Udane połączenie nowoczesności i tradycji, nasz Oigen Japanese Cast Iron Teapot ma wszystko: emaliowany na czarno żeliwny korpus, porcelanową pokrywkę, dużą pojemność, nienaganną jakość. Ten najwyższej klasy czajniczek, stworzony w jednej z najstarszych japońskich odlewni, nada każdej Twojej degustacji smak wieczności.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowany żeliwny imbryk, porcelanowa pokrywka
Producent : Oigen
Pochodzenie: Kioto – Japonia
Pojemność : 900ml (0,9L) – od 3 do 9 filiżanek w zależności od pojemności
Wymiary: 21 x 18 x 16cm
Waga: 1.9Kg
Kolor: Czarno-srebrny
Model : Ichimatsu – Kaiori Collection – T. Nishikawa & Co
Filtr: koszyczek ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Konserwacja żeliwnego czajnika
Znajdź więcej:
Czajniczek żeliwny emaliowany
Żeliwo, idealne do szybkiego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go. Emaliowane wnętrze, całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Czajniczek Żeliwny Oigen
Założona w 1852 roku firma Oigen jest jednym z najstarszych (i najbardziej renomowanych) japońskich producentów żeliwnych czajniczków. Każdy czajniczek wykonany jest z unikalnej ceramicznej formy, która jest ręcznie formowana i niszczona po wyprodukowaniu czajniczka. Bardzo wytrzymałe czajniki Oigen mają tę zaletę, że utrzymują gorącą herbatę przez długie godziny dzięki jakości użytego żeliwa.
Każdy czajniczek Oigen jest ręcznie wytwarzany w Japonii w tradycyjny sposób podczas procesu trwającego około 3 tygodni i opatrzony pieczęcią gwarantującą jego najwyższą jakość.
Żeliwny czajniczek z porcelanową pokrywką
Przekazując technikę przez wieki, niewielkie modyfikacje mogą dać początek wspaniałym nowym produktom. Tak jest w przypadku kolekcji Kaiori firmy T. Nishikawa & Co, której motto brzmi „Znajdowanie przyjemności w świetle” i która doskonale ucieleśnia połączenie nowoczesności z japońską tradycją naczyń Kiyomizu.
Czajniczek Kiyoto
Kiyomizu-Yaki (清水焼) to rodzaj naczyń Kyō tradycyjnie pozyskiwanych z dzielnicy Gojōzaka w pobliżu świątyni Kiyomizu w Kioto. Ta wysokiej jakości ceramika, łącząca w sobie solidność i lekkość, zapewni ci lata satysfakcjonujących doświadczeń. A jako prezent będzie klejnotem rzadkiego wyrafinowania.
Żeliwny czajniczek na jakim ogniu?
Ten produkt to żeliwny czajniczek (nie czajnik). Należy unikać bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła Emalia bezpiecznie wytrzyma delikatniejsze, bardziej odległe ciepło, za pośrednictwem pieca do czajnika.
Jeśli warstwa emalii zostanie uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nieskazitelnej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku. NIE NADAJE SIĘ do kuchenki mikrofalowej ani zmywarki. Nie używać detergentów.
1) Zagotuj wodę (rondel/czajnik)
2) Wlej trochę wrzącej wody do czajnika, delikatnie nim potrząśnij (woda styka się z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do pożądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście (2-2,5 g, tj. około jednej łyżki na filiżankę) w koszyku umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz, podawaj
.