Nasz żeliwny czajniczek Libellule to czarny japoński żeliwny czajniczek wyprodukowany w Japonii przez Iwachu, słynną odlewnię Nanbu Tekki w Iwate.Uwielbiamy jego płaski kształt, elegancki, trwały czarny lub czarno-złoty kolor, najwyższej jakości emaliowane wnętrze i 2 dostępne pojemności& od 500ml do 1.2L aby umożliwić obsługę wielu gości.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Pochodzenie : Morioka – Japonia
Producent : Iwachu
Pojemność : 500ml (0.5L) – od 2 do 4 filiżanek w zależności od pojemności lub 1200ml (1.2L) – od 4 do 10 filiżanek w zależności od pojemności
Kolor:Czarny lub Czarno-złoty
Model:Dragonfly
Filtr : Kosz ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczek
Dowiedz się więcej:
Czajniczek żeliwny z emalią
Żeliwo, idealne do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Enamelowa powłoka wewnątrz, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Japoński czajniczek Iwachu
Każdy czajniczek Iwachu jest wyprodukowany w Japonii i opatrzony ich pieczęcią gwarantującą ich najwyższą jakość.
Proces produkcji trwa około 3 tygodni:
Przygotowanie form
Odlewanie płynnego żelaza
- .
Wewnętrzne/zewnętrzne formy rozbite, czajniczek wyczyszczony
Równe krawędzie przycięte szlifierką
- ./p>
Wewnętrzne emaliowane / zewnętrzne malowane
Nadmiar koloru usunięty, farba patynowana suchą szmatką
Kontrola jakości na każdym etapie i przed pakowaniem.
Żeliwny imbryk na jakim ogniu?
To jest żeliwny imbryk, a nie czajnik. Nie powinien być w bezpośrednim kontakcie ze źródłem ciepła. Warstwa emalii wytrzyma bardziej odległe źródła ciepła, takie jak kuchenka teapot stove, bez żadnych problemów.
Jeśli warstwa emalii zostałaby uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo czajnika jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć picie kwaśnych owoców, które mogą uszkodzić szkliwo w dłuższej perspektywie.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku. NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę (rondel/czajnik)
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie wstrząsnąć (woda styka się z bokami).
3) Wylej wodę
Należy to zrobić przed włożeniem liści herbaty, aby mogły one korzystać z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście herbaty (2 do 2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w filtrze, który ma być umieszczony w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od rodzaju herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz i ciesz się smakiem
.