Jeśli lubisz filiżankę dobrej herbaty, być może słyszałeś, że używanie staromodnych żeliwnych czajników i czajniczków jest dobrym sposobem na przygotowanie idealnej filiżanki. W Japonii wiele osób lubi przygotowywać herbatę w tradycyjnych żeliwnych czajnikach. Ale czy wiesz, że istnieją dwa rodzaje żeliwnych naczyń do parzenia herbaty? Jednym z nich jest czajniczek, a drugim imbryk, przy czym to ogólne określenie „żeliwny imbryk” jest najczęściej używane w odniesieniu do tych dwóch naczyń.
Jaka jest różnica między imbrykiem a czajnikiem?
W skrócie, żeliwny imbryk jest emaliowany od wewnątrz i służy do parzenia wszystkich rodzajów herbaty, podczas gdy żeliwny czajnik jest nieemaliowany od wewnątrz i służy do podgrzewania wody na ogniu.
Żeliwo jest stopem metali żelaznych. Składa się głównie z żelaza, z dodatkiem węgla w stosunkowo niewielkiej proporcji. Przyjrzyjmy się bliżej tym dwóm naczyniom, żeliwnemu czajnikowi, który nie ma powłoki, i żeliwnemu imbrykowi, który jest pokryty emalią.
Żeliwny czajnik
Zacznijmy od żeliwnych czajników, czyli po japońsku tetsubin.
Tradycyjny japoński czajnik żeliwny
Japońskie czajniki służą do gotowania wody. Są one zazwyczaj większe niż żeliwne czajniki i nie mają emaliowanego wnętrza czajników. Ponieważ czajnik żeliwny nie ma emalii, która mogłaby pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury, można go używać bezpośrednio na źródle ciepła, takim jak kominek, płyta elektryczna, szklano-ceramiczna lub indukcyjna, lub ogień gazowy.
tetsubin (jap. 鉄瓶, „żelazny czajnik”) to nazwa nadana japońskiemu żeliwnemu czajnikowi używanemu do podgrzewania wody, w szczególności wody do parzenia zielonej herbaty. Jego kształt jest zazwyczaj okrągły, bulwiasty, kulisty, co jest dziedzictwem chińskiego pochodzenia żeliwnego czajnika, o większej objętości niż żeliwny czajniczek (zazwyczaj od 0,8 do 2 litrów i do 5 litrów). Istnieją również mniejsze (0,3 – 0,5 L) lub spłaszczone modele, bardziej typowo japoński design.
Tetsubin ma duży uchwyt, który ułatwia trzymanie nawet w wysokiej temperaturze i specjalnie ukształtowany dziobek, który ułatwia nalewanie. Żeliwne czajniki lubią być upiększane, gdy są wykonane z wzorami powierzchni i ornamentami charakterystycznymi dla japońskich czajników. Czajniki z surowego żeliwa są zazwyczaj matowoszare lub białawe wewnątrz. Jest to naturalny kolor surowego żeliwa bez żadnego lakieru do jego pokrycia.
Żeliwny imbryk – pochodzenie
Wbrew powszechnemu przekonaniu, pochodzenie żeliwnego imbryka nie jest japońskie, lecz chińskie. Pierwsze żeliwne czajniki powstały w starożytnych Chinach, a dopiero później pojawiły się w Japonii.
Pierwsze japońskie czajniki były bardzo ciężkie i znacznie większe niż te, które można zobaczyć dzisiaj. W tamtych czasach Japończycy używali wewnętrznego kominka zwanego Iori. Tetsubin wiszący nad Iori był powszechnym elementem w japońskich domach. Iori był używany do gotowania i ogrzewania domów.
Zawieszenie żeliwnego czajnika nad Iori służyło dwóm celom:
- Czajnik nad ogniem oznaczał, że gorąca woda była zawsze dostępna.
- Para wodna nawilżała pomieszczenie, co było bardzo potrzebne, ponieważ ogień w pomieszczeniach sprawiał, że powietrze było bardzo suche.
Chociaż metoda ogrzewania się zmieniła, cel nie. Jeśli masz kominek, możesz użyć tetsubin zimą, aby nawilżyć pomieszczenie i mieć dostęp do gorącej wody, gdy tylko masz ochotę na filiżankę herbaty.
Żelazny wkład
Żeliwny czajniczek był pierwotnie używany wyłącznie do podgrzewania wody, a nie do parzenia herbaty. To jest prawdziwy cel żeliwnego czajnika: oprócz podgrzewania wody, będzie on wpływał na smak wody, co jest interesującym i ważnym nowym aspektem przygotowania i degustacji herbaty.
W rzeczywistości woda podgrzana w wysokiej jakości nieszkliwionym żeliwnym czajniku smakuje znacznie łagodniej, a nawet nieco słodko. Woda będzie miała głębszy i dłużej utrzymujący się posmak. Ta właściwość nieszkliwionego żeliwnego czajnika dotyczy wszystkich rodzajów herbaty, a przy okazji także wielu innych preparatów, takich jak zwykła woda pitna, kawa i inne preparaty używane do gotowania.
Przyczyna zmienności smaku wody leży w chemicznej interakcji materiału żeliwnego naczynia z cząsteczkami wody. Interakcja ta zmienia konsystencję wody: zwiększa się jej napięcie powierzchniowe i stopień lepkości. Zmienia to nie tylko smak samej wody, ale także smak przygotowywanej herbaty lub kawy. Charakterystyka smaków różni się w zależności od jakości tetsubiny, jej powierzchni i składu.
Oprócz zmiany lepkości, woda jest wzbogacana żelazem. Dla osób, których spożycie żelaza, niezbędnego pierwiastka śladowego, jest niewystarczające, Tetsubin może stanowić bardzo interesujące rozwiązanie jako suplement diety. Rozpuszczone żelazo jest niezwykle biodostępne. Należy więc uważać, aby woda nie gotowała się zbyt długo w żeliwnym czajniczku, ponieważ zbyt duża ilość żelaza nie jest dobra dla zdrowia. Dlatego konieczne jest określenie indywidualnego zapotrzebowania na żelazo. Osoby spożywające wystarczającą ilość żelaza, w szczególności osoby jedzące mięso, powinny zachować ostrożność, na przykład podczas codziennego korzystania z Tetsubin, gotując wodę nie dłużej niż minutę lub 2. Osoby o niższym spożyciu żelaza, zwłaszcza wegetarianie i weganie, mogą pozostawić wodę na wolnym ogniu przez dłuższy czas, do 30 minut. Woda będzie wówczas doskonałym źródłem żelaza. Żeliwo jest materiałem lekko porowatym, więc nie tylko będzie przekazywać żelazo do wody, ale także wchłonie część smaku herbaty, jeśli zdecydujesz się zaparzyć ją bezpośrednio w tetsubinie. Nie jest to nic poważnego, żeliwo opala się w miarę użytkowania, ale właśnie dlatego nie zaleca się parzenia aromatyzowanych, owocowych lub pikantnych herbat bezpośrednio w nieszkliwionym żeliwnym czajniczku.
Nanbu Tekki
Żeliwo znane jako Nanbu Tekki (lub czasami żeliwo Nambu) to nazwa tradycyjnego żeliwa z Japonii, symbol jakości i wytrzymałości. Obszar Nanbu jest również znany jako obszar Morioka, w prefekturze Iwate w regionie Tohoku. Region ten jest źródłem wysokiej jakości piasku, a także węgla, gliny i lakieru, które są niezbędne do produkcji wysokiej jakości żeliwnych czajników. Żeliwo Nanbu pochodzi z około XVII wieku i zachowało swoje tradycyjne cechy, jednocześnie dostosowując się do współczesnych czasów dzięki nowoczesnemu wzornictwu. Proste, eleganckie i designerskie dekoracje nadają Nanbu Tekki unikalny charakter.
Podczas gdy w XVII wieku w Nanbu produkcja koncentrowała się głównie na czajnikach, dzwonach i armatach, żeliwne czajniki ewoluowały z czasem. Ich rozmiar został zmniejszony, a następnie dodano dzióbek i uchwyt, aby stworzyć dzisiejsze żeliwne czajniki Nanbu
Aby dostosować się do zachodniego popytu, wewnętrzna powierzchnia niektórych modeli Nanbu Tekki jest emaliowana. Jeśli jednak chcesz cieszyć się wszystkimi właściwościami żeliwa, zalecamy wybór modelu niepowlekanego.
Martwisz się, że pojawi się rdza? Nie musisz się martwić o korozję, ponieważ podczas tradycyjnego procesu wykańczania wypalania w piecu na wewnętrznej powierzchni tworzy się warstwa tlenku, która pomaga zapobiegać rdzy. Aby Twój tetsubin przetrwał całe życie, nie wahaj się postępować zgodnie z naszymi wskazówki dotyczące pielęgnacji żeliwnego czajnika.
To wszystko, jesteś przekonany, że potrzebujesz nieszkliwionego czajnika żeliwnego? Sprawdź naszą wspaniałą kolekcję i wybierz ten, który będzie z Tobą przez kolejne dekady!
Żeliwny czajniczek
Czym jest żeliwny czajniczek?
W dzisiejszych czasach, zarówno w krajach zachodnich, jak i w Azji, większość żeliwnych czajników jest emaliowane / powlekane wewnętrznie emalią, aby ułatwić konserwację i uniknąć rdzy. Należy jednak pamiętać, że te powlekane czajniki nie mogą być używane jako czajnik, nie mają wpływu na smak wody i nie są źródłem żelaza. W języku japońskim emaliowane żeliwne czajniki do herbaty nazywane są Tetsubin Kyusu.
Żeliwne czajniki do herbaty i czajniki wyglądają podobnie z zewnątrz, chociaż czajniki do herbaty są zazwyczajmniejsze i bardziej kolorowe. Główna różnica znajduje się wewnątrz, ponieważ żeliwne czajniki są pokryte warstwą emalii, która zapobiega rdzewieniu i sprawia, że są idealnie neutralne. Dzięki temu można parzyć w nich wszystkie rodzaje herbat, nawet owocowe, pikantne, mocno aromatyzowane i napary, a żeliwo nie wchłania ich smaku. Zaleca się jednak ograniczenie kwaśnych naparów owocowych, które w dłuższej perspektywie mogą uszkodzić szkliwo.
Należy pamiętać, aby nie używać czajnika na kuchence, otwartym ogniu lub płycie grzewczej. Żeliwne czajniki służą do parzenia lub „moczenia” herbaty, a nie do gotowania wody. Jeśli zagotujesz wodę, emalia może odprysnąć lub pęknąć (pojawią się drobne pęknięcia). Cokolwiek robisz, nie używaj emaliowanego czajnika na kuchence.
Dziś żeliwne czajniki są bardziej popularne niż żeliwne czajniki.
Japońskie emaliowane czajniki nie są tak naprawdę częścią tradycyjnej japońskiej kultury, ponieważ technika emaliowania pochodzi z Zachodu. Jednak dziś, po ekspansji herbaciarni i zachodniej turystyki, bardziej prawdopodobne jest znalezienie żeliwnego czajnika w japońskim domu niż żeliwnego czajnika.
Żeliwny czajniczek wysokiej jakości
Żeliwne czajniczki są wytwarzane poprzez wlewanie stopionego żelaza do form glinianych lub do form piaskowych.Zdecydowana większość żeliwnych czajników produkowanych masowo w Chinach, a zatem tańszych, pochodzi z form piaskowych. Wysokiej jakości japońskie żeliwne czajniki są odlewane w glinianych formach.
Gliniane formy Tetsubin są wytwarzane w Japonii od połowy XVI wieku i pierwotnie były czystą pracą ręczną, która została opracowana specjalnie na potrzeby ceremonii parzenia herbaty. Tradycja ta przetrwała do dnia dzisiejszego. Te żeliwne czajniki wyróżniają się smakiem i doskonałą jakością.
Niestety, rynek żeliwnych czajników jest zdominowany przez tańsze produkty masowe wytwarzane przemysłowo i w większości emaliowane od wewnątrz, aby zapobiec rdzewieniu, które często występuje w przypadku żeliwa gorszej jakości lub które nie zostało wypalone w tradycyjny sposób.
Czajniczek żeliwny emaliowany nie pozwala na wykorzystanie wszystkich zalet żeliwa, ponieważ nie pozwala na podgrzanie wody, a jedynie wykorzystuje właściwości termoizolacyjne do parzenia herbaty, dlatego emaliowane czajniczki żeliwne są systematycznie dostarczane z sitkami do herbaty, koszyczkami na napar lub zaparzaczami.Te emaliowane / powlekane czajniki nie mają pozytywnego wpływu na smak wody, a tym samym herbaty, ani nie dostarczają biodostępnego żelaza do gorącego napoju.
Czajniczek żeliwny – zagrożenie dla zdrowia?
Podgrzewanie wody w wysokiej jakości nieszkliwionym czajniku Tetsubin bez wątpienia ma pozytywny wpływ na smak wody i herbaty, jeśli gotujesz wodę przez około 1 minutę lub krócej. Pod warunkiem, że nie gotujesz wody zbyt długo (ryzyko przeładowania żelazem), chyba że masz niedobór żelaza, otrzymasz źródło biodostępnego, wysokiej jakości żelaza z nieszkliwionym żeliwnym czajnikiem.
Jeśli zdecydujesz się na emaliowany żeliwny czajniczek, sprawdź pochodzenie czajniczka i wzmiankę o emalii spożywczej, ponieważmasowo produkowane czajniki gorszej jakości są pokryte cienką warstwą syntetycznego lakieru fluorowego, którego długoterminowe skutki zdrowotne są słabo poznane. W przypadku tanich emaliowanych żeliwnych czajników (cena około 30 euro lub nawet mniej), emalia jest często używana do pokrycia żeliwa niskiej jakości, potencjalnie zawierającego metale ciężkie. Emalia, również często niskiej jakości, z czasem będzie miała tendencję do kruszenia się, odsłaniając potencjalnie toksyczne żeliwo. Tak więc, jeśli zauważysz, że emalia na twoim emaliowanym żeliwnym czajniku, który kupiłeś za około trzydzieści euro, pęka lub ulega uszkodzeniu, nie wahaj się zmienić czajnika, twoja inwestycja nie była faraońska, a twoje zdrowie jest więcej niż tego warte!
Nasza rada, zainwestuj w czajniczek z żeliwa emaliowanego, który jest nieco droższy, ale jakościowy i od rzetelnego dostawcy, a nie pożałujesz swoich pieniędzy.
Szukasz wysokiej jakości producenta żeliwnych czajników emaliowanych?
Polecamy 3 prestiżowych japońskich producentów:
Czajniczek żeliwny Iwachu
Żeliwny imbryk Wazuqu
Czajniczek żeliwny Oiharu
Czajniczek czy czajnik?
Różnica między imbrykiem a czajnikiem
Podsumowując, istnieją 3 główne kryteria pozwalające odróżnić żeliwny imbryk od żeliwnego czajnika:
- Obecność emalii wewnątrz żeliwnego czajnika, która będzie błyszcząca./strong>, w przeciwieństwie do żeliwnego czajnika bez emalii, więc wnętrze będzie bardziej matowe.
- czajniki są generalnie większe. Większość czajników może pomieścić od 800 ml do 1,5 litra wody, podczas gdy większość czajników mieści od 300 ml do 800 ml.
- Żeliwne czajniki z zaparzaczem do herbaty są wyposażone w zaparzacz, który idealnie pasuje do czajnika, ponieważ są one używane wyłącznie do parzenia herbaty, luzem lub w torebkach. Z drugiej strony, tradycyjny żeliwny czajnik nie będzie systematycznie wyposażany w zaparzacz do herbaty, nawet jeśli koszyk do zaparzania może być dostarczany z tetsubinem.
Czajnik do herbaty
Czy istnieje hybryda?
Chociaż czajniki i imbryki są przeznaczone do różnych zastosowań, to istnieją wersje hybrydowe, czyli naczynia, w których gotujesz wodę i parzysz herbatę. Te hybrydy są lakierowane od wewnątrz, aby zapobiec rdzewieniu i mogą być umieszczone na źródle ciepła. Ogólnie rzecz biorąc, są one bardziej podobne do emaliowanych czajników żeliwnych, ponieważ mają podobny rozmiar i kształt. Cena będzie jednak wyższa, więc sprawdź u sprzedawcy.
Czajniczek żeliwny emaliowany czy nie?
Żeliwne imbryki i czajniki to piękne, trwałe naczynia do herbaty. Można ich używać zarówno na specjalne okazje, jak i do codziennego użytku. Ważne jest jednak, aby znać różnicę między żeliwnymi czajnikami i imbrykami. W przeciwnym razie ryzykujesz nieumyślne uszkodzenie czajnika.
Podsumowując,
- jeśli głównym zastosowaniem żeliwnego czajnika jest podgrzewanie wody (i wzbogacanie jej w żelazo), wybierz czajnik z żeliwa./strong>, wybierz żeliwny model i parz herbatę w glinianym, ceramicznym (porcelanowym, kamionkowym lub glinianym) lub szklanym czajniczku. Ponieważ nie powinieneś pozwolić wodzie ostygnąć w tetsubinie, a jeśli nie wykorzystasz całej podgrzanej wody, przelej wciąż gorącą wodę do termosu, aby zachować jej właściwości i ciepło.
- Jeśli głównym zastosowaniem żeliwnego czajnika jest parzenie herbaty, wybierz jakościowy model z emaliowanego żeliwa. Następnie zagotuj wodę w metalowym czajniku lub czajniku elektrycznym, najlepiej z regulacją temperatury lub nawet regulowaną temperaturą, aby dostosować ją do rodzaju herbaty, którą będziesz parzyć (delikatna zielona lub biała herbata, mocniejsza czarna, oolong lub pu-erh).
Wiesz (prawie) wszystko, dokonaj wyboru!