Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml

334.00

Kultowym japońskim czajnikiem jest yokode kyusu, ceramiczna patelnia z bocznym uchwytem. Ten piękny japoński czajniczek został wykonany z gliny Tokoname.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml

Symbolicznym japońskim imbrykiem jest yokode kyusu, ceramiczna patelnia z bocznym uchwytem. Ten wspaniały japoński czajniczek jest wykonany z Tokoname Earth, ze zintegrowanym filtrem przed dziobkiem. Prosty i wyważony kształt, wykonany z bogatej w żelazo czerwonej gliny wypalanej w procesie redukcji, aby stała się czarna, to czajniczek o doskonałym stosunku jakości do ceny.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – ceramika – glina

Pochodzenie: Tokoname – Japonia

Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Zawartość: 370ml (0,37L)

Kolor: Czarny

Filtr: gliniany, typu sasame (gliniana kulka zintegrowana z przodu wylewki)

Produkcja: Ręcznie

Warsztat produkcji : Isobe

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor (bogata w żelazo, o specyficznych właściwościach pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal ma złoża.

Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w redukcji (czarna glina)

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką szmatką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie należy jej usuwać (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Czajniczek uniwersalny  (nieporowata glina) nie glazurowany od wewnątrz: zalecany do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem  (poprawia i intensyfikuje smak herbaty z upływem czasu).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 370ml

334.00

334.00