Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml

334.00

Piękny japoński gliniany czajniczek idealny do zielonej herbaty: glina Tokoname, bardzo drobny wbudowany filtr, szeroki górny otwór, boczny uchwyt.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml

Idealny czajniczek do smakowania zielonej herbaty będzie wykonany z gliny Tokoname, wyposażony w bardzo drobny wbudowany filtr,  szeroki górny otwór i boczny uchwyt ułatwiający nalewanie. Ten japoński gliniany czajniczek spełnia wszystkie te kryteria, a dodatkowo dodaje naturalnego piękna dzięki wspaniałemu zielonemu kolorowi i delikatnym białym kwiatom. Idealne japońskie kyusu  w skrócie.

Szybka dostawa we Francji – 3 do 5 dni roboczych

Materiał : Earthenware – Ceramic – Clay

Origine : Tokoname – Japan

Type : Yokode Kyusu (uchwyt boczny)

Content : 230ml (0.23L)

Kolor: Zielone i białe kwiaty

Filtr: Kamionka, typ ita ami (metalowy, umieszczony przed dziobkiem czajnika)

Wykonanie: Handmade

Warsztat produkcji : Utsuwa

Znajdź więcej :

Kyusu

Tradycyjny japoński czajniczek wykonany z naturalnej gliny. Nieszkliwiony od wewnątrz, reaguje w kontakcie z wodą i herbatą ujawniając wszystkie jej aromaty.

Filtr przed wylewką : herbata unosi się i parzy swobodnie dla pełnej ekstrakcji składników i aromatów. Herbata pozostaje świeża i może być parzona wielokrotnie (= wielokrotne napary).

Niektóre z setek ośrodków produkcji ceramiki powstałych w Japonii (gleba wulkaniczna bogata w glinę) w ciągu ostatnich kilku dekad nadal działają. 6 „starych pieców” to Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba i najsłynniejszy: Tokoname.

Piec Tokoname

Tokoname Yaki (常滑焼, prefektura Aichi)

.Najstarszy z sześciu „starych pieców” (roku koyo, 日本六古窯) i najważniejsze centrum japońskiej produkcji ceramicznej.

Czysta naturalna glina (Shudei) ma charakterystyczny czerwony kolor ze względu na wysoką zawartość żelaza (specyficzne właściwości pod względem smaku i korzyści dostarczanych przez zieloną herbatę). W przeciwieństwie do innych regionów, w których glina jest praktycznie wyczerpana, Tokoname nadal posiada złoża.

W celu uzyskania różnych kolorów, garncarz spryskuje kyusu mieszanką gliny i naturalnych pigmentów (= Char-gake). Polerowany, nieszkliwiony wygląd uzyskuje się poprzez polerowanie kyusu przed wypaleniem metalową szpatułką lub szmatką, aby glina mówiła sama za siebie.

Pielęgnacja czajnika Tokoname

Wewnętrzne

Tylko czysta woda i miękka szmatka. Jeśli czajniczek jest poplamiony, przetrzyj go miękką ściereczką nasączoną naparem z zielonej herbaty.

Wewnętrzne

Płucz tylko czystą wodą, jeśli to możliwe o niskiej zawartości kamienia. W miarę użytkowania na wewnętrznej powierzchni pojawia się patyna: nie usuwaj jej (chałupniczo).

Suszyć

na wolnym powietrzu do góry nogami na ściereczce lub delikatnie pocierać zewnętrzną miękką ściereczką.

Przeznaczony do czajniczka (nieporowata glina) nieszkliwionego od wewnątrz: zalecany w dłuższej perspektywie do przygotowywania w nim podobnych odmian herbaty ze względu na stopniowe tworzenie się patyny w kontakcie z naparem (z czasem poprawia i intensyfikuje smak herbaty).

Ostrzeżenie 

 ceramika, nawet najlepszej jakości, jest&nbspmateriałem&nbspwrażliwym na szok termiczny który może spowodować jej pęknięcie:

– Podgrzej czajniczek gorącą wodą przed wlaniem do niego wrzątku

– Nigdy nie umieszczaj gorącego czajniczka bezpośrednio pod zimną wodą

.

Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml
Japoński gliniany czajniczek Tokoname 230 ml

334.00

334.00