Ten japoński czajniczek został wykonany w Tokoname, regionie Japonii najbardziej znanym z niezwykle wysokiej jakości gliny wulkanicznej.Uwielbiamy jego objętość, bogatą w żelazo glinę idealną do parzenia zielonej herbaty, ręcznie wykonany wzór z drobnymi grawerunkami, filtr ziemny zintegrowany z przodu dziobka i optymalne nalewanie. Idealny czajniczek do delektowania się wszystkimi zielonymi herbatami (i innymi też!).
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay
Origine : Tokoname – Japan
Yokode Kyusu (uchwyt boczny)
Content : 230ml (0.23L)
Kolor: Czarny brąz
Filtr: gliniany, typu sasame (zintegrowany z przodu wylewki czajnika)
Wykonanie: Ręcznie robione na kole garncarskim
Artysta: Gyokko
Dowiedz się więcej:
Kyusu
Tradycyjny japoński czajniczek z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą, ujawniając wszystkie aromaty herbaty.
Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie (pełna ekstrakcja składników i aromatów). Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).
Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.
Piec Tokoname
Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)
.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i największe japońskie centrum produkcyjne.
Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. W przeciwieństwie do innych regionów, gdzie glina jest praktycznie wyczerpana, w Tokoname do dziś znajdują się jej złoża.
Kyusu wypalana w procesie redukcji (czarna glina).
Pielęgnacja czajniczka Tokoname
Wewnętrzne
Czyścić wyłącznie czystą wodą i miękką ściereczką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.
Wewnętrzne
Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).
Suszyć
na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.
Czajniczek (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty przez długi czas ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem („Culottage”, poprawia i intensyfikuje smak herbaty w miarę upływu czasu).
Ostrzeżenie
Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:
– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku
– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą
.