Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml

352.00

Najsłynniejszy japoński gliniany czajniczek pochodzi z Tokoname. Jakość bogatej w żelazo gliny, ergonomia, nalewanie – ma wszystko.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml

Japoński czajniczek terakotowy o najlepszej reputacji pochodzi od Tokoname. Wysokiej jakości glina bogata w żelazo, ergonomia, nalewanie, estetyka, ręczne wykonanie, ten czajniczek z Japonii (kyusu w języku japońskim) łączy w sobie wszystkie cechy dla optymalnego smakowania najlepszych herbat.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Stoneware

Origine : Tokoname – Japan

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 290ml (0.29L)

Kolor: szary i piaskowy

Filtr: stal nierdzewna, typ obi ami (otacza czajniczek)

Wykonanie: Handmade

Warsztat produkcyjny: Isobe

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą, ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼), najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejszy ośrodek japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

Aby uzyskać Kyusu o różnych kolorach, garncarz rozpyla mieszankę czerwonej gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake)< na uformowane kyusu./span>

Pielęgnacja czajniczka Tokoname

Wewnętrzne

Tylko czystą wodą i miękką ściereczką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie należy jej usuwać (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na czystej ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Wszechstronny czajniczek (nieporowata glina), ale nieszkliwiony od wewnątrz: zalecany przez długi czas do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem. Z czasem poprawia ona i intensyfikuje smak herbaty.

Ostrzeżenie 

 Ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 290ml

352.00

352.00