Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml

485.00

Jego kamionkowy skład bez efektu pamięci oznacza, że może parzyć wszystkie rodzaje herbaty, ale ten wzór Kyusu yokode jest idealny do zielonej herbaty.

Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml
Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml
Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml
Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml
Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml

Ten zielony czajniczek Kyusu to doskonały czajniczek do zielonej herbaty : wykonany z bogatej w żelazo glinki Tokoname, o której mówi się, że poprawia smak zielonej herbaty. Z bocznym uchwytem, aby szybko wylać całą zawartość bez nadmiernego zalewania zielonej herbaty (spowodowałoby to, że byłaby gorzka). Mała pojemność, odpowiednia do wielokrotnego zaparzania najlepszych herbat.

Szybka dostawa we Francji – Do domu w ciągu 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 180ml (0.18L)

Kolor: brązowo-zielony

Filtr: gliniany, typ sasame (zintegrowana kulka przed wylewką)

Wykonanie: Handmade

Autor: Shunshu

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża, może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (bogata w glinę gleba wulkaniczna) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Wypolerowany wygląd uzyskuje się poprzez polerowanie kyusu metalową szpatułką lub szmatką przed wypaleniem.

Kyusu jest wypalane przez utlenianie (czerwona glina) lub redukcję (czarna glina). Niektóre pracownie łączą te dwie techniki (szeroka gama kolorów).

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzna

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Czajniczek (nieporowata glina) nie glazurowany od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem (Culottage która z czasem intensyfikuje smak herbaty).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest wrażliwa na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml
Czajniczek do zielonej herbaty Tokoname 180ml

485.00

485.00