Czajniki ceramiczne, porcelanowe, kamionkowe… jaka jest różnica?

Ceramiczny czajniczek, porcelana, kamionka… Jak się w tym odnaleźć?

Wszystko, co musisz wiedzieć o ceramicznych czajnikach

Często zadawane są nam pytania dotyczące ceramicznych czajników. Oto odpowiedzi w pigułce, a następnie bardziej szczegółowe wyjaśnienia:

Jaka jest różnica między porcelaną a ceramiką?

Porcelana to ceramika, podczas gdy ceramika obejmuje kilka rodzajów terakoty, w tym porcelanę

Czy wybrać czajniczek ceramiczny czy porcelanowy?

Wybierając czajniczek porcelanowy, wybierasz czajniczek ceramiczny. Ale masz również wybór z innymi rodzajami ceramiki, takimi jak kamionka, kamionka…

Różnica między kamionką, kamionką i porcelaną?

Główną różnicą między tymi różnymi rodzajami ceramiki jest skład gliny i temperatura jej wypalania.

Różnica między ceramiką a garncarstwem?

To ta sama rzecz, wypalana glina.

Co to jest ceramiczny czajniczek? 

To czajniczek wykonany z gliny wypalanej w mniej lub bardziej wysokiej temperaturze.

Niniejszy artykuł stanowi podstawowe wyjaśnienie tych powszechnie używanych terminów oraz krótką prezentację tych różnych czajników, ich wad i zalet.

Ceramiczny czajniczek  = gliniany czajniczek = gliniany czajniczek = ceramiczny czajniczek

Należy pamiętać, że ceramika i ceramika to jedno i to samo.
Słowo ceramika pochodzi z języka greckiego, co tłumaczy się jako „z ceramiki” lub „dla ceramiki”.
Garncarstwo i ceramika to ogólne terminy, które opisują sztuczne przedmioty, które zostały uformowane z gliny, a następnie utwardzone przez wypalanie i ozdobione lub szkliwione. Pod ogólnym terminem „czajniczek ceramiczny” (lub czajniczek gliniany, czajniczek garncarski lub czajniczek gliniany) kryją się czajniczek porcelanowy, czajniczek kamionkowy, czajniczek z porowatej gliny i czajniczek gliniany.

To dużo ludzi! Przyjrzyjmy się różnicom między tymi wszystkimi czajnikami, ponieważ jest ich trochę!

Czajniczek gliniany

Glina jest naturalnym materiałem powstałym w wyniku zwietrzenia skał. Jest miękka, plastyczna i trwale twardnieje po wypaleniu w wysokiej temperaturze, co czyni ją praktycznym materiałem do produkcji zastawy stołowej, w szczególności czajników. Gliniany czajniczek to zatem czajniczek garncarski lub ceramiczny, to wszystko to samo.

Niewielki niuans, gdy widzisz termin „gliniany czajniczek”, pamiętaj, że często odnosi się on do nieszkliwionej, lekko porowatej gliny używanej do produkcji czajników do herbaty./strong> używanej do produkcji czajniczków z terakoty z pamięcią, które opalają się w trakcie naparów i przywracają niektóre smaki parzonej herbaty. Najbardziej cenioną gliną do produkcji tych czajniczków jest ta wytwarzana wYixing w Chinach. Znajdź nasz pełny artykuł na temat wyboru glinianego czajniczka.

gliniany czajniczek

Ceramiczny czajniczek

Termin ceramiczny czajniczek oznacza terakotowy czajniczek lub ceramiczny czajniczek. Istnieją trzy główne rodzaje ceramiki. Są to naczynia gliniane, naczynia kamionkowe i porcelana. Jaka jest główna różnica między różnymi rodzajami ceramiki? temperatura wypalania.

Czajniczek gliniany

Czajniczek gliniany to glina wypalana w stosunkowo niskich temperaturach, między 1000 a 1150 stopni. Rezultatem jest utwardzony, ale kruchy materiał, który jest lekko porowaty (małe otwory, przez które może przepływać ciecz lub powietrze), więc nie może być używany do zatrzymywania wody. Nie jest to idealny materiał na czajniczek!
Aby temu zaradzić, używa się emalii do pokrycia czajniczka, zanim zostanie on wypalony po raz drugi w piecu i zapieczętowany

Ta niska temperatura wypalania pozwala szkliwionym glinianym czajnikom mieć bardzo jasne kolory dla przedmiotów pełnych radości i fantazji, przy koszcie, który jest generalnie niższy niż w przypadku porcelany. Z drugiej strony, gliniane naczynia nie są bardzo wytrzymałą ceramiką, więc istnieje duża szansa, że często używany gliniany czajniczek przetrwa „tylko” kilka lat.

Oto zalety szkliwionego glinianego czajnika :

  • materiał bez pamięci, neutralny, do parzenia wszystkich herbat w tym samym czajniczku, od najłagodniejszych, przez najbardziej aromatyczne, po pełne.
  • ceramiczny mniej kosztowny do&nbspwykonania czajniczków i zestawów do herbaty dostosowanych do niewielkich budżetów
  • naczynia gliniane umiarkowanie przepuszczają ciepło i słabo je zatrzymują, dlatego&nbsp.odpowiednie do delikatnych herbat (herbaty zielone) i bardzo delikatnych (herbaty białe i żółte)
  • .kolory, wzory, istnieje ogromna różnorodność wspaniałych szkliwionych glinianych czajniczków

    Czajniczek kamionkowy

    Czajniczek kamionkowy jest wykonany z pewnych rodzajów gliny i jest …gliny i jest wypalana najczęściej w wyższej temperaturze, ponad 1200°C. Jednak kamionka to dość szeroka rodzina ceramiki, z kilkuset stopniami Celsjusza pomiędzy różnymi kamionkami (wypalanie od 750°C do 1250°C). Wypalanie w Raku da na przykład bardzo porowaty rezultat.

    Wynikiem wypalania w wysokiej temperaturze jest bardziej trwały, gęstszy materiał o jakości przypominającej kamień. Gotowy produkt będzie wodoodporny, ponieważ jest zeszklony przez temperaturę i, w przeciwieństwie do ceramiki, nie musi być szkliwiony podczas drugiego wypalania. W pewnym sensie jest on naturalnie szkliwiony przez płomienie. Może być oczywiście wtórnie szkliwiona ciemniejszymi szkliwami niż ceramika, ponieważ kolory nie wytrzymują dobrze wysokich temperatur. 

    Po porcelanie, kamionka zajmuje drugie miejsce w produkcji ceramiki wysokotemperaturowej, od dawna uważanej za bardziej szlachetną niż wypalana w niskiej temperaturze glina.

    Podsumowując, oto zalety kamionkowego czajnika :

    • materiał bez pamięci, neutralny, pozwala cieszyć się wszystkimi herbatami w tym samym czajniczku bez mieszania smaków
    • .Wypalana w wysokich temperaturach kamionka jest ceramiczna bardzo odporna, szczególnie na zarysowania, korozję i kwasy
    • .ścianki często dość grube kamionkowe czajniki dobrze przenoszą ciepło i zatrzymują je dłużej.nbsp;dłużej niż porcelana
    • uwielbiamy ich autentyczne kolory zbliżone do naturalnych kolorów ziemi. Styl kamionkowych czajniczków jest często bardziej rustykalny, mniej wyrafinowany, ale jakże piękny.
    • Czajniczki kamionkowe, pole możliwości otwiera się dzięki bogatej palecie szkliw w różnych kolorach, z recepturami przodków i innymi, bardziej nowoczesnymi.
    Kamionkowy imbryk - kolekcja

      Porcelanowy czajniczek

      Porcelana pochodzi z rafinowanej gliny, która jest wypalana w bardzo wysokich temperaturach około 1,200 do 1,450 °C. Rezultatem jest niezwykle twardy, błyszczący, często biały i półprzezroczysty materiał. Porcelana jest ceramiką trudną w obróbce, wykonaną z doskonałej jakości gliny, co wyjaśnia, dlaczego jest często droższa niż inne materiały ceramiczne.
      Pierwsze formy porcelany pojawiły się w Chinach około 1600 r. p.n.e.. Te chińskie narodziny spopularyzowały termin „delikatna porcelana” lub „porcelana kostna”, gdy tamtejsza porcelana została wzbogacona o zmiażdżone kości zwierząt, aby stworzyć jeszcze bardziej wytrzymały materiał.

      Głównymi punktami porównania między gliną, kamionką i porcelaną będą temperatura, w której glina jest wypalana oraz wodoodporność i trwałość powstałych produktów końcowych.
      Jakość produktów będzie zależeć od jakości i czystości gliny użytej do ich produkcji, ale z reguły kamionka i porcelana będą dwiema najtrwalszymi formami ceramiki i są powszechnie używane jako domowa zastawa stołowa.

      Porcelana wypala się w mniej więcej tej samej temperaturze co kamionka i podobnie jak kamionka szkliwi się podczas wypalania. Jednak w przeciwieństwie do kamionki, porcelana o cienkich ściankach staje się półprzezroczysta. Jest najbardziej odporna na szok termiczny i mechaniczny, najbardziej odporna na uderzenia. wodoodporny i najbardziej twardy. Uwaga, pozostaje jednak łamliwy jeśli będziesz go źle traktować!

      Na wysokiej jakości zdobionym elemencie, pigmenty mogą być zintegrowane ze szkliwem porcelany, co sprawi, że dekoracja i kolory będą niezmienne.

      Istnieją trzy rodzaje porcelany:

      • Czajniki wykonane z miękkiej porcelany pastowej są wytwarzane przez zmieszanie białej gliny z substancją szklistą, która jest mieszaniną&.nbsp;białego piasku, gipsu, sody, soli, ałunu i saletry która jest następnie wypalana w niższej temperaturze niż porcelana z twardej pasty.
      • Twarda porcelana wykorzystuje kaolin i petuntse lub inne gliny, zmielone substancje szkliste, steatyt i inne elementy, które nadają jej błyszczący wygląd. Jest wypalana w wyższych temperaturach.
      • Trzecia kategoria porcelany, „porcelana kostna„, lub porcelana z popiołu kostnego, jest jedną z najlepszych na świecie. Jest bardziej odporna niż twarda porcelana i zawiera popiół kostny oprócz typowych składników. W rezultacie, jej wygląd jest bardziej zbliżony do kości słoniowej lub delikatnej bieli, niż jaskrawej bieli klasycznej twardej porcelany.

      Podsumowując, oto zalety porcelanowego czajnika:

      • materiał bez pamięci, najbardziej neutralny z materiałów ceramicznych, możliwość parzenia bardzo różnych herbat w tym samym czajniczku bez&.nbsp; mieszania smaków w trakcie parzenia

      • jest to najbardziej wodoodporna i wytrzymała ceramika, bardzo łatwa w pielęgnacji./strong>

      • porcelana umiarkowanie przenosi ciepło i słabo je zatrzymuje, dlatego świetnie nadaje się do herbat delikatnych (zielonych) i bardzo delikatnych (białych i żółtych)

      • są ucztą dla oczu z ich eleganckimi, wyrafinowanymi lub oryginalnymi wzorami i pięknymi kolorami.

      Porcelanowy zestaw do herbaty Bone China

      Porowatość czajniczka

      Chcesz wybrać ceramiczny czajniczek do picia herbaty? Twój wybór będzie podyktowany wieloma czynnikami. Oczywiście kryteria estetyczne, ale także potencjalny wpływ czajnika na herbatę. Dla tego kryterium decydująca będzie porowatość ceramiki.

        ceramic teapots Collection

        Jeśli porcelana jest uważana za elitę ceramicznych czajników w porównaniu z innymi rodzajami gliny, to głównie ze względu na jej techniczną wyższość w produkcji, solidność i zdolność do łapania światła. Jest to najbardziej neutralna, najmniej porowata ceramika. Należy jednak zwrócić uwagę na dwa małe niuanse:

        • China znana jako „biscuit„: nie jest pokryta cienką półprzezroczystą warstwą zeszklenia. Obszary czajniczka (lub nawet cały czajniczek), które nie są „spiekane”, będą w tym przypadku bardziej porowate, można to łatwo zaobserwować podczas użytkowania, ponieważ porcelana zabarwi się w kontakcie z herbatą.

        • Porcelana szkliwiona (często porcelana starożytna): są one często wypalane w nieco niższych temperaturach, co sprawi, że porcelana będzie bardzo lekko porowata

        .Tak więc, jeśli szukasz czajnika, który jest absolutnie idealnie neutralny i absolutnie perfekcyjnie nieporowaty, ceramiczny czajniczek nie jest tym, który powinieneś wybrać, ale szklany czajniczek. Postępuj zgodnie z przewodnikiem, aby dowiedzieć się więcej o właściwościach i zaletach szklanego czajnika.

          .Jeśli chodzi o czajniki ceramiczne, oto ranking od najbardziej porowatych (więc najmniej neutralnych) do najmniej porowatych (więc najbardziej neutralnych):

          Można to podsumować jako:

          Im wyższa temperatura wypalania, tym czajniczek będzie mniej porowaty i tym mniejszy będzie jego wpływ na smak herbaty. W tej grze wygrywa czajniczek szklany, a w przypadku czajniczków ceramicznych – czajniczek porcelanowy. 

          Ważne wyjaśnienie: porowatość nie jest synonimem gorszej jakości. Dowodem na to jest czajniczek Yixing, porowaty czajniczek par excellence i uważany przez wielu ekspertów za królową czajniczków… Podsumowując, niezależnie od tego, czy wolisz niezawodność zeszklenia, czy tajemniczą alchemię porowatej gliny, wybór jest tak szeroki, jak liczba ścieżek na drodze do herbaty. A jak zapewne wiesz, to od Ciebie zależy, czy podążysz własną ścieżką herbaty….

          Dodaj komentarz

          Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *