Wielka pojemność, świetna jakość, ten japoński czajniczek z terakoty widzi szeroki obraz. To shudei kyusu z Tokoname, regionu Japonii najbardziej znanego z wulkanicznej ziemi bogatej w żelazo. Ręcznie wykonany czajniczek jest ozdobiony drobnymi grawerunkami i posiada bardzo drobny filtr z ziemi sasame z piękną równowagą która nie jest zakłócona przez jego dużą pojemność. Dostępny w kolorze czerwonym (wypalanie oksydacyjne) lub czarnym (wypalanie redukcyjne)
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Content : 620ml (0.62L)
Kolor: czerwony lub czarny
Filtr: gliniany, typu sasame (zintegrowany z czajniczkiem przed dzióbkiem)
Wykonanie: Handmade
Warsztat : Isobe
Dowiedz się więcej:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą ujawniając wszystkie aromaty herbaty.
Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie (pełna ekstrakcja składników i aromatów). Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i największe japońskie centrum produkcyjne.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.
Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.
Kyusu jest wypalany przez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina).
Pielęgnacja czajniczka Tokoname
Wewnętrzne
Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty przez długi czas ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem („Culottage”, poprawia i intensyfikuje smak herbaty w miarę upływu czasu).
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.