Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml

307.00

Piękny japoński gliniany czajniczek Tokoname. Wykonany w Japonii przy użyciu gliny z jednego z 6 „starych pieców” w Japonii, łączy w sobie piękno i jakość.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml

Oto prosty i piękny japoński gliniany czajniczek od Tokoname. Wykonany w Japonii ze słynnej gliny shudei z jednego z 6 japońskich „starych pieców”, ten yokode kyusu łączy w sobie piękno, równowagę, jakość, harmonię, ergonomię, doskonałą filtrację….  wiele zalet, dlatego szczególnie nadaje się do degustacji zielonej herbaty.

Szybka dostawa na terenie Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 330ml (0.33L)

Kolor: Czerwony

Filtr: Gliniany, typ sasame (spłaszczona wielootworowa gliniana kula, zintegrowana przed wylewką)

Wykonanie: ręcznie

Warsztat produkcyjny : Isobe

Dowiedz się więcej:

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed dziobkiem: herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Wypolerowany wygląd bez glazurowania wynika z polerowania Kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Kyusu wypalany w procesie utleniania (czerwona glina)

Konserwacja czajniczka Tokoname

Zewnętrzna

Tylko czystą wodą i miękką szmatką. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzna

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Przeznaczony do czajniczka (nieporowata glina) nieszkliwionego od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem (z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty).

Ostrzeżenie 

Ceramika ceramika, nawet najlepszej jakości, jest materiałem wrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj jeszcze gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 330 ml

307.00

307.00