Ten czajnik z czerwonego japońskiego żeliwa nie jest zwykłym czajnikiem z czerwonego żeliwa. Jest to żeliwny czajniczek wyprodukowany w Japonii w odlewni istniejącej od ponad 400 lat, wykonany z żeliwa Wa-Zuqu o doskonałej czystości (duża lekkość pomimo dużej objętości). Emaliowany czajniczek do zaparzania i utrzymywania gorącej herbaty przez długi czas bez rdzewienia i wyposażony w wylewkę „Zero Drip”. Zgodzisz się, że jest to najwyższej klasy japoński czajniczek z czerwonego żeliwa.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Żeliwo emaliowane
Kraj pochodzenia : Yamagata – Japonia
Pojemność : 950ml (0,95L) – od 4 do 10 filiżanek w zależności od pojemności
Producent : Wazuqu
Model : Hikime
Kolor: Ciemnoczerwony
Filtr: Zaparzacz ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Konserwacja żeliwnego czajnika
Japoński emaliowany żeliwny czajniczek
Żeliwo, idealne do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Wazuqu
Czajniczki Wazuqu produkowane są przez firmę Kikuchi Hojudo założoną w 1604 roku, zarządzaną przez 15 pokolenie tej samej rodziny. Żeliwo „Wa-zuqu” jest typowe dla Japonii, rzadkie i bardzo czyste.
Zachowano doskonałe techniki przodków. W porównaniu z masowymi metodami produkcji, żeliwne czajniki Wazuqu nie generują praktycznie żadnych odpadów przemysłowych, a ich waga jest zmniejszona średnio o 25% w porównaniu z innymi żeliwnymi czajnikami. Żeliwo jest wykonane w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, co gwarantuje jakość identyczną z jakością czajnika wykonanego z nowych surowców. Opakowanie wykonane z odpadów pochodzących z recyklingu (pszenica) może być utylizowane razem z odpadami spożywczymi.
Każdy żeliwny czajniczek Wazuqu;charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem jakości.
Kolor zmienia się w zależności od światła i będzie ewoluował z czasem, co jest normalnym i naturalnym zjawiskiem.
Żeliwny czajniczek na jakim ogniu?
Żeliwny czajniczek (nie czajnik) nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Emalia wytrzyma bardziej odległe źródła ciepła, takie jak czajniczeke.
Jeśli emalia ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą bez emalii i zostać wchłonięte przez nasze ciała, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć spożywanie kwaśnych owoców, które mogą na dłuższą metę uszkodzić szkliwo.
Pierwsze użycie:
Przepłucz 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą ściereczką.
Zalecenia :
Nie podgrzewać wody bezpośrednio w żeliwnym czajniczku.NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie wstrząsnąć (woda w kontakcie z bokami).
3) Wylej wodę
Operację wykonaj przed włożeniem herbaty, aby korzystała z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Zagotuj wodę do pożądanej temperatury
5) Umieść liście (2 -2,5 g, około łyżeczki na filiżankę) w filtrze. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas
7) Wyjmij zaparzacz, podawaj i ciesz się smakiem!