Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L

1,020.00

Ten żeliwny czajniczek to Iwachu Nambu Tekki Arare. Emaliowany żeliwny czajniczek wyprodukowany w Japonii o dużej pojemności i wyjątkowej jakości.

Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L

Ten żeliwny czajniczek to Iwachu Nambu Tekki par excellence. Jest to emaliowany żeliwny czajniczek wyprodukowany w Japonii o dużej pojemności i wyjątkowej jakości, ozdobiony słynnym motywem arare i wykonany przez prawdziwych japońskich rzemieślników z odlewni Iwachu. Tytuł rzemieślnika to prestiżowe wyróżnienie uzyskiwane po 10-15 latach doświadczenia i szkolenia. Kawowo-złoty kolor tego kyusu tetsubin nadaje mu modny, ponadczasowy antyczny styl. A top-of-the-range teapot.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Emaliowane żeliwo

Producent : Iwachu

Pochodzenie : Morioka – Japonia

Pojemność : około 1000ml (1L) – od 4 do 10 filiżanek w zależności od ich pojemności

Kolor :Antyczny brąz i złoto

Model : Nanbu Arare

Filtr : Koszyk ze stali nierdzewnej, wyjmowany

Konserwacja żeliwnego czajnika

Dowiedz się więcej:

Czajniczek z żeliwa emaliowanego

Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go.

Wewnętrzna powłoka emaliowana, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.

Nanbu-Tekki

Nanbu-Tekki to nazwa nadana żeliwnym przedmiotom Nanbu (南部鉄器). Po raz pierwszy powstały w XVII wieku, kiedy rzemieślnicy z Kioto zostali zaproszeni do Morioka w prefekturze Iwate. Od tego czasu Nanbu-Tekkis są uważane za najlepsze produkty żeliwne w Japonii. Umiejętności mistrzów są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Technika Kamayaki

Żeliwo, które jest bogate w żelazo, jest zwykle podatne na rdzę (chūtetsu, 鋳鉄). Dzięki wypalaniu w temperaturze 800°C i zastosowaniu specjalnej techniki Kamayaki, żelazo jest utleniane i „aktywowane”, otrzymując naturalną ochronę przed rdzą.

Japoński czajniczek Iwachu 

Każdy czajniczek Iwachu jest wykonany ręcznie w Japonii i opatrzony ich pieczęcią gwarantującą najwyższą jakość.

Proces produkcji trwa około 3 tygodni:

  • Przygotowanie form

  • Odlewanie płynnego żelaza

  • .

    Wewnętrzne/zewnętrzne formy rozbite, czajniczek wyczyszczony

  • Równe krawędzie przycięte szlifierką

  • ./p>
  • Wewnętrzne emaliowane / zewnętrzne malowane

  • Nadmiar koloru usunięty, farba patynowana suchą szmatką

  • Kontrola jakości na każdym etapie i przed pakowaniem.

Czajniczek żeliwny Arare

Wzór na tym czajniczku nazywa się Arare, co oznacza „grad” w języku japońskim. Kropki są starannie tworzone ręcznie w formie używanej do jego produkcji.

Żeliwny imbryk na jakim ogniu?

To jest żeliwny imbryk (nie czajnik), który nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Emalia będzie w stanie wytrzymać bardziej odległe ciepło bez przeszkód, poprzez teapot stove.

Jeśli warstwa emalii zostałaby uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nienagannej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.

Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej

Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.

Pierwsze użycie czajniczka:

Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.

Używanie żeliwnego czajnika:

WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używaj detergentów.

1) Zagotuj wodę (rondel/czajnik)

2) Wlej trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie nim potrząśnij (woda styka się z bokami).

3) Wylać wodę

Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.

4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)

5) Umieść liście (2 do 2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w zaparzaczu umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę

6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od herbaty)

7) Wyjmij zaparzacz i delektuj się herbatą

.7) Wyjmij zaparzacz i ciesz się herbatą

.
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L
Żeliwny czajniczek Nambu Tekki Iwachu Nanbu Arare 1L

1,020.00

1,020.00