pozwala na znacznie dłuższy napar niż gdyby był gorący. Tak więc herbata, która byłaby gorzka, gdyby była parzona przez ponad trzy minuty w wodzie o temperaturze 80°C, z łatwością wytrzyma zanurzenie na ponad godzinę w wodzie o temperaturze 15-20°C. Powolny proces, znany jako parzenie na zimno w przypadku kawy, pozwala na wydobycie bardzo bogatej palety aromatów z liści herbaty, herbat ziołowych, owoców i&nbspinnych przypraw. Twoja herbata&nbspbędzie zatem naturalnie aromatyzowana bez&nbsppotrzeby wzmacniania jej smaku cukrem, słodzikiem lub syropem.

Zimne parzenie, zdrowy napój

Ponieważ słodkie i owocowe nuty wydobywają się podczas procesu zimnego parzenia, pijący mogą dodać mniej cukru do mrożonej herbaty.

Co więcej, ten powolny, zimny proces pozwala herbacie zachować taką samą ilość polifenoli przeciwutleniających, a nawet więcej, w porównaniu z gorącymi naparami.

W szczególności w przypadku zielonej herbaty ten rodzaj naparu pomaga wzmocnić smak umami. Jedną z głównych cech zielonej herbaty jest bogata zawartość aminokwasów, w szczególności L-teaniny. Aminokwasy te ulegają znacznym zmianom podczas przygotowywania gorącej wody i są mniej korzystne, zarówno pod względem smaku, jak i zdrowia. To właśnie te aminokwasy przyczyniają się do tajemniczego i cennego smaku Umami. W&nbspherbacie mrożonej parzonej na zimno znajduje się o&nbsp50% więcej aminokwasów niż w&nbspherbacie przygotowanej z&nbspgorącej wody.

Zimny napar, napój bez teiny

Czy wiesz, że zimny napar z herbat kofeinowych (= teinowych) nie uwalnia praktycznie żadnej kofeiny w porównaniu z gorącym naparem?

W rzeczywistości kofeina (lub teina) jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie w temperaturze pokojowej: badanie przeprowadzone przez Yang i wsp.(1) wykazało, że napar przygotowany z 3 g liści i 150 ml wody i parzony przez godzinę w temperaturze 4°C zawiera tylko 11 mg kofeiny. Podawany w temperaturze 25°C poziom kofeiny wzrasta do około 13 mg, a w temperaturze 70°C przez 2 minuty napar zawiera nie mniej niż 20 mg kofeiny. W zależności od rodzaju herbaty, temperatury wody i czasu parzenia, napar może prawie w ogóle nie zawierać kofeiny!

Dobra wiadomość: możesz cieszyć się mrożoną herbatą parzoną na zimno przez cały dzień, w tym wieczory i noce!

Niska zawartość cukru, z niewielką ilością herbaty lub bez niej, jak już się pewnie zorientowałeś, herbata parzona na zimno, którą możesz przygotować w niezliczonych przepisach, będzie odpowiednia dla całej rodziny, młodych i starszych, także kobiet w ciąży!

Wady parzenia herbaty na zimno

Jedyną wadą, jaką widzimy parzenia herbaty w zimnej lub pokojowej temperaturze wody jest konieczność planowania z wyprzedzeniem, ponieważ proces ten trwa od kilkudziesięciu minut do kilku godzin.Długi czas parzenia niekoniecznie jest wadą, ponieważ herbatę parzoną na zimno można włożyć do lodówki przed pójściem spać i cieszyć się nią rano. Parzenie herbaty na zimno nie wiąże się z ryzykiem nadmiernej infuzji, a odcedzona herbata dobrze przechowuje się w lodówce przez kilka dni.

Jak zrobić zimny napar?

Sama metoda jest niezwykle prosta. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania herbaty parzonej na zimno, to pojemnik, herbata, woda i czas.

Wystarczy połączyć herbatę liściastą lub w torebkach z wodą w dzbanku i pozostawić herbatę na kilkadziesiąt minut do kilku godzin (w zależności od temperatury wody i rodzaju herbaty, szczegóły w instrukcji poniżej). Odcedź i masz herbatę parzoną na zimno, która będzie pyszna przez wiele dni!

Jak zrobić mrożoną herbatę na zimno?

Lato, sezon na mrożoną herbatę! Nawet jeśli, jak wyjaśniono powyżej, mrożona herbata nie jest najlepszym wyborem do utrzymania nawodnienia w bardzo upalne dni, to nadal jest pysznie orzeźwiająca i przyjemna w umiarkowanym upale. Oto różne sposoby przygotowania mrożonej herbaty:

Różnica między mrożoną herbatą parzoną na gorąco i na zimno

Ta pierwsza jest przygotowywana przy użyciu tradycyjnej metody parzenia na gorąco. Herbata jest następnie wylewana na lód, aby stworzyć ulubiony letni napój. Z kolei zimna herbata jest parzona zimną wodą. Można ją również zalać lodem, aby uzyskać mrożony napój.

W związku z tym główną różnicą między „klasyczną” mrożoną herbatą a mrożoną herbatą cold brew jest technika parzenia (gorąca lub zimna).

Przygotowanie mrożonej herbaty parzonej na gorąco

Nie jest to nasza ulubiona metoda, ponieważ wymaga podgrzania wody, a następnie jej schłodzenia. Tracisz korzyści płynące z parzenia na zimno i tracisz czas i energię na chłodzenie gorącego naparu. 

Mrożona herbata

Oto mało znana sztuczka, jeśli zależy ci na czasie.

Eksperci od herbaty z Whittard of Chelsea zalecają stosowanie metody natychmiastowego podgrzewania, aby „obudzić herbatę” przed dodaniem zimnej wody. Aby to zrobić, wystarczy przykryć liście herbaty 5 cm wrzącej lub prawie wrzącej wody. Następnie herbatę uzupełnia się zimną wodą i parzy przez co najmniej 4 do 6 godzin.

Inna metoda parzenia mrożonej herbaty, dobrze nadająca się do herbat fukamushi, które są intensywnie parzonymi japońskimi zielonymi herbatami i dlatego są bardzo sproszkowane, polega na zaparzeniu połowy filiżanki gorącej, dobrze skoncentrowanej, a następnie wlaniu dużej ilości kostek lodu. Gotowe!

Przygotowanie mrożonej herbaty parzonej w temperaturze pokojowej

Po zaparzeniu możesz dodać kostki lodu do napoju lub umieścić go w chłodnym miejscu w lodówce, aby obniżyć temperaturę.

Przygotowanie mrożonej herbaty parzonej w schłodzonej wodzie: metoda Mizudashi

Mizudashi (jap.: 水出し) oznacza po japońsku „zimny napar”.Jest to najbardziej czasochłonna metoda, ale można ją wykonać w nocy, gdy śpisz, lub w ciągu dnia, gdy jesteś w pracy, dzięki czemu możesz znaleźć pyszną mrożoną herbatę po powrocie z pracy. Specjalnie wyprofilowany czajniczek będzie bardzo przydatny, nawet jeśli nie jest niezbędny: czajniczek na drzwi lodówki! Dzięki smukłemu kształtowi i pokrywce z filtrem jest praktyczny i nie zawiera plastiku. 

fridge door teapot

Przygotowanie mrożonej herbaty przy użyciu samych kostek lodu: metoda Koridashi

Ta japońska metoda przygotowywania mrożonej herbaty polega na dodaniu kostek lodu do liści herbaty i pozostawieniu całości do stopienia. Wymaga to trochę cierpliwości, ale metoda ta jest tego warta, ponieważ wydobywa smak umami.

Metoda kori-dashi jest zalecana do herbat z najwyższej półki, takich jak gyokuro lub herbata grand cru sencha, przygotowywanych w małych ilościach. Nie ma mowy o przygotowaniu dużego czajniczka o pojemności 1 litra! Zamiast tego wybierz mały ceramiczny czajniczek o pojemności kilkudziesięciu mililitrów do tego typu zimnego naparu, taki jak shiboridashi, hohin kyusu lub gaiwan

 

Jaka herbata do cold brew?

Lepsze rezultaty uzyskasz z herbatą sypaną, ale bardziej „leniwą” wersją jest namoczenie torebek herbaty w wodzie.

Zielona herbata, biała herbata, herbata oolong, a nawet czarna herbata (zwana w Chinach czerwoną herbatą) – wszystkie herbaty nadają się do parzenia na zimno. Można również zaparzać na zimno herbaty ziołowe z roślin takich jak werbena, tymianek, kwiat lipy, rooibos, melisa, melisa cytrynowa, ale także owoce: owoce cytrusowe (cytryna, pomarańcza, grejpfrut,…), czerwone owoce (jagody, truskawki, maliny…), jedyne ograniczenia to wyobraźnia.

Jaka woda do zimnego naparu?

Woda jest niezbędnym składnikiem herbaty, więc jej jakość jest najważniejsza.

Ideałem jest użycie świeżej, natlenionej wody do przygotowania zimnej herbaty. Ponadto zdecydowanie zaleca się stosowanie wody filtrowanej lub o niskiej zawartości minerałów. Jeśli nie masz możliwości filtrowania wody, możesz użyć wody butelkowanej o niskiej zawartości minerałów zamiast niefiltrowanej wody z kranu.

Ile herbaty do zimnego naparu?

Ilość herbaty używanej do przygotowania mrożonej herbaty parzonej na zimno zależy od rodzaju herbaty, sposobu jej pakowania (luzem, w torebkach lub saszetkach) i stężenia, które chcesz osiągnąć.

Herbata mrożona gotowa do spożycia

W przypadku herbaty gotowej do spożycia, dobrą zasadą jest użycie od 1 do 1,5 razy większej ilości herbaty niż zalecana na opakowaniu herbaty na każdą filiżankę wody.

Na przykład, jeśli opakowanie herbaty mówi o jednej łyżeczce herbaty na&nbsp200 ml wody do gorącego naparu, użyj 1,5 łyżeczki do zimnego naparu.&nbspInnymi słowy, aby przygotować 8 filiżanek zimnej herbaty, połącz 8 filiżanek wody z 8 do 12 łyżeczkami herbaty (3 do 4 łyżek stołowych).

Koncentrat herbaty do parzenia na zimno

Koncentrat herbaty to po prostu mocniejsza herbata, zwykle o podwójnej mocy.

Dzięki niemu możesz stworzyć naprawdę zabawne i smaczne napoje. Wszystko, co musisz zrobić, to połączyć koncentrat herbaty z innym napojem w stosunku 1:1.

Na przykład, połącz 1 część koncentratu z 1 częścią lemoniady, aby uzyskać lemoniadę z mrożonej herbaty. Możliwości są nieograniczone.

Aby przygotować koncentrat herbaty parzonej na zimno, należy podwoić ilość herbaty użytej do przygotowania gotowej herbaty parzonej na zimno. Oczywiście ilość herbaty można dostosować do własnych upodobań.

Aby przygotować mocny, skoncentrowany napar na zimno, należy użyć od 2 do 3 razy większej ilości herbaty niż zalecana na opakowaniu.

Jaki czajniczek do zimnego naparu?

Nawet jeśli do przygotowania cold brew nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu, możesz znaleźć praktyczny i niedrogi czajniczek, który jeszcze bardziej ułatwi przygotowanie smacznych mrożonych herbat, zwłaszcza jeśli lubisz je często parzyć.

Szklany czajniczek

Wytrzymały, nadający się do recyklingu i wszechstronny, szklany czajniczek jest idealnym narzędziem do przygotowywania mrożonej herbaty parzonej na zimno.Szkło jest obojętne i naturalne, odporne na zarysowania i działanie kwasów. Szklany czajniczek będzie w stanie pomieścić owoce cytrusowe, rośliny z małymi gałązkami, kostki lodu, bez obawy o ich uszkodzenie.

Szkło jest całkowicie neutralne i obojętne, w przeciwieństwie do plastiku, który może stwarzać ryzyko migracji chemicznej, szczególnie w kontakcie z ciepłem lub kwasowością. Aromaty, smaki i zapachy herbaty pozostają niezmienione w szklanym czajniczku.

Nadaje się do wszystkich naparów (zielonych, czarnych, białych, oolong, pu-erh, herbat ziołowych, rooibos, kwiatów, owoców.Szklany czajniczek bardzo dobrze przewodzi i zatrzymuje ciepło, co jest właściwością pożądaną podczas parzenia na zimno. Wybierz czajniczek ze szkła borokrzemowego, zwłaszcza jeśli chcesz przygotować mrożoną herbatę jako gorący napar, ponieważ szkło borokrzemowe ma doskonałą odporność na szok termiczny, wytrzymując wahania temperatury od -20°C (zamrażarka) do +150°C.

Szklany imbryk do mrożonej herbaty

Karafka do mrożonej herbaty

Przygotowanie mrożonej herbaty w szklanej karafce z filtrem jest bardzo proste:

Używaj wody o temperaturze pokojowej (około 18°C). Średni czas parzenia to około 30 minut do 1 godziny, jeśli jest to herbata aromatyzowana. W przypadku innych herbat (czarnej lub oolong) może to potrwać do 3 godzin.

Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić karafkę w lodówce lub dodać kostki lodu, aby schłodzić napar, aż będzie lodowato zimny. Nie ma potrzeby usuwania liści herbaty, ziół lub owoców, ponieważ przy „zimnym” naparze nie ma ryzyka nadmiernej infuzji, a filtr ze stali nierdzewnej wbudowany w pokrywkę zatrzyma wszelkie kawałki i fragmenty.

Karafka do mrożonej herbaty

Szklana karafka z zaparzaczem

 Ten typ czajniczka będzie idealny do zimnych naparów z liści i owoców w małych kawałkach lub mielonych przypraw, ponieważ zaparzacz ze stali nierdzewnej skutecznie je zatrzyma.Karafka z zaparzaczem

Dzbanek do herbaty

Idealny dzbanek do przygotowania dużego dzbanka mrożonej herbaty lub wody owocowej, lub do podziwiania kwitnącego kwiatu herbaty.Wybierz ten z filtrem ze stali nierdzewnej na pokrywie, zatrzyma on fragmenty herbaty i kawałki owoców podczas nalewania ulubionego napoju.

Teapot Pitcher

Piston Teapot

Parzenie herbaty sypanej lub ziołowej w czajniczku tłokowym, znanym również jako „prasa francuska”, jest dziecinnie proste.

Umieść liście i/lub owoce w czajniczku, napełnij go wodą i pozostaw do zaparzenia. Wystarczy nacisnąć filtr, aby wycisnąć liście i owoce na dno, gdy chcesz zatrzymać napar, podawaj!”

Piston Teapot

Nie masz czajniczka lub karafki z zaparzaczem lub pokrywką z filtrem? Nic nie szkodzi, zwykły dzbanek lub szklany słoik z pokrywką załatwi sprawę, jeśli używasz herbaty lub torebek z herbatą ziołową, lub jeśli filtrujesz liście w filiżance za pomocą filtra o drobnych oczkach, takiego jak mug infusersitko do herbaty lub filtre feuille.

Jak długo parzyć różne herbaty na zimno?

Dla naparu w tzw. umiarkowanej wodzie lub w temperaturze pokojowej, tj. prosto z kranu lub z butelki przechowywanej w temperaturze pokojowej, należy odczekać co najmniej 30 minut dla herbaty białej, 1 godzinę dla herbaty zielonej, 2 godziny dla herbaty czarnej.

Aby zaparzyć herbatę w schłodzonej wodzie, zaparzaj białą lub zieloną herbatę przez 6 do 8 godzin, a czarną lub oolong przez 8 do 12 godzin. Herbatę można przechowywać pod przykryciem i w lodówce przez 3 do 5 dni.

Jedz bogate w wodę owoce i warzywa.

Podobnie jak koktajle, sałatki są świetnym sposobem na utrzymanie nawodnienia. Większość sałat zawiera co najmniej 94% wody i to jeszcze przed dodaniem innych warzyw. Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, dodaj do niej seler, pomidory, paprykę i marchewkę.

Niektóre owoce i warzywa zawierają dużo wody, a także składniki odżywcze poprawiające zdrowie. Arbuz, truskawki, kantalupa, brzoskwinie i ananasy to owoce o wysokiej zawartości wody. Warzywa bogate w wodę obejmują ogórki, zielone warzywa liściaste, rzodkiewki, seler, cukinie i pomidory.

Planując posiłki, porzuć suche, bogate w węglowodany pokarmy, takie jak makaron. Wybierz makaron z cukinii i innych kabaczków lub marchwi, które zawierają około 95% wody. W połączeniu z sosem pomidorowym, który zazwyczaj zawiera około 90% wody, taki posiłek to prawdziwy zastrzyk nawodnienia i zdrowia.

Pozostań w domu, gdy jest zbyt gorąco

W upalne dni pozostań w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli nie masz klimatyzacji w domu, wybierz się do centrum handlowego, kina lub biblioteki publicznej. Unikaj ekspozycji na słońce, zwłaszcza między godziną 10 a 14, kiedy promienie są najsilniejsze. Zaplanuj aktywność na świeżym powietrzu wcześnie rano lub wieczorem.

Ubierz się odpowiednio do pogody

Noś lekkie, luźne ubrania, które pozwalają skórze oddychać. Ciemne kolory pochłaniają ciepło, więc preferuj jasne odcienie. Noś kapelusz z szerokim rondem na słońcu, aby utrzymać głowę w chłodzie i używaj kremu do opalania, aby uniknąć poparzeń słonecznych, które mogą zwiększyć temperaturę skóry i uniemożliwić utrzymanie chłodu.

Uważaj na oznaki odwodnienia

Jeśli ktoś z Twojej rodziny jest chory, zwróć uwagę na to, ile jest w stanie wypić, zwłaszcza małe dzieci i osoby starsze. Każda osoba z gorączką, wymiotami lub biegunką powinna pić dużo płynów.

Uważaj na którykolwiek z tych objawów odwodnienia:

  • Mocz, który jest ciemniejszy niż zwykle
  • Brak oddawania moczu pomimo regularnego picia wody
  • ./li>
  • Skurcze mięśni
  • Zły oddech
  • Zmęczenie
  • Gorączka lub dreszcze
  • Łaknienie słodyczy
  • Suche usta/skóra
  • Szybkie tętno
  • Drażliwość
  • Dezorientacja
  • Niepokój

Więc już wiesz (prawie) wszystko o korzyściach płynących z zimnego naparu!

(1)Yang, Deng-Jye; Hwang, Lucy Sun; Lin, Jau-Tien: „Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions”, Journal of Chromatography, A, 1156 (2007), S. 312–320.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *