Ten elegancki i oryginalny Green Cast Iron Teapot o zaokrąglonym kształcie jest ręcznie wykonany w Japonii przez Oiharu. Jego aktywowane żeliwo i emaliowane wnętrze oznaczają, że z czasem będzie odporny na rdzę, a dzięki wyjmowanemu filtrowi ze stali nierdzewnej może parzyć i utrzymywać w cieple wszystkie rodzaje herbat i naparów.Dzięki wysokiej jakości konstrukcji ten tetsubin kyusu będzie służył przez wiele lat, jeśli będziesz o niego dobrze dbać.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Producent : Oiharu
Pochodzenie: Oshu – Japonia
Pojemność : 600ml (0,6L) – od 2 do 6 filiżanek w zależności od pojemności
Kolor: Zielony
Model: Argyle
Filtr : Stal nierdzewna, wyjmowany
Konserwacja żeliwnego czajnika
Znajdź więcej:
Czajniczek z żeliwa emaliowanego
Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go.
Enamelowa powłoka wewnątrz, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Japońskie czajniki Oiharu
Czajniki Oiharu są produkowane w Japonii przy użyciu tradycyjnych i rzemieślniczych technik.Oiharu produkuje swoje czajniki w Oshu z całą umiejętnością i wyrafinowaniem, które charakteryzują sztukę „Nambu Tekki”.
Prefektura Iwate należąca do regionu Tohoku jest obecnie sercem japońskiej produkcji żeliwnych czajników.
Kolor tego zielonego żeliwnego czajnika będzie ewoluował wraz z upływem czasu i ciemniał, tworząc unikalną patynę, która gwarantuje jego długowieczność.
Żeliwny imbryk na jakim ogniu?
To jest żeliwny imbryk, a nie czajnik, nieprzeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Warstwa emalii wytrzyma bardziej odległe źródła ciepła, takie jak piec czajnikowy.
Jeśli warstwa emalii ulegnie uszkodzeniu (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo czajnika jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Należy jednak ograniczyć picie kwaśnych owoców, które mogą uszkodzić szkliwo w dłuższej perspektywie.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku. NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę (rondel/czajnik)
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie wstrząsnąć (woda styka się z bokami).
3) Wylej wodę
Należy to zrobić przed włożeniem liści herbaty, aby mogły one korzystać z delikatnego wilgotnego ciepła.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście herbaty (2-2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w filtrze, który ma być umieszczony w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz, podawaj
.