Ten żeliwny czajniczek to Iwachu Nambu Tekki par excellence. Jest to emaliowany żeliwny czajniczek wyprodukowany w Japonii o dużej pojemności i wyjątkowej jakości, ozdobiony słynnym motywem arare i wykonany przez prawdziwych japońskich rzemieślników z odlewni Iwachu. Tytuł rzemieślnika to prestiżowe wyróżnienie uzyskiwane po 10-15 latach doświadczenia i szkolenia. Kawowo-złoty kolor tego kyusu tetsubin nadaje mu modny, ponadczasowy antyczny styl. A top-of-the-range teapot.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Producent : Iwachu
Pochodzenie : Morioka – Japonia
Pojemność : około 1000ml (1L) – od 4 do 10 filiżanek w zależności od ich pojemności
Kolor :Antyczny brąz i złoto
Model : Nanbu Arare
Filtr : Koszyk ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Konserwacja żeliwnego czajnika
Dowiedz się więcej:
Czajniczek z żeliwa emaliowanego
Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go.
Wewnętrzna powłoka emaliowana, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Nanbu-Tekki
Nanbu-Tekki to nazwa nadana żeliwnym przedmiotom Nanbu (南部鉄器). Po raz pierwszy powstały w XVII wieku, kiedy rzemieślnicy z Kioto zostali zaproszeni do Morioka w prefekturze Iwate. Od tego czasu Nanbu-Tekkis są uważane za najlepsze produkty żeliwne w Japonii. Umiejętności mistrzów są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Technika Kamayaki
Żeliwo, które jest bogate w żelazo, jest zwykle podatne na rdzę (chūtetsu, 鋳鉄). Dzięki wypalaniu w temperaturze 800°C i zastosowaniu specjalnej techniki Kamayaki, żelazo jest utleniane i „aktywowane”, otrzymując naturalną ochronę przed rdzą.
Japoński czajniczek Iwachu
Każdy czajniczek Iwachu jest wykonany ręcznie w Japonii i opatrzony ich pieczęcią gwarantującą najwyższą jakość.
Proces produkcji trwa około 3 tygodni:
Przygotowanie form
Odlewanie płynnego żelaza
- .
Wewnętrzne/zewnętrzne formy rozbite, czajniczek wyczyszczony
Równe krawędzie przycięte szlifierką
- ./p>
Wewnętrzne emaliowane / zewnętrzne malowane
Nadmiar koloru usunięty, farba patynowana suchą szmatką
Kontrola jakości na każdym etapie i przed pakowaniem.
Czajniczek żeliwny Arare
Wzór na tym czajniczku nazywa się Arare, co oznacza „grad” w języku japońskim. Kropki są starannie tworzone ręcznie w formie używanej do jego produkcji.
Żeliwny imbryk na jakim ogniu?
To jest żeliwny imbryk (nie czajnik), który nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Emalia będzie w stanie wytrzymać bardziej odległe ciepło bez przeszkód, poprzez teapot stove.
Jeśli warstwa emalii zostałaby uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nienagannej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używaj detergentów.
1) Zagotuj wodę (rondel/czajnik)
2) Wlej trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie nim potrząśnij (woda styka się z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście (2 do 2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w zaparzaczu umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz i delektuj się herbatą
.7) Wyjmij zaparzacz i ciesz się herbatą
.