Gaiwan Jade Teapot 140ml

334.00

Ten mały porcelanowy czajniczek Jade jest naprawdę piękny. Gradacja bieli i zieleni koloruje ten gaiwan, dzbanek i pasujące filiżanki.

Gaiwan Jade Teapot 140ml
Gaiwan Jade Teapot 140ml
Gaiwan Jade Teapot 140ml
Gaiwan Jade Teapot 140ml
Gaiwan Jade Teapot 140ml

Ten mały czajniczek z jadeitowej porcelany jest piękny. Chińczycy nazywali ten rodzaj porcelany wypalanej w temperaturze 1400°C „kamieniem 5 kolorów”. Jest to rzeczywiście wyjątkowa gradacja, która barwi ten piękny gaiwan. Jadeitowy czajniczek, aby cieszyć się herbatą w Gong Fu Cha, a dlaczego nie? 

Materiał: terakota – ceramika – porcelana jadeitowa

Pochodzenie: Chiny

Zawartość: gaiwan około 140 ml (0,14 l)

Wymiary: około 9,8 x 9.7cm

Kolor: Zielony, Różowy, Niebieski, Biały, Szary Marmur lub Zielony Marmur

Bez filtra (pokrywka pełni rolę filtra)

Dostawa 3 do 4 tygodni

Dowiedz się jak używać gaiwan

Dowiedz się więcej

Gaiwan: mały pojemnik do parzenia herbaty.

Teapot oznaczający po chińsku „miskę z pokrywką”. Używany w Chinach od czasów dynastii Ching (1644-1912). Gaiwan (wymawiane gaiwan) jest na tyle mały, że można go chwycić w jedną rękę.

Zalety gaiwana

Kilkukrotne rafinowanie liści herbaty.

Doskonały do wielokrotnych naparów, najczęściej do herbat oolong, zielonych, białych i pu erh. Czarne herbaty („czerwone herbaty” w Chinach) rzadziej zachowują swój smak podczas wielokrotnego parzenia.

Kontroluj napar.

Ponieważ liście swobodnie unoszą się w gaiwanie, możesz podziwiać, jak uwalniają swój smak i lepiej ocenić, kiedy zatrzymać napar.

Używanie gaiwana

Umieszczanie liści herbaty w miseczce.

Ilość zależy od mocy herbaty, rozmiaru gaiwana i osobistych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, należy użyć więcej niż w czajniczku i parzyć przez krótszy czas.

Dodaj gorącą wodę

Jej temperatura różni się w zależności od rodzaju herbaty. Użyj pokrywki do wymieszania liści.

Odłóż pokrywkę na filiżankę

po zakończeniu parzenia (od 10 sekund do kilku minut). Przechyl pokrywkę tak, aby była lekko przekrzywiona. Powinien być wystarczająco duży otwór, aby umożliwić odpływ wody, ale wystarczająco mały, aby zapobiec wydostawaniu się liści.

Przytrzymaj Gaiwan.

Doświadcz, aby znaleźć metodę, która wydaje ci się najbardziej naturalna. Spróbuj użyć kciuka i środkowego palca do przytrzymania rozszerzonej krawędzi miski. Następnie użyj palca wskazującego lub stawu wskazującego, aby mocno przytrzymać pokrywkę. Raz lub dwa poparzysz sobie palce, zanim zrobisz to dobrze, to normalne!

Wlej herbatę z gaiwana do filiżanki.

Trzymaj gaiwan mocno, przechylając go w kierunku filiżanki lub dzbanka, jeśli chcesz podać kilku osobom równomierny napar. Rób to pewnie, herbata będzie się delikatnie rozlewać. Potrząśnij gaiwanem kilka razy, aby upewnić się, że cały płyn wypłynął. Jeśli pozostawisz w nim herbatę, będzie się ona nadal parzyć i będzie miała gorzki smak.

Kiedy będziesz gotowy, dodaj więcej gorącej wody i ponownie zaparz liście.

.
Gaiwan Jade Teapot 140ml
Gaiwan Jade Teapot 140ml

334.00

334.00