Oto starożytna wersja Cast Iron Teapot, po japońsku Tetsubin. Jest to nieszkliwiony czajnik z surowego żeliwa, który umożliwia podgrzewanie wody na wszystkich rodzajach ognia, od węgla drzewnego po indukcję. Wykonany przez wykwalifikowanych chińskich rzemieślników przy użyciu tradycyjnych metod, ozdobiony pięknymi grawerunkami w kształcie fali, ten dobrze utrzymany żeliwny czajnik będzie służył przez dziesięciolecia.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Nieszkliwione żeliwo – mosiężna pokrywa i uchwyt
Czajnik odpowiedni do wszystkich palników LOW POWER: gazowe, kuchenka opalana drewnem, indukcja (jeśli średnica płyty pasuje do średnicy dna czajnika), elektryczne, witroceramiczne
Styl : japoński, typ Tetsubin
Pochodzenie : Chiny
Pojemność : około 1200ml (1.2L) – pojemność użytkowa od 1/2 do 2/3 tj. od 600 do 800ml
Kolor : brązowo-czarny
Bez filtra
Entretien bouilloire en fonte
Dowiedz się więcej :
Nieszkliwiony czajnik żeliwny
Do gotowania wody na herbatę
Chropowata powierzchnia pozwala cząsteczkom chropowata powierzchnia pozwala cząsteczkom biodostępnego żelaza przenikać do wody podczas gotowania. Herbata zaparzona przy użyciu tej wody jest delikatniejsza i słodsza.
Ciesz się również korzyściami zdrowotnymi płynącymi z suplementu żelaza przy każdej filiżance.
Porady dotyczące użytkowania
.- NIGDY nie podgrzewaj żeliwnego czajnika na pusto
Najpierw napełnij tetsubin wodą.
– Nie wlewaj zimnej wody do gorącego czajnika
Szok termiczny może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, nawet w przypadku najlepszej jakości żeliwa.
– Napełnij czajnik nie więcej niż do 2/3
W przeciwnym razie wrząca woda może się przelać.
– Podgrzewaj na małym ogniu (unikaj szoku termicznego).
NIE NADAJE SIĘ DO MIKROFALÓWEK
Gdy woda gotuje się na wolnym ogniu przez 1 minutę, można przelać ją do czajnika. Aby cieszyć się wodą bogatą w bioprzyswajalne żelazo, należy pozostawić ją na wolnym ogniu przez 30 minut w czajniku Tetsubin.
Upewnij się, że dodałeś wystarczającą ilość wody, aby czajnik nie zagotował się pusty!
Uchwyt, pokrętło i pokrywka mogą być bardzo gorące. Należy uważać na parzącą parę która może wydostać się nagle po zdjęciu pokrywki. Aby wylać gorącą wodę, należy zabezpieczyć dłoń suchą szmatką lub uchwytem do garnków, nałożyć na pokrywkę grubą szmatkę lub użyć zacisku do pokrywki.
– Nie kładź tetsubiny na ogniu
aby zapobiec jej nagrzaniu.
Jeśli przygotowujesz napar bezpośrednio w czajniku, jego kolor będzie ciemniejszy (nieszkodliwa i normalna reakcja).
Czajnik nie jest emaliowany, a żeliwo jest materiałem lekko porowatym, który będzie się osadzał podczas parzenia. Odradzamy przygotowywanie w nim naparów owocowych lub pikantnych: zapewnij osobny czajniczek i używaj tetsubiny wyłącznie jako czajnika.
– Całkowicie opróżnij czajnik, pozostaw do wyschnięcia bez pokrywki
Nie pozostawiaj wody do ostygnięcia w czajniku;aby opóźnić pojawienie się rdzy (nieszkodliwe)
– Nie czyścić wnętrza
Wystarczy przepłukać czystą wodą.NIE UŻYWAĆ detergentów ani olejów
>>.