Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml

441.00

Nigdy nie przestajemy podziwiać tego japońskiego czajniczka w kwiaty. Delikatne rzemiosło Tokoname dało początek temu glinianemu Kyusu.

Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml
Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml
Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml
Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml
Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml

Nigdy nie przestajemy podziwiać tego doskonałego japońskiego czajniczka w kwiaty. Delikatne, skrupulatne rzemiosło zrodziło w Tokoname to gliniane Kyusu ozdobione motywami kwiatowymi. Degustacja zielonej herbaty, oprócz sublimacji dzięki właściwościom słynnej ziemi Tokoname i optymalnym cechom tego czajniczka (równowaga, gliniany filtr, nalewanie), będzie również niekończącą się przyjemnością dla oczu.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 200ml (0.2L)

Kolor: czarno-biały – czerwony, zielony i złoty wzór kwiatowy

Filtr: Gliniany, typu Sasame (wielootworowa kulka z tej samej gliny co czajniczek, umieszczona przed dzióbkiem)

Wykonanie : Ręczne modelowanie

Autor: Shoho

Znajdź więcej :

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed wylewką : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w redukcji (czarna glina)

Pielęgnacja czajniczka Tokoname

Wewnętrzne

Tylko czysta woda i miękka ściereczka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Przeznaczony do czajniczka (nieporowata glina) nieszkliwionego od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem (z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest&nbspmateriałem&nbspwrażliwym na szok termiczny , który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml
Dzbanek do herbaty Tokoname Japanese Flower 200ml

441.00

441.00