Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml

334.00

Ten tradycyjny japoński czajniczek jest wykonany z gliny pochodzącej z Tokoname, miasta w Japonii słynącego z gliny, która jest idealna do parzenia zielonej herbaty.

Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml

Ten Tradycyjny japoński czajniczek jest wykonany z gliny z Tokoname, miasta w Japonii słynącego z gliny o właściwościach idealnych do sublimacji zielonej herbaty. Jest to czajniczek z bocznym uchwytem (Yokode Kyusu), który sprawia, że serwowanie herbaty jest szybkie, łatwe i nie wymaga wysiłku. Filtr ze stali nierdzewnej o drobnych oczkach (filtr Ita ami) umieszczony przed wylewką czajniczka przepuszcza tylko najlepszą herbatę.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Terakota – Ceramika –  Kamionka

Pochodzenie: Tokoname – Japonia

Pojemność : 240ml (0,24L)

Kolor : Zielony

Filtr : Stal nierdzewna, typ Ita ami (umieszczony przed wylewką)

Wykonanie: ręcznie

Rzemieślnik: Isshin

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki założonych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek produkcji ceramiki w Japonii.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych barwników (= Char-gake)

./p>

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzna

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Wszechstronny czajniczek (nieporowata glina), ale nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez długi czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 240 ml

334.00

334.00