Gong-Fu Cha: Chińska ceremonia parzenia herbaty

Co to jest Gong Fu Cha?

Potrzebne akcesoria, etapy przygotowania, wideo, dowiesz się wszystkiego o Gong-Fu Cha ! Chińska metoda przygotowywania herbaty „Gong Fu Cha” (Kung Fu Cha) jest tradycyjną i starożytną sztuką, sposobem przygotowywania herbaty, a nie ceremonią. 

W języku chińskim „gong fu” oznacza opanowanie praktyki, pracy, sztuki. Tak więc gong fu cha będzie odnosić się do wszystkich gestów, które należy wykonać, aby prawidłowo przygotować herbatę. Tłumaczeniem może być „poświęcenie czasu na przygotowanie herbaty”.

drinking your tea with gong fu cha

Chińska sztuka herbaty

O co chodzi z filiżanką herbaty?

Chińska ceremonia parzenia herbaty To nie jest ceremonia, jak w słynnej japońskiej tradycji „Cha No Yu” z całą jej symboliką, ale procedura praktycznych kroków, w których wszystko ma funkcjonalny cel, aby Twoja herbata była jak najlepsza. W przeciwieństwie do Cha No Yu, nie istnieje kodyfikacja dla Gong-Fu Cha. Nie ma też żadnego sprzętu przeznaczonego specjalnie do tej praktyki. Istnieje jednak kilka istotnych zasad, które można znaleźć w całej Azji i które są zgodne z pewną logiką w celu jak najlepszego zaparzenia liści herbaty.

W Gong-Fu Cha chodzi tak samo o ucieczkę od presji życia na kilka chwil, jak i o rozkoszowanie się każdą kroplą herbaty. Pierwszą rzeczą, którą zauważy człowiek Zachodu jest to, że filiżanki do herbaty są bardzo małe. To podejście do przygotowywania herbaty z taką dbałością o szczegóły i delektowania się każdą kroplą różni się od zachodnich wyobrażeń. Jako sztuka doskonalona przez setki lat, rezultatem jest, w zrelaksowanym i przyjemnym otoczeniu, w samotności lub z przyjaciółmi, herbata, która smakuje lepiej niż wszystko, czego kiedykolwiek próbowałeś.

Więc przejdźmy od razu do rzeczy:

Akcesoria do ceremonii parzenia herbaty

Przedstawiony tutaj styl Gong Fu Cha jest nowoczesnym wariantem oryginalnej starożytnej praktyki, która wykorzystywała ogień do podgrzewania, duże ilości herbaty, długie czasy parzenia i bardzo małe czajniczki. Metoda ta wytwarzała herbaty o wielkiej mocy, dostosowane do ówczesnej kuchni i kultury.

Zaparzmy herbatę!

Będziesz musiał mieć pod ręką:

    Herbata

    Teoretycznie można użyć dowolnej herbaty: czarnej (czerwonej), zielonej, oolong, pu-erh, białej…. w pęczkach lub torebkach. W praktyce powinieneś używać najlepszej herbaty luzem, jaką możesz znaleźć. Gong fu cha nadaje się bardziej do picia zwykłej herbaty, ale ponieważ jest to bardziej filozofia niż seria obowiązków, w praktyce możesz używać dowolnej herbaty.

    Różne herbaty ceremonialne

    Czajniczek lub Gaiwan

    Czajniczek jest bardzo ważny. Możesz wybrać czajniczek wykonany z ziemii (gliny, kamionki lub porcelany) lub szkła, o rozmiarze odpowiednim do liczby osób, którym serwujesz herbatę.

    Chociaż czajniczek gliniany Yixing pozostaje królową, można również zdecydować się na mały czajniczek kamionkowy lub porcelanowy, lub gaiwan, czajniczek w kształcie filiżanki używany przez miliony miłośników herbaty na całym świecie.

    Szeroki wybór jest dostępny w Théières Du Monde!

    kolekcja gaiwan

      Bouilloire

      Niezbędny do podgrzewania wody na herbatę. Czajnik może być wykonany ze stali nierdzewnej, żeliwa, miedzi, szkliwionej ceramiki lub elektryczny, z opcją regulacji temperatury wody. Jeśli nie masz czajnika, rondel może oczywiście załatwić sprawę, ale uważaj na oparzenia!

        Dzbanki

        W ziemnych (glinianych, kamionkowych lub porcelanowych)lub szklanych do podziwiania swojego naparu, z pokrywką lub bez. Musisz zapewnić mu pojemność co najmniej równą pojemności czajniczka, abyś mógł wlać do niego całą zawartość.

        chińska łyżeczka do herbaty

        albo alternatywnie zachodnia łyżka do zupy

        chińska łyżeczka do herbaty

        Szczypce

        To niezastąpione i niedrogie narzędzie do przenoszenia filiżanek do herbaty oraz do zbierania i sprzątania zabłąkanych liści.

        Kubki do herbaty

        Prawdziwe chińskie kubki do herbatyniskie, płytkie, szerokie i bardzo małe w porównaniu do zachodnich standardów. Wyglądają jak małe miseczki i są wystarczająco duże na jeden lub dwa łyki. Podkreśla to aspekt „jakości nad ilością” w Gong Fu Cha, gdzie nacisk kładziony jest na degustowanie każdej kropli herbaty w małych ilościach. Ich szczególny kształt pozwala również na wzięcie gorącej filiżanki bez poparzenia palców.

          Powierzchnia do przygotowywania herbaty

          Zbiera lub przekierowuje wodę, która rozpryskuje się podczas przygotowywania Gong Fu Cha. Idealnym rozwiązaniem jest prawdziwy taca do przygotowywania herbaty, ale także rama z siatki drucianej. cienka nad szeroką, płytką miską, duże naczynie lub kilka płytkich misek na serwetkach, a nawet blacha do pieczenia z ładną tkaniną wyściełającą dno.

            Ceremonial clay teapot gong fu cha

            Elementy opcjonalne:

            Czajnik z regulowaną temperaturą

            Aby wybrać idealną temperaturę parzenia

              Tacka na herbatę

              Z wbudowanymi zbiornikami, tacki na herbatę są dostępne w pięknych wzorach, tradycyjnych lub nowoczesnych.

                Kompletny serwis

                Złożony na przykład z tacy na herbatę, czajniczka lub gaiwana, dzbanka i filiżanek.

                Podawanie herbaty w Chinach

                .1) Podgrzej czajniczek, wysterylizuj filiżanki i sitko

                  Podgrzej czajniczek, napełniając go wrzącą wodą i odstawiając do nagrzania. Zmniejszy to zmiany temperatury wewnątrz czajniczka, które mogą wpływać na smak herbaty. Wlej wrzącą wodę na sitko i napełnij filiżanki, aby je wysterylizować i podgrzać. To uprzejmość wobec gości, którzy z pewnością docenią troskę, z jaką podchodzisz do ich przyjemności. Zawsze utrzymuj obszar przygotowywania herbaty i sprzęt w skrupulatnej czystości. Sprzęt powinien być również zorganizowany w taki sposób, aby narzędzia znajdowały się tam, gdzie się ich spodziewasz. Poprawia to technikę i zmniejsza liczbę wypadków i uszkodzeń.

                2) Płukanie liści herbaty

                  Opróżnij czajniczek z gorącej wody, wsyp odmierzoną ilość herbaty (zgodnie z instrukcją)./strong> (zgodnie z poniższymi wskazówkami) do czajniczka i napełnij go wodą o odpowiedniej temperaturze, pozwalając wodzie przelewać się, aż znikną bąbelki i woda będzie czysta. Załóż pokrywkę i natychmiast (dłużej, jeśli używasz herbaty prasowanej) wlej wodę, a następnie lekko przechyl otwartą pokrywkę nad czajniczkiem. Takie nachylenie pozwala na ucieczkę ciepła z czajniczka i nie „gotuje” liści, zachowując jednocześnie aromat.

                3) Pierwszy napar herbaty

                  Dla początkujących zaleca się przelewanie herbaty z czajniczka do małego dzbanka (lub szklanego bądź porcelanowego kubka z pokrywką) przed podaniem jej w filiżankach. Na początku jest to łatwiejsze.
                    Napełnij czajniczek aż woda przeleje się z góry. Zakryj czajniczek pokrywką i odliczaj 6 sekund, jednocześnie powoli wlewając odrobinę gorącej wody do czajniczka przez pierwsze kilka sekund. Zapewni to równomierną temperaturę parzenia wewnątrz czajniczka. Po zakończeniu odliczania wlej herbatę do dzbanka, umieść pokrywkę na dzbanku i przechyl pokrywkę na czajniczek. Opróżnij filiżanki z gorącej wody (oczywiście używając szczypiec, aby ich nie dotknąć) i podawaj herbatę.

                4) Pozostałe napary

                  Powtarzaj krok trzeci, przestrzegając odpowiednich czasów parzenia, aż do zakończenia parzenia herbaty.

                5) Zakończenie ceremonii parzenia herbaty

                  Usuń liście i wypłucz czajniczek i pokrywkę. czajniczek i pokrywkę gorącą wodą i umieść je na zewnątrz bez pokrywki, aby wyschły. Opłucz pozostałe narzędzia i pozostaw je do wyschnięcia na powietrzu.

                    Jeśli uznasz, że zaparzoną herbatę można jeszcze wykorzystać do kilku naparów, możesz przechowywać liście w czajniczku z zamkniętą pokrywką przez maksymalnie 12 godzin. Dłuższy czas grozi powstaniem pleśni, która może przedostać się do gliny i zniszczyć czajniczek. Gdy będziesz gotowy do zaparzenia większej ilości herbaty, zacznij od miejsca, w którym skończyłeś. Pierwsze parzenie może zająć kilka sekund mniej niż zwykle, ponieważ herbata koncentruje się nieco podczas odpoczynku.

                Gratulacje, jesteś teraz gotowy, aby przejść na bardziej zaawansowany poziom….

                6 ważnych parametrów przygotowania herbaty Gong Fu Cha

                1) Jakość herbaty

                plantacja herbaty

                  Istnieją 3 powody, aby wybrać najlepszej jakości herbatę, jaką można znaleźć. Smakuje lepiej, wystarcza na dłużej i jest bardziej opłacalna w dłuższej perspektywie.

                  Dobrej jakości herbata wystarcza na 6-10 naparów o stałym smaku, w zależności od tego, jak mocno lubisz swoją herbatę. Słabej jakości herbata może smakować dobrze przy pierwszym lub drugim parzeniu, ale później nie ma zbyt wiele smaku, więc w końcu zużyjesz więcej herbaty.

                  Najlepsze sklepy z herbatą zawsze pozwolą ci spróbować herbaty przed zakupem. Upewnij się, że spróbujesz czwartego lub piątego naparu, aby naprawdę zobaczyć, co otrzymujesz i zwróć uwagę na sposób jego przygotowania. Możesz nawet poprosić ich o przestrzeganie tych samych czasów parzenia, co ty. Postaraj się zdobyć próbkę lub kup jak najmniejszą ilość nowej herbaty.

                Jakość liści w zależności od rodzaju herbaty:

                .

                liście dobrej jakości liście słabej jakości
                herbata czarna (herbata czerwona w Chinach)  
                Thé Vert
                White Tea
                Thé Oolong
                Thé Pu-Erh

                Rozwiniesz swoje umiejętności i zaoszczędzisz pieniądze w dłuższej perspektywie, jeśli będziesz przestrzegać tych 3 podstawowych zasad:

                – Prowadź szczegółowe pisemne notatki na temat tego, co kupujesz i swoich wrażeń po degustacji,

                Spróbuj tak wielu różnych herbat, na ile Cię stać, z tak wielu różnych źródeł, jak to tylko możliwe.

                Kupuj najdroższą herbatę, na jaką Cię stać, od najbardziej kompetentnej osoby, jaką możesz znaleźć, czy to w herbaciarni, czy w sklepie internetowym.

                2) Ile herbaty użyć

                Jest to pytanie, które większość początkujących zadaje sobie jako pierwsze i które sprawia im najwięcej trudności. W skrócie: małe ilości.

                Przyrządzaj napary w małych ilościach, rzędu 100 do 200 ml. Do tego celu idealnie nadają się małe czajniczki i gaiwany. Łatwiej będzie wtedy kontrolować napar, w przeciwieństwie do dużych objętości.

                Wybór czajniczka

                Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego rozmiaru czajniczka w zależności od liczby osób, dla których będziesz parzyć herbatę przez większość czasu. Czajniki są dostępne w wielu różnych rozmiarach, ale w większości są one znormalizowane. Poniższe wskazówki dotyczące zależności między objętością czajniczka a liczbą obsługiwanych osób odnoszą się oczywiście do objętości herbaty wypijanej podczas przygotowywania gong fu cha. Jak widać, objętości czajniczków do Gong Fu Cha są znacznie mniejsze niż w przypadku zachodnich czajniczków do picia herbaty w stylu angielskim lub do degustacji dużych ilości naparu.

                Oto wygodny sposób na odniesienie się do tego:

                Rozmiar czajniczka w zależności od liczby obsługiwanych osób

                .Rozmiar czajniczka  Przybliżona objętość (ml) Liczba obsługiwanych osób
                # 1 70 1 – 2
                # 2 100 2 – 4
                # 3< 175 3 – 5
                # 4 225 4 – 6

                Teraz, gdy określiłeś rozmiar czajniczka, którego potrzebujesz, musisz również ustalić inną zmienną: ilość herbaty, której będziesz używać. Czas przedstawić chińską łyżeczkę do herbaty

                Chinese tea spoonTę tradycyjną drewnianą łyżkę o niezwykłym kształcie można znaleźć w chińskich sklepach z herbatą lub na naszym sklepie internetowym. Dostępne są dwa rozmiary: mały i duży. Poniższe tabele odnoszą się do większego rozmiaru. Chińska „kulka herbaciana” lub „łyżeczka do herbaty” jest odpowiednikiem około jednej łyżki stołowej zachodniego typu, na wypadek gdybyś nie mógł znaleźć prawdziwego produktu.

                Przedstawione wartości są przybliżone i z czasem będziesz mógł wygodniej dostosować je do swojego gustu.

                Ilość herbaty do użycia

                Rodzaj herbaty w zależności od wielkości liści herbaty :

                Liczba chińskich łyżeczek do herbaty w zależności od wielkości liści herbaty i wielkości czajniczka
                .(1 chińska łyżeczka = w przybliżeniu 1 zachodnia łyżka stołowa)

                .

                Rozmiar czajniczka

                Zrolowane
                (małe kulki)
                lub sprasowane (najmniejsze możliwe kawałki bez łamania liści)

                Niezwinięte liście (luźne)

                mniej niż 1cm

                między 1 a 2 cm

                między 2 a 4 cm

                env 70ml (# 1)

                 

                0.5 – 1

                0.5 – 1

                1 – 1.5

                1.5 – 2

                env 100ml (# 2)

                 

                1.5 – 2

                1.5 – 2

                2 – 2.5

                2.5 – 3

                env 175ml (# 3)

                 

                3 – 3.5

                3 – 3.5

                3.5 – 4

                4 – 4.5

                env 225ml (# 4)

                 

                4 – 4.5

                4 – 4.5

                4.5 – 5

                5 – 5.5

                 

                 

                3) Temperatura wody na herbatę

                Podsumowując: Wysoka temperatura.

                Aby wydobyć aromat herbaty tak dobrze, jak to możliwe, liście powinny być skąpane w możliwie najgorętszej wodzie. Korzystanie z czajniczków Yixing utrzymuje temperaturę tak wysoką, jak to możliwe, dzięki właściwościom gliny z tego regionu Jiangsu w Chinach. Należy jednak uważać, aby nie ugotować liści delikatnych herbat. Oto tabela, która może być pomocna:

                Herbata zielona
                Herbaty białe Silver Needle<<./p>

                75°C – 80°C 
                Max 85°C

                .

                Tajwański Oolong 

                Czerwone/czarne herbaty

                90°C – 95°C 

                Black teas
                Pu-Erh (Bow-Lay) 
                Te Guan Yin (Iron Buddha) 
                Da Hong Pao (herbata klifowa)
                Lapsang Souchong
                Phoenix Oolong
                Starzone herbaty białe

                95°C – 100°C

                Jest to ważna zmienna do kontrolowania, ponieważ przygotowanie herbaty jest tak naprawdę procesem rozbijania struktury komórkowej liści herbaty w celu uwolnienia ich smaku. Gong-Fu Cha stara się robić to w bardzo kontrolowany sposób, aby uzyskać maksymalny smak w jak największej liczbie naparów. Woda, która jest zbyt gorąca lub niewystarczająco gorąca dla przygotowywanej herbaty, rozłoży liście zbyt szybko lub zbyt wolno, a smak zostanie osłabiony, a napary będą niespójne. Powyższa tabela pomoże ci przygotować dobrą filiżankę herbaty. Temperatura wody może być przybliżona, więc nie martw się, jeśli jest nieco wyższa lub niższa.

                Jeśli nie masz termometru, oto kilka wskazówek:

                Wrzenie oznacza, że woda osiąga stan powolnego wrzenia z dużymi bąbelkami. Chińczycy nazywają to „wodą w kształcie rybiego oka”. W przypadku zielonej herbaty należy uważać na małe nitki drobnych bąbelków, które zaczynają unosić się z dna czajnika. Nazywa się to „Crab Eye Water”. W przypadku herbat Oolong, właściwa temperatura jest gdzieś pomiędzy.

                Wielu producentów herbaty podgrzewa wodę do pożądanej temperatury i trzyma ją pod ręką w termosie lub żeliwnym czajniczku. Dostępne są również czajniki o zmiennej temperaturze.

                4) Czas parzenia herbaty

                Krótkie napary

                Niektóre herbaty mogą być parzone bardzo szybko, w ciągu kilku sekund. Metoda ta jest szczególnie odpowiednia dla herbat z rodziny puerh i wulong (oolong). Nalewanie drogocennego płynu precyzyjnym i skrupulatnym gestem jest bez wątpienia główną atrakcją Gong-Fu Cha…

                To właśnie tutaj do gry wkraczają umiejętności parzenia herbaty. Poniższa tabela jest ogólnym przewodnikiem po czasach przygotowania prawie wszystkich herbat. Zignoruj wszelkie instrukcje na opakowaniu herbaty, ponieważ nie są one przeznaczone dla Gong Fu Cha.

                Czasy parzenia

                 

                Zwinięte lub sprasowane liście 

                Siatki <1 cm

                1 – 2 cm

                2 – 4 cm

                Płucz liście

                4 – 8 sekund 

                jak najszybciej

                1- 3 sekundy 

                2 – 4 sekundy 

                Pierwsza infuzja 

                10 – 15 sekund 

                1 – 2 sekundy 

                9 – 12 sekund 

                2 – 15 sekund 

                Druga infuzja

                8 – 13 sekund 

                2 – 4 sekundy 

                8 – 10 sekund 

                10 – 13 sekund 

                Trzecia infuzja

                6 – 10 sekund 

                4 – 6 sekund 

                6 – 8 sekund 

                8 – 10 sekund 

                Czwarty wlew 

                4 – 10 sekund 

                4 – 6 sekund 

                6 – 8 sekund 

                8 – 10 sekund 

                Piąta infuzja

                6 – 12 sekund 

                6 – 8 sekund 

                8 – 10 sekund 

                10 – 12 sekund

                 

                .Ta tabela została zaprojektowana, aby pomóc ci przygotować dobrą herbatę tak szybko, jak to możliwe i konsekwentnie daje dobre wyniki dla wszystkich herbat. W miarę nabierania doświadczenia, będziesz coraz bardziej komfortowo dostosowywać te czasy, jak również ilość użytej herbaty dostosowując je do swojego gustu. Ogólna zasada dla herbaty bez kompresji jest taka, że drugi napar jest o kilka sekund krótszy niż pierwszy, trzeci jest taki sam jak pierwszy i dodajemy kilka sekund dla każdego kolejnego naparu. Zgodnie z powyższymi wytycznymi, po piątym naparze nawet najlepszej jakości herbata zacznie tracić swój smak, więc można go dostosować w następujący sposób:

                • Zmniejsz powyższe czasy parzenia o 2 sekundy, aby uzyskać kolejne napary po piątym naparze, lub
                • Zwiększ ilość herbaty użytej na początku.
                Należy pamiętać, że gdy większa ilość liści zaczyna się rozszerzać po czwartym lub piątym naparze, zajmują one większą objętość wewnątrz czajniczka i jest mniej miejsca na wodę, więc otrzymujesz mniej herbaty na napar – ale możesz to zrekompensować, wykonując więcej naparów.
                Liście można pozostawić w czajniczku na kilka godzin, aby później kontynuować degustację, o ile dokładnie opróżni się go z wody i nie pozostawi zamkniętego czajniczka. Liście mogą macerować, pleśnieć i zrujnować czajniczek, nadając mu gorzki smak.

                5) Jakość i rodzaj czajniczka

                Czajniczek jest centralnym elementem przygotowania.

                Szukasz idealnego czajniczka do picia herbaty w Gong-Fu Cha? Oto Kompletna kolekcja pięknych glinianych czajniczków z Yixing.

                Czajniczek jest ważną zmienną wykraczającą poza zakres tego artykułu, ale omówimy podstawy. Poważni entuzjaści Gong-Fu Cha spędzają wiele godzin debatując nad zaletami swojego czajniczka, ale wszyscy zgadzają się co do tych czterech punktów:

                Czajniczek Yixing

                • Najlepszym sposobem na przygotowanie herbaty jest czajniczek z terakoty. and the best teapots are made from „Purple Clay” (Zisha) from the Yixing (Yee-zhing) region in

                Dodaj komentarz

                Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *