Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml

334.00

Oryginalny, tradycyjny japoński czajniczek, wykonany ręcznie z gliny Tokoname (najlepszej w Japonii) o nienagannej jakości.

Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml

Wykonany ręcznie z gliny Tokoname, słynnej gliny Shudei o nienagannej jakości i najbardziej znanej w Japonii, ten kyusu jest tradycyjnym japońskim czajniczkiem. Jest dostępny w 2 wersjach do skutecznego filtrowania zielonej herbaty: wyposażony w duży filtr sasame z wieloma małymi otworami lub filtr ze stali nierdzewnej z drobnym sitkiem. Uwielbiamy jego delikatne grawerunki, dużą objętość i wyważenie.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay 

Pochodzenie: Tokoname – Japonia

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Zawartość: 500ml (0.5L)

Kolor: Pomarańczowy czerwony.

Renderowanie kolorów zależy od oświetlenia, typu ekranu i rozdzielczości

Filtr: gliniany, typu sasame (zintegrowany z przodu wylewki) lub obi ami (ze stali nierdzewnej biegnący dookoła czajniczka)

Wykonanie: ręcznie

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą, ujawniając wszystkie aromaty herbaty.

Filtr przed wylewką: herbata unosi się i parzy swobodnie (pełna ekstrakcja składników i aromatów). Herbata pozostaje świeża, może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (bogata w glinę gleba wulkaniczna) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.

Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i największe japońskie centrum produkcyjne.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza. W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w oksydacji (czerwona glina).

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Czajniczek (nieporowata glina) nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty przez długi czas ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem („Culottage”, poprawia i intensyfikuje smak herbaty w miarę upływu czasu).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml
Tradycyjny japoński czajniczek Tokoname 500 ml

334.00

334.00