Oto zabytkowa wersja słynnego czajnika Arare marki Iwachu o dużej pojemności. Choć może wyglądać jak starożytny japoński czajniczek żeliwny, jest to zupełnie nowy czajniczek wykonany przez mistrzów rzemiosła Iwachu w Japonii. Oryginalny, antyczny Nambu Tekki w nowoczesnej emaliowanej wersji wyposażony w koszyk ze stali nierdzewnej do parzenia i utrzymywania w cieple wszystkich herbat, herbat ziołowych i innych naparów przygotowywanych w dużych ilościach.
Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Producent : Iwachu
Pochodzenie: Morioka – Japonia
Pojemność: 1200ml (1.2L) – od 4 do 12 filiżanek w zależności od pojemności
Kolor: Antique Gold Brown
Model : Arare
Filtr: koszyk ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczek
Dowiedz się więcej:
Czajniczek żeliwny emaliowany
Wewnętrzna powłoka emaliowana, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Żeliwo, idealne do szybkiego magazynowania ciepła i jego harmonijnego uwalniania.
Japoński czajniczek Iwachu
Każdy czajniczek Iwachu jest wyprodukowany w Japonii i opatrzony ich pieczęcią gwarantującą najwyższą jakość.
Proces produkcji trwa około 3 tygodni:
Przygotowanie form
Odlewanie płynnego żelaza
- .
Wewnętrzne/zewnętrzne formy rozbite, czajniczek wyczyszczony
Równe krawędzie przycięte szlifierką
- ./p>
Wewnętrzne emaliowane / zewnętrzne malowane
Nadmiar koloru usunięty, farba patynowana suchą szmatką
Kontrola jakości na każdym etapie i przed pakowaniem.
Kolor czajnika będzie ewoluował wraz z upływem czasu, nadając czajnikowi unikalną patynę, świadectwo upływu czasu i gwarancję jego autentyczności.
Czajniczek żeliwny Arare
Wzór na tym czajniczku nazywa się Arare, co po japońsku oznacza „grad”.
Czajniczek żeliwny na jakim ogniu?
Czajniczek żeliwny (nie czajnik) nie jest przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Emalia wytrzyma ciepło dalej, przez piec do czajnika.
Jeśli warstwa emalii zostałaby uszkodzona (niewłaściwe użytkowanie), żeliwo jest nienagannej jakości. Cząsteczki żelaza, które mogą wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii i zostać wchłonięte przez nasz organizm, są nieszkodliwe dla zdrowia.
Wyjmowany filtr ze stali nierdzewnej
Nadaje się do wszystkich naparów. Ogranicz te z kwaśnych owoców, które mogłyby uszkodzić szkliwo na dłuższą metę.
Pierwsze użycie czajniczka:
Przepłucz go 3 do 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w czajniku. NIE NADAJE SIĘ DO MIKROFALÓWEK ani zmywarek. Nie używać detergentów.
1) Zagotować wodę (rondel/czajnik)
2) Wlać trochę wrzącej wody do czajniczka, delikatnie wstrząsnąć (woda styka się z bokami).
3) Wylać wodę
Operację należy wykonać przed włożeniem liści herbaty, dzięki czemu zyskają one delikatne wilgotne ciepło.
4) Doprowadź wodę (najlepiej filtrowaną lub o niskiej zawartości minerałów) do żądanej temperatury (w zależności od przygotowywanej herbaty)
5) Umieść liście (2-2,5 g, około jednej łyżki na filiżankę) w zaparzaczu umieszczonym w czajniczku. Wlej wodę
6) Zaparzaj przez odpowiedni czas (w zależności od rodzaju herbaty)
7) Wyjmij zaparzacz i ciesz się smakiem
.