Postaw na oryginalność, pozostając modnym dzięki naszemu Cast Iron Teapot Scandinavian Design. Ten wyprodukowany w Japonii czajniczek Wazuqu; ma pełną wysokość, kwadratowy uchwyt, emaliowane wnętrze i wyjmowany filtr koszowy ze stali nierdzewnej.Czarny żeliwny czajniczek o nienagannej jakości, wyprodukowany w przyjaznym dla środowiska procesie produkcyjnym, w 70% z żeliwa pochodzącego z recyklingu.
Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych
Materiał : Emaliowane żeliwo
Pochodzenie: Yamagata (Japonia)
Producent: Wazuqu
Pojemność: 600ml (0,6L)
Model: WABI
Kolor : Czarny
Filtr : Ze stali nierdzewnej, wyjmowany
Dbanie o żeliwny czajniczekDowiedz się więcej o cechach produktu:
Materiał: Emaliowane żeliwo
Istnieją dwa rodzaje żeliwnych naczyń pod ogólnym terminem „Cast Iron Teapot”:
Czajnik żeliwny
Tetsubin w języku japońskim, tradycyjny przedmiot, wykonany z żeliwa nie emaliowanego wewnątrz i używany do gotowania wody na herbatę.
Żeliwny czajniczek
Tetsubin Kyusu w języku japońskim, emaliowany wewnątrz, przeznaczony do przechowywania liści herbaty i wrzącej wody do naparu, ale nie do umieszczania na żywym ogniu w celu podgrzania wody.
Emaliowany żeliwny czajniczek pojawił się później niż tetsubin, aby skorzystać z termicznych zalet żeliwa (doskonałe zatrzymywanie ciepła) i zaparzyć dowolną herbatę w jednym narzędziu.
Nasz żeliwny czajniczek o skandynawskim designie jest rzeczywiście żeliwnym czajniczkiem,
więc wewnątrz pokryty jest warstwą nieskazitelnej emalii spożywczej, całkowicie bezpiecznej dla zdrowia. Lakier ten usuwa niewielką porowatość żeliwa, a czajniczek staje się doskonale zapamiętującym się narzędziem, w którym można parzyć różne rodzaje herbat jedna po drugiej, od herbat owocowych, przez najłagodniejsze zwykłe herbaty, po najmocniejsze czarne herbaty bez mieszania się aromatów.
Żeliwo jest idealnym materiałem do szybkiego i długotrwałego przechowywania ciepła i harmonijnego uwalniania go.
Japoński czajniczek
Pierwsze żeliwne czajniczki pojawiły się w Chinach w IV wieku p.n.e. i zostały zaadoptowane przez Japończyków, którzy na przestrzeni wieków uczynili z nich nie tylko narzędzie codziennego użytku, ale także niezbędny przedmiot dekoracyjny. Ten czajniczek jest „made in Japan”, wyprodukowany w Japonii w mieście Yamagata.
Czajniczek Wazuqu
Nasza kolekcja czajniczków Wazuqu jest produkowana przez firmę Kikuchi Hojudo. Firma ta została założona w 1604 roku i jest obecnie prowadzona przez 15. pokolenie tej samej rodziny. Żeliwo „Wa-zuqu” jest typowym japońskim żeliwem, rzadkim i bardzo czystym.
Doskonałe techniki rzemieślnicze przodków zostały zachowane do dziś, a żeliwo ma niezrównaną jakość i czystość. W porównaniu z masowymi metodami produkcji, produkcja żeliwnych czajników Wazuqu w 99% przypadków nie generuje odpadów przemysłowych. Co więcej, żeliwo używane przez tę japońską odlewnię jest wykonane w 70% z materiałów pochodzących z recyklingu, gwarantując jednocześnie jakość identyczną z jakością czajnika wykonanego z nowych surowców. Co więcej, w trosce o środowisko, opakowania czajników Wazuqu wykonane są z odpadów pochodzących z recyklingu mąki pszennej. Emalia jest wypalana w wyższych temperaturach niż produkty z innych części Japonii, a wyrafinowane techniki zmniejszają wagę czajników średnio o 25% w porównaniu z innymi japońskimi czajnikami żeliwnymi.
Co więcej, dzięki szczególnej uwadze poświęconej dzióbkowi, jest on całkowicie „niekapiący”.
Każdy żeliwny czajniczek z warsztatu Kikuchi Hojudo ma zatembardzo wysoki standard jakości.
Ten współcześnie zaprojektowany model nosi nazwę Wabi.
Pojemność: 600 ml (1 litr)
Żeliwny czajniczek o średniej pojemności jest odpowiedni, w zależności od ilości serwowanej herbaty, dla 2 do 6 osób.
Jeśli zdecydujesz się przygotować herbatę z Gong Fu Cha, która wymaga delektowania się każdą kroplą cennego napoju, ten czajniczek jest wystarczająco duży na 5 do 6 filiżanek. Kiedy pijesz herbatę w Gong Fu Cha, wybierasz jakość zamiast ilości i poświęcasz czas na delektowanie się nią. Filiżanki w tym przypadku mają pojemność od 20 do 50 ml i do około 100 ml.
Jeśli wolisz pić duże filiżanki, kubki lub miski herbaty (ogólnie od 250 do 350 ml), żeliwny czajniczek w tym przypadku będzie miał wystarczającą pojemność, aby obsłużyć od 2 do 3 osób.
Którego żeliwnego imbryka używać na jakim ogniu?
Należy pamiętać, że jest to żeliwny imbryk, a nie czajnik. Dlatego nie jest on przeznaczony do bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła i nie powinien być umieszczany bezpośrednio na płycie elektrycznej, piecu gazowym, piecu na drewno itp. To, co warstwa emalii będzie w stanie wytrzymać bez przeszkód, to bardziej odległe źródło ciepła, takie jak podgrzewacz do garnków, który występuje oczywiście w wersji żeliwnej, ale także szklanej, ceramicznej, ……
Żeliwny czajniczek nie jest kompatybilny z ogrzewaniem mikrofalowym.
Jeśli przez przypadek warstwa emalii zostałaby uszkodzona w wyniku niewłaściwego użytkowania (na przykład używania jako czajnika lub nieodpowiednich przyborów kuchennych), żeliwo czajnika, które znajduje się pod lakierem, jest nienagannej jakości, a cząsteczki żelaza, które mogłyby wejść w kontakt z wodą w przypadku braku emalii, a zatem mogłyby zostać potencjalnie wchłonięte przez nasze ciała, są całkowicie nieszkodliwe dla naszego zdrowia.
Czarny żeliwny czajniczek
Ponadczasowy i ponadczasowy, ten czarny japoński żeliwny czajniczek będzie z Tobą przez wiele, wiele lat.
Wyjmowane sitko ze stali nierdzewnej
Żeliwny czajniczek posiada wyjmowany zaparzacz ze stali nierdzewnej w kształcie koszyczka.
Jest bardzo łatwy w użyciu: umieść żądaną ilość sypkiej herbaty w zaparzaczu (w zależności od rodzaju herbaty i ilości potrzebnej gorącej wody) lub umieść torebkę herbaty bezpośrednio w koszyku. Gdy woda w czajniku osiągnie pożądaną temperaturę, wlej niewielką ilość do żeliwnego czajnika, aby ogrzać boki. Następnie umieść koszyczek w czajniczku i wlej żądaną ilość gorącej wody. Pozostaw do zaparzenia na 2-3-7 minut, w zależności od rodzaju parzonej herbaty (postępuj zgodnie z instrukcjami dostawcy herbaty).
Żeliwo jest materiałem lekko porowatym, ale dzięki emalii pokrywającej ścianki żeliwnego czajnika stało się idealnie neutralne i pozbawione pamięci. Z tego powodu w emaliowanym żeliwnym czajniczku można parzyć dowolną herbatę, nawet herbaty o bardzo silnym aromacie, zmieszane z owocami lub przyprawami. Żeliwo bardzo dobrze przewodzi i zatrzymuje ciepło, więc pamiętaj, aby dostosować temperaturę wlewanej do niego wody, jeśli chcesz zaparzyć zieloną lub białą herbatę (które są bardziej delikatne) bez gotowania liści herbaty.
Przed pierwszym użyciem żeliwnego czajnika:
Przepłucz go 3 lub 4 razy wrzącą wodą. Wytrzyj zewnętrzną i wewnętrzną stronę suchą szmatką.
Używanie żeliwnego czajnika:
WAŻNE: Nie podgrzewaj wody bezpośrednio w żeliwnym czajniku i nie używaj żeliwnego czajnika na płycie grzewczej, ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
1) Zagotuj wodę w rondlu lub czajniku
2) Wlej 1 cm wrzącej wody do czajnika i delikatnie nim potrząśnij, aby woda zetknęła się z bokami.
3) Wylej wodę
Robisz to tuż przed włożeniem liści herbaty, aby mogły one skorzystać z delikatnego, wilgotnego ciepła.
4) Doprowadź wodę (najlepiej o niskiej zawartości minerałów lub przefiltrowaną) do wrzenia do pożądanej temperatury w zależności od herbaty, którą chcesz przygotować (pomyśl o czajniku z regulacją temperatury lub czajniku z regulacją temperatury)
5) Umieść liście herbaty w czajniku.5) Umieść liście herbaty (2 do 2,5 g lub łyżeczkę na filiżankę) w filtrze ze stali nierdzewnej, a następnie umieść go w czajniczku i zalej wodą
6) Pozostaw do zaparzenia na odpowiednią ilość czasu w zależności od przygotowywanej herbaty
7) Wyjmij zaparzacz, aby zatrzymać napar i ciesz się nim!
Czyszczenie żeliwnego czajniczka:
Żeliwny czajniczek NIE nadaje się do mycia w zmywarce ani do czyszczenia detergentami. Unikaj kontaktu zewnętrznych ścianek czajniczka z solą lub tłuszczami, które mogą go poplamić.
1) Zagotuj wodę
Żeliwny czajniczek jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii.
2) Zdejmij pokrywkę i zaparzacz (wyjmowany filtr) z czajniczka.
3) Wlej trochę wrzącej wody do czajniczka
Woda musi mieć kontakt z całym czajniczkiem. Jeśli po prostu wlejesz ją na dno, zdezynfekowana zostanie tylko dolna część emaliowanego żeliwnego czajnika.
4) Opróżnij czajniczek
Poczekaj, aż czajniczek ostygnie. Większość wody wyparuje sama. Dokładnie osusz pozostałą wilgoć, wewnątrz i na zewnątrz, miękką ściereczką.
5) Odwróć czajniczek do góry dnem na ściereczce
To zapewni usunięcie wszystkich śladów wody.
6) Wyczyść wyjmowany filtr
Nie zapomnij wyczyścić zaparzacza i dobrze go wysuszyć.
Dzięki tej niewielkiej regularnej konserwacji Twój emaliowany żeliwny czajniczek będzie Ci służył przez całe życie.
Jak wyczyścić zardzewiały żeliwny czajniczek?
Chociaż żeliwo japońskich czajników jest aktywowane, aby naturalnie opierać się rdzy, a wnętrze czajnika jest emaliowane, rdza może pojawić się wraz z upływem lat. Podczas gdy na Wschodzie nie boją się jej, a nawet czasami jej szukają, i chociaż jest całkowicie nieszkodliwa dla zdrowia, rdza jest mniej popularna wśród ludzi Zachodu, którzy nie są do niej przyzwyczajeni. Jeśli jednak zauważysz ślady rdzy i zechcesz sprawić, by zniknęły, zielona herbata przyjdzie ci na ratunek:
Napełnij czajniczek zużytymi liśćmi herbaty
Wlej wrzącą wodę.
Pozostaw na 20 minut,
Wyrzuć i
Spłucz !